Les noves inversions fòssils sobrepassen els objectius de Paris

Article de Mitchell Beer, traduït per la Redacció de Mónverd notícies.

Mónverd notícies és un mitjà adherit a la iniciativa Covering Climate Now per a la promoció del periodisme climàtic

Aquest article va aparèixer per primera vegada a The Energy Mix i és part de a Covering Climate Now, una iniciativa periodística internacional dedicada a millorar la cobertura de la història climàtica.

Les companyies de combustibles fòssils més grans del món van aprovar nous projectes de petroli i gas el 2021 i principis del 2022 que superaran un límit d’1,5 °C en l’escalfament global mitjà, segons una nova anàlisi publicada a finals de la setmana passada per la iniciativa Carbon Tracker.

Els resultats mostren que els inversors “no poden tenir interessos financers de manera creïble en empreses que continuen invertint en nous projectes de petroli i gas convencionals” si volen que les seves participacions s’alineïn amb un futur climàtic d’1,5 °C, conclou el grup de reflexió amb seu a Londres, Regne Unit. el seu informe de 43 pàgines, titulat Paris Maligned [París Calumniat].

L’avaluació de 52 grans empreses de combustibles fòssils va concloure que gairebé dos terços d’elles havien aprovat un conjunt de 136.000 milions de dòlars en noves inversions en projectes l’any passat i altres 30.000 milions de dòlars fins al 31 de març de 2022. Gairebé tota aquesta despesa de capital era incompatible amb un futur amb 1,5 ºC; el 62% superaria l’objectiu oficial de “molt per sota dels 2 °C” de l’acord climàtic de París, i 58.000 milions de dòlars del total augmentarien l’escalfament mitjà més enllà dels 2,5 °C.

Les empreses amb més despesa a la llista de Carbon Tracker inclouen Shell, les estatals xineses PetroChina i Sinopec, Equinor, TotalÉnergies i Eni, i les canadenques Suncor, Cenovus i Canadian Natural Resources Ltd. apareixen a l’informe.

De tota la llista, Carbon Tracker diu que només tres empreses planegen reduir la producció de petroli i només una, BP, espera que l’extracció de gas disminueixi el 2030.

En canvi, les empreses estan avançant amb el que veuen com sempre, malgrat les clares advertències de l’Agència Internacional de l’Energia i altres que cap projecte nou de petroli, gas o carbó sigui coherent amb un futur d’1,5 °C. “Fins i tot l’alineació amb un escenari molt per sota dels 2 °C requereix una disminució de la producció d’almenys un 14% el 2035, i el nostre model indica que una proporció significativa dels desenvolupaments de petroli i gas proposats no han de veure la llum”, escriu Carbon Tracker.

Fins i tot aquesta avaluació es basa en la “interpretació menys ambiciosa dels objectius de París” de l’IEA que es basa excessivament en tecnologies de captura de carboni que no han demostrat que estiguin preparades per a l’hora de màxima audiència.

“La ciència és clara: per reduir la taxa d’escalfament global, les emissions de gasos d’efecte hivernacle han de baixar ràpidament, la qual cosa requereix un canvi fonamental en el nostre sistema energètic”, afirma l’informe. Però “com a resultat de la invasió d’Ucraïna per part de Putin, el 2022 ha estat un any molt intens per a la indústria del petroli i el gas. Majors com ExxonMobil, Shell i Chevron estan reportant beneficis trimestrals rècord consecutius, i l’entorn actual de preus elevats tempta la inversió en nous desenvolupaments i exploració”.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Tot i que les companyies de combustibles fòssils afirmen que han alineat els seus plans de producció amb “objectius climàtics creïbles”, Carbon Tracker diu que aquestes inversions són incompatibles amb un futur d’1,5 o fins i tot 2,0 °C, i hi ha “poques evidències que això redueixi els preus per als consumidors o alleujarà els problemes de subministrament a curt termini”. Més aviat, “els preus elevats i les preocupacions per la seguretat energètica posen de manifest els beneficis, més enllà d’afrontar el canvi climàtic, d’accelerar la transició cap a un sistema energètic més fiable i assequible basat en energies renovables”, incloses les actualitzacions de la xarxa i l’emmagatzematge d’energia per donar suport a un canvi més ràpid cap a les renovables.

Amb la indústria fòssil proposant diferents estratègies per abordar les seves emissions climàtiques, Carbon Tracker diu que va centrar la seva avaluació estrictament en si planejaven reduir la producció. “Potser per emmarcar-se com a “part de la solució”, les companyies de petroli i gas estan invertint part dels seus guanys, que històricament s’haurien reinvertit en petroli i gas, en energies renovables”, afirma l’informe. Però “tot i que això pot tenir un impacte positiu en el canvi del sistema energètic, i pot ser una inversió financera sòlida, no “compensa” d’alguna manera els negocis heretats i crea una empresa “alineada amb el clima”.

Algunes corporacions estan “permetent que la producció existent es redueixi amb el temps, sense cap reinversió”, mentre que altres estan “venent actius per “crear espai” enfront d’emissions o objectius de producció”, afegeix l’informe. “Fins i tot per a aquelles empreses que planifiquen reduir la producció, això s’ha de fer de manera creïble”.

Amb els participants del pla de pensions, les dotacions universitàries i altres “cada vegada més interessats en els possibles impactes negatius de les empreses participades”, Carbon Tracker diu que els gestors d’actius tenen el deure fiduciari de tenir en compte les seves preocupacions. Fins i tot els propietaris d’actius que no veuen els impactes socials del canvi climàtic com una prioritat “haurien de preocupar-se pels riscos financers que suposa la transició energètica a través de les seves empreses participades”, ja que el canvi de les retallades de carboni cap als rendiments que les empreses fòssils poden oferir als seus inversors.

“Tenint en compte que es limita l’escalfament a 1,5 °C, caldrà que el 90% de les reserves i recursos de combustibles fòssils descoberts a tot el món, inclosos els que cotitzen a les borses de valors, es mantinguin en el sòl com a carboni incombustible, el grau en què les empreses participades planegen allunyar-se. del petroli i del gas és clau per considerar si es poden considerar alineats amb el clima”, afirma l’informe.

A principis d’aquest any, l’actualització de 10 anys de l’informe original (i innovador) Incombustible Carbon, [Diòxid de carboni incombustible], de Carbon Tracker va concloure que 1 bilió de dòlars en actius de petroli i gas podrien perdre el seu valor per als inversors com a resultat de l’acció de la política climàtica i l’augment de les fonts d’energia alternatives.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com