Com els pesticides ajuden l’escalfament global

Els pesticides contribueixen significativament al canvi climàtic en totes les seves etapes vitals: des de la producció fins a la seva degradació. Així ho ha conclòs un estudi publicat per investigadors de la Pesticide Action Network North America (Xarxa d’actuació en pesticides d’Amèrica del Nord, PANNA), els quals afirmen que, tot i l’augment brutal de l’eficiència agrícola gràcies a aquests productes, la seva eficiència cada cop és menor degut als efectes d’un canvi climàtic que ajuden a potenciar.

Segons la PANNA, aquesta connexió entre el canvi climàtic i els pesticides en un bucle recurrent: els pesticides causen emissions que causen canvi climàtic, el qual posa estrès sobre sistemes climàtics, fet que augmenta el nombre d’espècies invasores i, per tant, la quantitat necessària de pesticides.

Mentre que fertilitzants com el nitrogen han estat estudiats durant dècades i en coneixem els seus efectes sobre el clima, l’impacte dels pesticides encara no es coneix completament, sovint subestimats.

De mitjana, la producció de pesticides consumeix deu vegades més energia que la producció de fertilitzants com el nitrogen. A més, alguns pesticides com el fluorur de sulfuril són, per si mateixos, gasos d’efecte hivernacle. Una tona d’aquest compost provoca el mateix efecte hivernacle que cinc mil tones de CO2. Emperò, un altre assumpte se li ha de sumar, la procedència d’aquests composts. En la seva immensa majoria, els pesticides són derivats del petroli.

Amb l’escalfament global, l’estrès al qual se sotmet als cultius ha augmentat: més onades de calor i sequeres se sumen a un nombre cada cop major d’espècies invasores. Aquest fet ha provocat un augment en la demanda de químics i pesticides per assegurar les collites. Algunes investigacions afirmen que menys del 0.1% dels pesticides acaba combatent allò que pretén destruir, fet que provoca que la majoria d’aquests químics quedin al sòl, l’aire o l’aigua. Amb l’augment de temperatures, el problema ha empitjorat, amb més pesticides en forma de vapor, tòxics un cop inhalats.

Els investigadors que han publicat aquest informe donen una solució a aquest problema: els cultius agroecològics. Aquest tipus de cultius se centren en donar suport als processos ecològics propis del lloc, amb pràctiques com els cultius mixtos, per tal d’augmentar la biodiversitat i fer que els cultius siguin més resilients. Per tal d’aconseguir aquests resultats, els investigadors afirmen que calen més recursos per al camp per assegurar el canvi en el model productiu.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com