Sembrar arbres: la solució a les morts per calor a les ciutats

Sembrar arbres podria reduir el nombre de persones que cada any moren a causa de les onades de calor a les ciutats, així ho ha conclòs un estudi.

En aquest, els científics han modelat diverses ciutats europees i n’han augmentat el nombre d’arbres. Amb un augment d’entre el 14,9% i el 30% les temperatures mitjanes a les ciutats, que pateixen de temperatures més altes que el camp, podrien reduir-se en 0,4 ºC. Aquest fet podria reduir les morts per calor en un 39,5%, segons els models de 93 ciutats europees realitzats per un grup d’investigadors liderats per Tamara Iungman, de l’Institut de Salut Global de Barcelona.

“Les prediccions basades en les emissions actuals revelen que les malalties i morts relacionades amb la calor es convertiran en una càrrega major per als nostres serveis de salut en les pròximes dècades”, afirma Iungman. “”Ja sabem que les altes temperatures en entorns urbans s’associen amb resultats negatius per a la salut, com ara insuficiència cardiorespiratòria, ingrés hospitalari i mort prematura”.

L’objectiu d’aquests científics és influenciar els legisladors per augmentar les zones verdes a les ciutats per fer-les més sostenibles i saludables. En el nostre àmbit, les dades d’arbres no són força positives. A Palma, la densitat d’arbres se situa en el 8,47%, a Barcelona en el 8,41% i a València en el 7,47%. Madrid, que ha rebut crítiques per les seves remodelacions sense incorporar vegetació urbana, té una densitat del 9,46%. Tot i no situar-se a la cua, ciutats com Gènova i Oslo assoleixen el 29,80% i el 34% respectivament.

Els investigadors varen utilitzar les dades de mortalitat per estimar la reducció potencial que augmentar la densitat arbòria provocaria. Utilitzant dades del 2015 varen determinar que, de les 6700 morts prematures causades per onades de calor, 2644 podrien haver estat evitades per una major cobertura arbòria.

La proporció de morts evitades és major al sud i est europeu, on el percentatge d’arbres és menor i les temperatures més altes.

Mark Nieuwenhuisjen, investigador del mateix institut, afirmà que l’equip va triar analitzar un increment del 30% atès que aquest és el nombre que moltes ciutats tenen com a objectiu.

L’estudi subratlla els grans beneficis que sembrar més arbres a les ciutats suposen, encara que els autors reconeixen que això pot ser difícil en algunes ciutats a causa del seu disseny, i que plantar arbres ha de combinar-se amb altres intervencions com teulades verdes o altres alternatives per a reduir la temperatura.

“Els nostres resultats també mostren la necessitat de preservar i mantenir els arbres que ja tenim perquè són un recurs valuós i els arbres nous triguen molt temps a créixer. A més, no es tracta només del nombre d’arbres, sinó també de com es distribueixen”, afirma Nieuwenhuijsen.

“La vulnerabilitat a la calor canvia d’una ciutat a una altra en funció de diversos factors. Comprendre els beneficis de polítiques com l’augment de la coberta arbòria pot ajudar a fonamentar les mesures per a reduir els riscos i prevenir morts evitables, especialment amb el canvi climàtic”, argumenta Antonio Gasparrini, professor de Bioestadística i Epidemiologia en la London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) i un dels autors de l’estudi.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com