El president brasiler Lula da Silva nomena una activista amazònica ministra de medi ambient

El recent anomenat president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, va anunciar que l’activista amazònica Marina Silva serà la nova ministra de medi ambient del país en un moviment que mostra la intenció del nou govern d’acabar amb el creixement de la desforestació de l’Amazones, la qual ha batut rècords any rere any durant el mandat del ja expresident Jair Bolsonaro.

Tant Lula com la nova ministra de medi ambient varen assistir a la cimera de la COP27 el passat mes de novembre, on Lula es va comprometre a aturar la desforestació a l’Amazones el 2030, una de les zones selvàtiques més importants del món. “No hi haurà seguretat climàtica si no es protegeix l’Amazones”.

En una entrevista per a la televisió brasilera Globo TV va anunciar que el ministeri passaria a anomenar-se “Ministeri de Medi Ambient i Canvi Climàtic”.

La nova ministra, emperò, ja sap què se sent al càrrec; l’ocupà durant la majoria de l’anterior presidència de Lula, des del 2003 al 2010, durant la qual es va assegurar de guanyar-se l’antipatia de moltes companyies agràries.

A més a més, Lula va anunciar que Sonia Guajajara, una dona indígena, seria la primera ministra del recent creat Ministeri dels Pobles Indígenes. Per altra banda, Carlos Fávaro, productor de soja, fou nomenat ministre d’agricultura.

Marina Silva nasqué a l’Amazones i va treballar en la indústria del cautxú durant la seva adolescència. Durant la seva primera etapa al front del ministeri va dirigir la creació de grans zones de conservació a més de projectes que varen reduir la desforestació a mínims històrics emprant satèl·lits.

Silva va abandonar el govern de Lula el 2008, després que acostés postures amb els lobbies agraris del país. Emperò, pareix que Lula ha aconseguit convèncer-la per tornar a formar part del seu govern després que donés suport a les seves mesures de conservació de l’Amazones.

“El Brasil tornarà al rol protagonista que tenia abans quan es parla del clima i la biodiversitat”, digué als periodistes Silva durant la seva aparició a la COP27.

S’espera que aquest govern faci un gir de cent-vuitanta graus de les polítiques de Bolsonaro, que ha impulsat el desenvolupament de l’Amazones. El seu ministre de Medi Ambient va haver de dimitir després que la policia comencés una investigació en una possible exportació il·legal de fusta que ell liderà.

A més, Bolsonaro cancel·là la creació de zones protegides, limità el poder de les agències mediambientals del govern.

Imatge de portada: CC BY-NC-ND 2.0/Flickr/Casa de América

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

1

)

  1. Els EUA prometen fons per conservar l’Amazones – Mónverd

    […] fou acompanyat per la seva ministra de medi ambient, Marina Sliva, una activista per l’Amazones que també fou ministra durant el primer mandat del líder […]

    M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com