La meitat dels glaciars desapareixeran fins i tot amb 1,5ºC d’escalfament

Un estudi sobre els glaciars mundials (exceptuant els grenlandesos i antàrtics) ha conclòs que quasi la meitat d’ells desapareixeran a finals de segle fins i tot si aconseguim mantenir l’escalfament per sota dels 1,5 ºC.

L’estudi, publicat a principis de mes per la revista Science, ha determinat que amb aquest escalfament, 104000 dels 215000 glaciars de muntanya del món desapareixeran, fet que provocarà un augment del nivell del mar d’uns 10 centímetres.

Actualment, les promeses dels governs situen l’escalfament entorn els 2,4 ºC i els grups ecologistes pressionen els governs per aconseguir no superar la barrera dels 1,5 ºC, punt d’inflexió en el sistema climàtic terrestre. Amb cada augment, el futur dels glaciars és cada cop més fosc.

Tres graus Celsius suposarien una pèrdua del 70% dels glaciars del món i un augment d’uns 13 centímetres en el nivell del mar. És per aquest motiu que els autors recalquen que cal reduir l’escalfament al mínim per evitar una situació encara pitjor.

“Qualsevol reducció en l’augment de la temperatura tendrà un impacte substancial en l’augment del nivell del mar i la pèrdua de glaciars globalment”, afirmà David Rounce, autor principal de l’estudi i investigador a la Carnegie Mellorn University i a la Universitat d’Alaska. Rounce va dur a terme aquest experiment amb glaciòlegs de diversos indrets del món, entre els quals es troben Àustria, el Canadà, França, Suïssa i Noruega.

A dia d’avui, la major part del gel del món es concentra en els pols, punts que més impacte tenen sobre el nivell del mar. Emperò, a grans altituds arreu del món, la neu s’ha concentrat formant glaciars que garanteixen l’accés a l’aigua un cop arriba la primavera, omplint rius i llacs.

Tot i que altres articles han monitoritzat el comportament de glaciars a diversos indrets —del més recent us en vàrem parlar fa poc— aquest és el primer a analitzar una mostra tan ampla, la qual dona una visió global de l’estat dels glaciars.

L’estudi suggereix una major vulnerabilitat dels glaciars del que anteriorment es pensava, especialment en els casos de menors emissions que situarien l’escalfament entre els 1,5 ºC i els 2ºC d’escalfament. Aquest fet és especialment preocupant atès que actualment ens trobam en una situació d’1,2 ºC d’escalfament.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com