El llibre dels morts: les espècies declarades extintes el 2022

Aquest any ens acomiadem de dues granotes perdudes, el peix paleta xinès, una planta de New Hampshire i moltes altres.

Article de John R. Platt, traduït per la Redacció de Mónverd notícies.

Aquest article va aparèixer per primera vegada a The Revelator i és part de a Covering Climate Now, una iniciativa periodística internacional dedicada a millorar la cobertura de la història climàtica.

El juliol passat, científics de Texas van anunciar una notícia sorprenent: havien redescobert una espècie de roure que abans es creia extinta. Fins aleshores es creia que l’últim arbre Quercus tardifolia conegut havia mort més d’una dècada abans. Però vet aquí, es va descobrir un arbre més al parc nacional de Big Bend, el que significa que l’espècie no s’havia extingit després de tot.

La resta de notícies no van ser tan bones: aquell arbre solitari no ho està fent tan bé. Ha estat cremat pel foc i mostra signes d’una infecció per fongs. Els científics diuen que necessita una “conservació immediata”.

Aquesta situació no és tan atípica en el món de la conservació de la vida salvatge, on les espècies que han evitat l’extinció a l’Antropocè encara necessiten un suport espectacular. Un estudi recent va trobar que més de la meitat de totes les espècies en perill d’extinció conegudes requereixen esforços de recuperació específics si volen evitar “l’extinció induïda per l’home”.

Si això no passa, perdrem més espècies, moltes d’elles. Malgrat els redescobriments com el roure de Texas, el món encara està perdent biodiversitat a ritmes perillosament alts. El 2022, els científics van anunciar que havien abandonat els esforços per trobar desenes d’espècies perdudes durant molt de temps, incloses dues granotes, un dels peixos més grans del món, una orquídia de Florida, una herba de New Hampshire i moltes altres.

I aquests són només els que coneixem. Un altre estudi de 2022 va advertir sobre l’amenaça d’una “extinció fosca“, la pèrdua d’espècies de les quals la ciència ni tan sols n’ha identificat l’existència en primer lloc. Segons estimacions conservadores, encara no s’han descobert, identificat i nomenat milions d’espècies, i la majoria corre el risc de desaparèixer abans que això succeeixi a mesura que la humanitat continua la seva expansió implacable. I si no sabem que existeixen, no podem fer res per salvar-les.

Així que dediquem un moment a parlar dels que sabem que hem perdut, a recordar-ne el nom, a afegir-los al Llibre dels Morts i a utilitzar les seves lliçons per evitar que altres pateixin la mateixa sort. Hem recopilat desenes d’històries d’extinció de l’any passat, incloses espècies que s’han declarat perdudes després de moltes dècades de recerca, altres espècies que han desaparegut de les àrees clau del seu hàbitat i altres que ara s’han extingit en estat salvatge i existeixen només en captivitat.

Però abans d’arribar a aquests noms, prenguem una lliçó de la Llei d’espècies en perill d’extinció dels Estats Units, una llei que aquest any compleix 50 anys. Pràcticament de totes les espècies que han estat protegides per la Llei se n’ha impedit l’extinció. Algunes es van afegir a la llista massa tard i, com a resultat, es van extingir. Moltes encara estan pendents d’un fil, però els esforços actius de conservació estan impedint que desapareguin més. Moltes s’han recuperat, més recentment dues plantes de les illes del Canal, i és probable que més ho facin en el futur. Aquesta és l’última lliçó de la crisi d’extinció: es pot prevenir si treballem prou.

Peix paleta xinès (Psephurus gladius): l’extinció declarada d’aquest peix emblemàtic no hauria de sorprendre a ningú. Vistes per última vegada l’any 2003, aquestes bèsties massives -que, segons es diu, van arribar a mesurar fins a 6,5 metres de llargada- ja estaven en declivi a causa de la sobrepesca i la degradació de l’hàbitat abans de la construcció de la presa de Gezhouba el 1981. Aquesta presa va tallar la seva ruta migratòria al riu Yangtze i va condemnar l’espècie. La gent els cerca des d’aleshores, però, atesa la seva llargada gegantina i el fet que ningú no n’ha vist cap en aquell temps, l’espècie es va declarar extingida l’any passat. Com a únic membre del seu gènere, l’extinció del peix paleta xinès representa la pèrdua de tota una línia evolutiva.

Esturió del Yangtze (Acipenser dabryanus): una extinció en curs o una recuperació a la cúspide? Qualsevol d’aquests podria ser el destí de l’esturió del Yangtze. No s’ha vist cap peix adult en estat salvatge durant anys, i l’espècie va ser declarada extingida en estat salvatge aquest any per la UICN. Els esforços en curs de propagació en captivitat han produït desenes de milers de joves esturions, que s’alliberen anualment al riu Yangtze, però fins ara això no ha donat els seus fruits en termes de reproducció salvatge. L’espècie va disminuir inicialment a causa d’una llarga llista d’amenaces, com ara la sobrepesca, el transport marítim, les preses, la contaminació i altres degradacions de l’hàbitat, i pocs d’aquests perills s’han esvaït. Aquestes mateixes amenaces afecten a totes les altres espècies d’esturions: dos terços estan ara en perill crític d’extinció.

Govenia floridiana (Govenia floridana): aquesta gran orquídia, originària del parc nacional dels Everglades de Florida, es va identificar erròniament com una altra espècie quan es va descobrir per primera vegada el 1957. Aquest retard en el reconeixement probablement la va condemnar. En el moment del descobriment, només existien 25 plantes. La caça furtiva probablement les va eliminar ràpidament abans que poguessin ser protegides. La UICN va declarar l’espècie extinta el 2022, dècades després del seu darrer albirament verificat el 1964.

Granota diürna de musell afilat (Taudactylus acutirostris): Desapareguda en un obrir i tancar d’ulls. Només van trigar cinc anys perquè aquesta espècie d’amfibis australiana abans comuna declinés i finalment desaparegués, probablement a causa del mortal fong quítrid, que està causant extincions de granotes a tot el món. Vist per última vegada el 1997, el dia que la granota es va declarar extingida l’any passat després de dues dècades de recerques exhaustives.

Granota de boira de muntanya (Litoria nyakalensis): una altra granota australiana, una altra probable víctima del fong quítrid. Aquest es va veure per última vegada l’any 1990 i les recerques exhaustives no han pogut demostrar que encara existeix.

Saxicolella deniseae – Coneguda únicament en una cascada a la República de Guinea, aquesta herba sembla haver-se extingit després que el seu únic hàbitat s’inundés durant la construcció d’una presa hidroelèctrica.

Caragol de partula terrestre de Raiate (Partula navigatoria) i cargol d’arbre de Garrett (P. garrettii): Aquestes espècies de la Polinèsia Francesa gairebé van ser menjades per l’extinció pel famós i carnívor caragol llop rosat, una espècie invasora a tot el planeta. Els últims animals vius van ser trobats i portats a un programa de cria en captivitat a principis dels anys noranta. El 2016 va començar un programa de reintroducció en un lloc que (malauradament) més tard es va trobar que contenia una altra espècie invasora depredadora, el cuc pla de Nova Guinea. A l’espera de l’èxit de futures reintroduccions, aquestes espècies s’han avaluat com a extintes a la natura, unint-se a altres cargols de la Polinèsia Francesa en aquesta categoria semblant al purgatori.

Jaguarundi (Herpailurus yagouaroundi) als Estats Units: una de les principals extincions regionals de la llista d’enguany. El jaguarundi, un petit felí, es va veure oficialment per última vegada als Estats Units, la part més septentrional de la seva distribució, l’any 1986. El 2022, un estudi important de 18 anys va informar que no hi havia cap evidència que l’espècie encara existeix al país i va declarar-la preparada per a la seva reintroducció.

Beilschmiedia ningmingensis: aquest arbre es va veure per última vegada a la Xina l’any 1935, en una zona que fa temps que s’ha convertit en zones agrícoles i plantacions. La Xina ja la considerava extinta; la UICN l’ha afegit a la llista d’espècies extingides aquest any després d’extensos estudis recents.

Caragol d’arbre de Coote (Partula cootei):Vist per última vegada a la Polinèsia Francesa el 1934, aquest cargol probablement va desaparèixer lentament a mesura que s’hibridava amb una altra espècie introduïda. Els investigadors el van avaluar com extingit el 2017, però la informació no es va publicar ni es va afegir a la Llista Vermella de la UICN fins l’any passat.

Gibó de mà blanca (Hylobates lar) i gibó de galta blanca del nord (Nomascus leucogenys): la Xina va declarar formalment aquests dos primats extingits a la natura dins de les seves fronteres el setembre passat, almenys una dècada després de ser vists per última vegada al país. Els investigadors van culpar les “activitats humanes” (incloent-hi la caça, la desforestació i el comerç de mascotes) de la seva desaparició. Cada espècie encara existeix en altres països del sud-est asiàtic, tot i que el gibó de mà blanca està en perill d’extinció i el gibó de galtes blanques del nord està en perill crític.

Dugong (Dugong dugon) a la Xina: aquests gentils parents de manatís, que es consideren “vulnerables a l’extinció” en la major part del seu abast, gairebé han desaparegut de la Xina, una altra gran extirpació del país aquest any. Un article publicat al juliol va declarar els dugongs “funcionalment extingits” a les aigües xineses, és a dir, alguns d’ells encara existeixen allà però no són suficients per formar una població sana. Això, segons els investigadors, representa “la primera extinció funcional reportada d’un gran vertebrat a les aigües marines xineses” i serveix com a “recordatori de reflexió” de les amenaces a les quals s’enfronten altres espècies.

Poecilobothrus majesticus: el poc que sabem d’aquesta mosca de potes llargues del Regne Unit prové d’un sol exemplar mascle recollit a la costa d’Essex el 1907. Els científics no la van anomenar taxonòmicament fins al 1976 i un informe del 2018 sobre les mosques del Regne Unit va concloure que la família Dolichopodidae probablement s’havia extingit, ja que “un hauria esperat que s’haguessin trobat a hores d’ara”. La UICN la va afegir a la Llista Vermella com a extinta l’any passat.

Luciobarbus nasus: aquest peix es coneixia d’un sol sistema fluvial a l’oest del Marroc, on no s’ha vist des de 1874. La contaminació d’una ciutat propera pot haver-ho causat, però això encara no està clar. Tot i això, aquí teniu la bona notícia: després d’anys de debat científic, aquesta espècie s’ha reclassificat en quatre espècies, amb tres d’elles que segueixen existint (i una d’elles en perill d’extinció).

Barb Chott el Djerid (Luciobarbus antinorii): Quan feu servir massa aigua, no espereu que els peixos es mantinguin amb vida durant molt de temps. Això és el que va passar a Tunísia, on aquest peix rar va desaparèixer al voltant dels anys 90 o 2000. Va ser inclòs a la llista vermella de la UICN com a dades deficients durant molts anys, però va ser declarat extingit el 2022.

Syzygium humblotii: aquest arbre, membre de la família de la murta, no s’ha vist en uns 130 anys. Va créixer a Mayotte, un departament d’ultramar de França situat a l’oceà Índic entre Madagascar i Moçambic, en una zona que des d’aleshores ha estat degradada per granges, bestiar i altres espècies no autòctones. Les recerques de les últimes tres dècades no han trobat indicis de la seva existència, de manera que aquest any la UICN la va declarar extinta.

Kalanchoe fadeniorum: els familiars d’aquesta planta kenyana perduda fa temps que es cultiven com a plantes d’interior a tot el món. Aquesta espècie no té tanta sort. Conegut només d’un lloc, no s’ha vist des de 1977. Les zones que envolten on va créixer no estan gaire estudiades, de manera que els científics  l’anomenen “extinta en estat salvatge”.

Cícada de Heenan (Encephalartos heenanii): tots els membres d’aquest gènere de plantes (comunament conegudes com arbres del pa o palmeres del pa) estan en perill d’extinció a causa de la recol·lecció excessiva, de vegades per menjar, de vegades per a la medicina tradicional, o de vegades simplement per posseir-les. Anteriorment catalogada com a perill crític d’extinció, la ciada de Heenan es va tornar a valorar com a extinta a la natura el 2022 a causa de la “pressió persistent dels col·leccionistes de plantes”.

Barb gegant de l’Atles (Labeobarbus reinii): tot i que aquest peix marroquí es va veure per última vegada l’any 2001, va estar inclòs a la Llista Vermella de la UICN com a “vulnerable a l’extinció” durant diversos anys. Bé, aquesta predicció s’ha fet realitat: aquest any la UICN la va declarar extinta. Es coneixia només per un petit tram de riu que patia la contaminació i l’escorrentia d’una ciutat propera, així com una presa que separava les poblacions. Sens dubte, aquests factors van afectar el peix, però encara es desconeix el motiu exacte de la seva extinció.

Guatlla botó pintada d’Abrolhos (Turnix varius scintillans): aquesta subespècie d’ocell australiana és coneguda per només tres illes. Ara ja són dos. La població de l’illa del nord a l’arxipèlag Houtman Abrolhos ha estat “menjada fora de casa” per espècies invasores introduïdes, que en van degradar l’hàbitat. Els investigadors van passar prop de 13.000 nits fotografiant a l’illa entre el 2018 i el 2021 i van concloure en un article del 2022 que l’ocell ja no existeix. La guatlla està considerada una de les cinc espècies australianes amb més probabilitats d’extingir-se en els propers anys, per la qual cosa aquesta extirpació suposa un gran cop per a la seva conservació.

Cystophora: no una extinció, sinó moltes? Un document de 2022 declara diverses espècies d’aquest gènere d’algues “funcionalment extintes” al llarg de la costa del sud d’Austràlia. Es diu que almenys set espècies estan absents de les vores més càlides de la seva distribució històrica. Es desconeixen les causes de la seva disminució i desaparició, però el document cita impactes lleugerament probables de “l’escalfament gradual, les onades de calor marines i la ràpida urbanització”.

Digitaria llisa i esvelta (Digitaria filiformis var. laeviglumis): coneguda d’un sol parc de Manchester, New Hampshire, aquesta rara planta es va veure per última vegada el 1931. L’Oficina del Patrimoni Natural de New Hampshire la va declarar extingida el juny passat. Altres varietats de l’espècie digitaria encara existeixen als estats veïns de Nova Anglaterra, però aquesta versió era única i ara es considera perduda.

Mollinedia myriantha: Aquest arbre brasiler té una història trista. Va ser descobert l’any 1992 i després es va perdre durant 123 anys. El 2015 es va redescobrir un únic arbre individual, però el treball de camp realitzat els anys següents va comprovar que l’arbre solitari havia mort. Els investigadors el van declarar oficialment “en perill crític, possiblement extingit” l’any passat. El mateix document adverteix que el gènere s’enfronta a una àmplia gamma d’amenaces i moltes espècies romanen sense avaluar, el que significa que també podrien enfrontar-se a l’extinció aviat.

Dofí de l’Irrawaddy (Orcaella brevirostris) a Cambodja: L’últim individu d’aquesta espècie a Cambodja va ser trobat mort el 15 de febrer. Havia estat ferit en ser atrapat amb arts de pesca; va escapar, però només després de rebre ferides que el van deixar incapaç de caçar. Els dofins de l’Irrawaddy romanen a altres països, però l’espècie està en perill d’extinció i la seva pèrdua a Cambodja representa una població important desapareguda.

I 562 més?: Demostrar una extinció mai és fàcil: és més fàcil veure alguna cosa que no veure alguna cosa. Però moltes espècies no s’han vist durant dècades i, tot i que els científics encara les busquen cada any, l’esperança comença a disminuir al cap d’un temps.

És hora de deixar l’esperança per a 562 espècies perdudes? Aquesta és la pregunta que planteja un article publicat aquest maig, que examina les espècies que no s’han vist des de fa temps a la llista vermella de la UICN. Identifica 137 amfibis, 257 rèptils, 38 ocells i 130 mamífers que no s’han vist des de fa almenys 50 anys i es pregunta si aquest mig segle sense albiraments significa que s’han extingit. Potser, potser no. Hem d’estar preparats per a aquesta possibilitat, però el document suggereix que aquesta anàlisi en realitat proporciona alguna cosa positiva: una manera de prioritzar els “punts calents” geogràfics on els científics poden orientar les seves cerques d’espècies perdudes durant molt de temps.

En altres paraules, anem a trobar aquestes espècies perdudes mentre encara hi sigui a temps.

Imatge de portada: Ruth Hartnup/CC BY 2.0

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com