Les companyies fòssils haurien de pagar bilions per emmagatzemar CO2, afirmen exdirectius

Article de Mitchell Beer, traduït per la Redacció de Mónverd notícies.

Mónverd notícies és un mitjà adherit a la iniciativa Covering Climate Now per a la promoció del periodisme climàtic

Aquest article va aparèixer per primera vegada a The energy mix i és part de a Covering Climate Now, una iniciativa periodística internacional dedicada a millorar la cobertura de la història climàtica.

Un grup d’antics executius de corporacions gasístiques i petrolieres i acadèmics demanen que la indústria pagui desenes de bilions de dòlars fins al 2050 per assumir la responsabilitat total de cada tona de carboni que produeix.

En un paper publicat a principis de gener a la revista Environmental Research Letters, el grup calcula el cost i el potencial de reducció d’emissions d’una “obligació de recuperació de carboni” que requeriria que els productors de combustibles fòssils emmagatzemin permanentment una tona de carboni per cada tona que treuen del sòl, sense esperar que els contribuents paguin la factura.

La responsabilitat dels productors de fòssils en virtut d’una obligació de recuperació inclouria les emissions més enllà en la cadena o “Àmbit 3” que es produeixen després que un enviament de combustible fòssil arribi al seu usuari final i representen al voltant del 80% dels gasos d’efecte hivernacle que produeix un barril de petroli. El document diu que l’emmagatzematge de carboni sota un mecanisme de recuperació costaria al voltant d’un bilió de dòlars EUA el 2025, calculat en dòlars del 2005, augmentant anualment per superar els 10 bilions de dòlars el 2050 (amb la inflació, 1 bilió de dòlars el 2005 és l’equivalent a 1,53 bilions de dòlars actuals).

“La senzilla expressió és que si traieu carboni del sòl quan hi ha massa a l’atmosfera, no voleu empitjorar les coses. Així que si el treu, hauríeu de ser responsables de l’emmagatzematge permanent d’una quantitat equivalent “, va dir el coautor de l’estudi Hugh Helferty, un antic director d’investigació estratègica corporativa d’ExxonMobil que ara exerceix com a cofundador i president de Producer Accountability for Carbon emissions, amb seu a Houston.

“Les empreses tenen una capacitat substancial per ajudar a resoldre el problema i poden ser una gran part de la solució”, va dir Helferty a The Energy Mix. “El que necessiten és l’incentiu per fer-ho”.

Una barrera a l’augment d’emissions

L’equip d’autors liderat pel físic de la Universitat d’Oxford Stuart Jenkins planteja la recuperació de carboni com una “barrera”, no un reemplaçament, de l’eficiència energètica, les energies renovables, els preus del carboni i un menú d’altres estratègies climàtiques que encara no han reduït les emissions o han demostrat ser suficients per mantenir l’escalfament global mitjà a 1,5 °C.

El document fixa el 2020 com a data d’inici perquè les empreses hagin de començar a capturar el 3,3% del diòxid de carboni produït per l’energia, el transport i la indústria, i després augmentar aquesta taxa de captura un 3,3% anual per portar les emissions a zero el 2050. els primers anys, l’enfocament es basa en solucions climàtiques basades en la natura (NbS) com la restauració d’ecosistemes i una millor gestió de les terres agrícoles per oferir estalvis d’emissions a curt termini.

Però l’enfocament inclou el que el coautor i científic de geosistemes d’Oxford Myles Allen va anomenar un “reconeixement estilitzat de les oportunitats i els límits de les solucions basades en la natura”. L’emmagatzematge basat en la natura assoleix el màxim el 2035 i després disminueix, i les empreses es dirigeixen cap a un emmagatzematge de carboni geològic més car però essencialment permanent fins a mitjans de segle. Amb el pas del temps, l’augment del preu anual s’acosta al cost actual de la captura directa d’aire amb emmagatzematge de carboni (DACCS), amb l’expectativa que les opcions d’emmagatzematge de carboni més exòtiques seran menys cares a mesura que es desenvolupin les tecnologies.

“A llarg termini, és probable que l’única manera duradora de compensar qualsevol producció continuada de CO2 a partir de fonts fòssils sigui l’emmagatzematge geològic o mesures d’igual permanència, com ara la remineralització”, escriuen els autors.

Tota aquesta activitat de diversos bilions de dòlars hauria de complementar les polítiques existents de reducció de carboni i transició energètica, “actuant com a suport per capturar el CO2 residual que, d’altra manera, s’emetria”, afirma el document. Si la demanda d’energia cau més ràpidament del que els pronosticadors solen suposar, o si la caiguda dels costos acceleren el canvi a l’emmagatzematge solar, eòlic i d’energia, “la gent necessitarà menys combustibles fòssils i llavors es requerirà molt menys emmagatzematge de carboni”, la coautora Margriet. Kuijper, un antic gerent d’emmagatzematge de CO2 de Shell Europe, va dir dimecres en una conferència als mitjans.

La recuperació de carboni “no et tanca en un compromís”, va explicar. “Si utilitzeu molts menys combustibles fòssils, emmagatzemareu molt menys CO2. Però tot el que puguis emmagatzemar és bo, perquè 1,3 °C és millor que 1,5. Crec que no hauríem de dir mai que no si podem emmagatzemar CO2 fàcilment”.

Helferty va reconèixer la preocupació que qualsevol atenció a l’emmagatzematge de carboni podria crear un pretext per construir una nova infraestructura de combustibles fòssils i bloquejar les emissions futures. Va dir que la dependència inicial del segrest natural en un sistema de recuperació de carboni evitaria la construcció excessiva d’instal·lacions d’emmagatzematge de carboni i donaria temps a altres alternatives per mostrar què poden fer.

“La intenció és començar raonablement lentament, augmentar la capacitat, esbrinar com reduir el cost, veure com evolucionen altres coses i, si cal, augmentar-ho amb el temps”, va dir. “Si no és necessari, és de suposar que la gent no hi gastarà diners”.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Netejar la teva pròpia brutor

El paper presenta la recuperació de carboni com una forma de responsabilitat ampliada del productor, que fa que les empreses siguin responsables dels impactes indirectes dels seus productes i els incentiva a introduir dissenys més respectuosos amb el medi ambient.

Aplicada als combustibles fòssils, on la feina de la indústria és extreure una substància que escalfa l’atmosfera quan s’utilitza segons les indicacions, una obligació de recuperació de carboni “exigiria que tots els extractors i importadors de combustibles fòssils dins d’una jurisdicció disposessin permanentment d’una fracció progressivament creixent de la CO2 generat per les seves activitats i els productes que venen”, afirmen els autors.

“A mesura que augmenta la fracció emmagatzemada, augmenta el cost de complir”, diu el document, i “seria una decisió per a la indústria dels combustibles fòssils i els seus propietaris (en molts casos els governs) si transfereixen aquest cost als consumidors en la seva totalitat”. o per defensar la seva quota de mercat” acceptant beneficis més baixos per reflectir l’impacte ambiental del petroli i el gas.

Però la recuperació de carboni es basa en dos enfocaments d’emmagatzematge de carboni, NbS i captura i emmagatzematge de carboni (CCS), que cadascun s’enfronta a reptes i limitacions per dret propi. NbS planteja preocupacions de llarga data sobre la compensació de la producció de combustibles fòssils amb la conservació i la restauració del sòl quan la ciència climàtica demana clarament la protecció de la natura juntament amb les retallades de producció, no una com a compensació per a l’altra.

“Tothom vol que NbS funcioni perquè conceptualment és senzill. No requereix descarbonització a curt termini, i no requereix que es prenguin decisions polítiques difícils”, va dir la doctora Jessica F. Green, professora de ciències polítiques a la Universitat de Toronto. Però “al principi serien una peça important d’empreses que compleixen els seus requisits de recuperació i sabem que això és problemàtic”.

I fins i tot les tecnologies més establertes destinades a capturar diòxid de carboni per a l’emmagatzematge geològic encara estan en desenvolupament, amb poques proves fins ara que puguin funcionar com es pretén o a l’escala que requeriria la recuperació de carboni.

Pot la captura de diòxid de carboni respondre?

Tot i que el concepte de recuperació de carboni se centra en l’emmagatzematge de carboni, la part de “captura” de CCS s’ha enfrontat a crítiques ferotges, centrades tant en la viabilitat de la tecnologia com en l’ús final del CO2 que les empreses fòssils han recollit fins ara. El gener de 2021, el 81% del carboni capturat al món s’injectava en pous esgotats per extreure més combustible fòssil mitjançant un procés anomenat recuperació millorada del petroli (EOR).

Més recentment, en una àmplia avaluació de la indústria publicada el setembre passat, l’Institut d’Economia de l’Energia i Anàlisi Financera (IEEFA) va determinar que 10 dels 13 projectes de CCS “insígnia a gran escala” del món tenien un rendiment inferior, van fracassar o s’havien de suspendre.

“La tecnologia CCS fa 50 anys que funciona i molts projectes han fracassat i han continuat fallant, amb només un grapat de treballs”, va dir l’analista de finances energètiques de l’IEEFA i coautor de l’informe Bruce Robertson. Tot i que hi ha “alguns indicis que podria tenir un paper a jugar en sectors difícils de reduir com el ciment, els fertilitzants i l’acer, els resultats generals indiquen un marc financer, tècnic i de reducció d’emissions que continua exagerant i amb un rendiment inferior”.

Poques setmanes després, una enquesta anual del Global CCS Institute va assenyalar un petit auge en l’activitat de la construcció, amb 153 nous projectes en construcció a tot el món. Però fins i tot si tots els projectes es completen, i fins i tot si assoleixen els seus objectius quan entrin en funcionament, encara capturaran només 244 milions de tones de diòxid de carboni a l’any, menys de l’1% dels 36.000 milions de tones estimades que la humanitat va emetre l’any passat.

Però Allen va dir als mitjans de comunicació que el repte més gran al qual s’enfronta CCS és augmentar l’emmagatzematge amb prou rapidesa per guanyar la confiança i la confiança del públic. La tecnologia per capturar carboni existeix, però “el que sempre ha faltat és una política eficaç per fer que la gent ho faci”, va dir. Quan els projectes s’han endarrerit o han perdut els seus objectius de captura, “cada un d’aquests casos ha estat un fracàs de la política, no un fracàs de la tecnologia. Sabem com fer-ho”.

Helferty va acceptar que la tecnologia pot oferir, i va assenyalar que la indústria fòssil ha resolt reptes més difícils, com ara reduir el contingut de sofre del dièsel per sota de 15 parts per milió en el passat.

“CCS no és tan difícil tècnicament”, va dir. “Treballeu els errors, milloreu el procés, trobeu noves maneres de fer-ho. El problema és que mai han tingut una raó per implementar-ho a escala perquè no hi ha cap càrrec per posar el CO2 a l’aire”.

La indústria ja emmagatzema 40 milions de tones de carboni a l’any, va afegir Helferty, “i si pots fer-ho, pots fer-ne 400 milions”.

Però el director de planificació de recursos de l’IEEFA, David Schlissel, va dir que el rendiment inestable de CCS farà que les empreses tinguin menys probabilitats de comprometre’s.

“El gran defecte serà implicar qualsevol productor de CO2, perquè saben que el procés no funcionarà molt bé”, va dir a The Mix. “Per què voldríeu assumir el risc? Aleshores, vols que el govern et pagui per assumir-ho, així que si no funciona, està bé. Molta sort, però no som els únics que no pensem que CCS funcioni de la manera que diuen”.

“No crec que sigui realista esperar que les empreses d’extracció o de petroli i gas diguin:” sí, farem aquestes inversions arriscades perquè això ens permetrà ser rendibles a llarg termini “, va dir Green. convingut. “No hi ha moltes proves empíriques que les empreses ho facin. El que estan fent és pressionar els governs com un boig per coses com les subvencions CCS. No volen pagar-ho”.

Esperança però cal verificar

Allen i Kuijper van dir que estan satisfets que l’emmagatzematge geològic de carboni pugui ser permanent i que els volums que guarden els productors de fòssils es puguin controlar i verificar. Allen va dir que la millor evidència que l’emmagatzematge geològic funciona és que les empreses només poden recuperar la meitat del diòxid de carboni que injecten sota terra per millorar la recuperació del petroli, fins i tot quan intenten recuperar-lo.

“Al llarg de les dècades hi haurà fuites, de la mateixa manera que ocasionalment a Gran Bretanya tenim un problema constant de fuites d’aigües residuals a les clavegueres victorianes molt antigues”, va dir. “Això no és genial, però no vol dir que no es molestin amb un sistema de clavegueram. El fet que hi hagi fuites fa que sigui encara més important atrevir-se amb això, desenvolupar els sistemes de seguiment, informes i verificació que es necessitaran per minimitzar aquestes fuites, i després tractar-les quan es produeixin”.

Kuiper va dir que la majoria dels països que planifiquen l’emmagatzematge geològic tenen la intenció de controlar els seus primers projectes de manera més rigorosa, “per assegurar-se que poden tranquil·litzar el públic i tots els altres que, de fet, el CO2 es queda on hauria d’estar”. A mesura que la confiança augmenta amb el temps, part del seguiment es reduirà.

“Al principi, és com el que vam fer amb el primer parc eòlic marí, molta vigilància ambiental per assegurar-nos que el es creu que passaria realment va passar”, va dir. “Un cop s’hagi confirmat, podeu tenir el vostre seguiment molt més enfocat per al proper projecte”.

Però Green va advertir de no tenir massa confiança, massa aviat. “La trajectòria demostra que quan les empreses poden rentar, cobrir o enganyar, ho faran”, va dir. Tot i que és útil introduir una obligació de recuperació de carboni que faci que les reduccions d’emissions aigües avall siguin obligatòries, més que voluntàries, “resol un problema comptable però en crea un altre. Soluciona l’exclusió de l’àmbit 3, però després en crea un altre, que és que en realitat has de mesurar moltes més emissions”.

Jason MacLean, professor adjunt de dret a la Universitat de New Brunswick, va dir que la pregunta final és si la recuperació de carboni accelerarà la descarbonització. “Per mi, sembla que farà el contrari”, va dir. “Ajudarà a reforçar la llicència social dels productors de combustibles fòssils i eliminarà l’èmfasi i l’atenció que cal posar en la velocitat de la transició, la transformació i, en última instància, l’eliminació gradual de la indústria que es requereix”.

Amb les companyies de petroli i gas encara compromeses amb inversions massives en noves infraestructures, “estem realment posant les bases per a una transformació i eliminació gradual de la indústria dels combustibles fòssils molt més lenta del que la ciència climàtica ens diu inequívocament que hem d’aconseguir”.

“Refugiat i excomunicat”

L’altra gran pregunta és què motivaria les empreses fòssils a acceptar una obligació de recuperació de carboni, amb tota la responsabilitat de les emissions d’abast 3 i sense subvencions dels contribuents a les quals recórrer.

“Han de seure sols a les conferències de la indústria”, va dir David Schlissel de l’IEEFA sobre els defensors de la recuperació de carboni. “Crec que ‘refugiat, excomunicat’ són les dues primeres paraules que em venen al cap”.

Però Kuijper va dir que ha passat els darrers tres anys discutint els detalls de la recuperació de carboni amb contactes de la indústria i les organitzacions no governamentals als Països Baixos, i ha vist un interès creixent pel concepte. Allen va dir que els executius de petroli i gas poden estar més oberts a un concepte com la recuperació de carboni del que semblen estar en públic.

“Quan parlo amb gent de la indústria dels combustibles fòssils sense registre, tots diuen, per descomptat, al final, això serà part del seu cost de fer negocis”, va dir a The Mix. “Veuen això com un futur gairebé inevitable”.

“Clarament, és més rendible per a la indústria no haver d’eliminar el seu CO2 que eliminar-lo”, va afegir. “Així que si fossis cínic, diries que només volen mantenir la festa el màxim temps possible abans que hagin de començar a endreçar. O potser a un nivell més benèfic, podríeu dir que només volen més certesa sobre la tecnologia abans de començar a comprometre’s a fer-ho realment”.

Però molts de la indústria “en realitat estarien molt contents que això estigués regulat”, va dir. La condició és que “les mateixes regles s’han d’aplicar a tothom. Això no vol dir necessàriament tothom al món, sinó tothom a l’economia a la qual estàs venent”.

Helferty va citar les reduccions de sofre en els combustibles i el canvi a la gasolina sense plom com a casos en què els fòssils van cavar inicialment als talons i van resistir les regulacions ambientals. “Dirien que no es podia fer, que era massa car”, ha recordat. “Però una vegada que es va ordenar i es va introduir gradualment al llarg del temps, van trobar la manera més barata d’assolir l’objectiu, i sempre que tothom ho hagi de fer, els que descobreixin la millor manera tindran més èxit i els que no ho seran menys.

“Així és com ha de funcionar el sistema”, va afegir. “Però cap empresa ho farà per si mateixa sense que sigui necessari, perquè això els posaria en un desavantatge competitiu”.

Amb aquest mecanisme, Allen va dir que la recuperació de carboni hauria d’impulsar les empreses a competir i fer-ho millor.

“El que volen ser és un tipus d’indústria amb ganes, súper beneficis i èxit, i si introduïu una obligació de recuperació de carboni com a condició estricta de llicència per a tothom, estarien buscant l’emmagatzematge com a forma de d’obtenir beneficis més alts”, va explicar. “Passaria de ser una activitat de servei mundana a on la prospecció de les oportunitats d’emmagatzematge de CO2 esdevingués com la prospecció de petroli. I així és com necessitem que ho pensin. Necessitem que surtin i apliquen el mateix nivell d’enginy i, en general, s’aixequin i s’apunten per trobar noves reserves de combustibles fòssils”.

Les oficines de relacions amb els mitjans de Cenovus Energy i Suncor Energy no van respondre a les sol·licituds per comentar aquesta història. L’Associació Canadenca de Productors de Petroli va respondre amb una presentació de setembre de 2022 a Finance Canada que demanava subvencions fiscals més generoses per al CCS i una major flexibilitat per utilitzar el CO2 capturat per millorar la recuperació del petroli. Un portaveu va dir que el grup no tenia res més a dir sobre el tema.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com