Els millors articles de 2022

Arriba cap d’any: nous propòsits i fites per aconseguir durant el 2023 es van acumulant a mesura que engolim el raïm amb cada campanada. Potser alguns d’aquests estigui relacionat amb el clima: menjar menys carn, utilitzar menys el cotxe o comprar només el que necessitis. Tots aquests, encara que positius pel clima, també milloren la teva salut o la de la teva butxaca.

Enguany, seguint amb la tradició que vàrem començar l’any passat a Mónverd notícies, volem fer un recull dels millors articles de l’any, per tal que els pugueu (re)descobrir —i ajudar-vos en el propòsit de llegir més. Mentre que l’any passat us vàrem donar el control a vosaltres —us vàrem donar la llista d’articles més llegits— aquest cop hem decidit mostrar-vos el millor de cada secció.

Cap a (superar) els 1,5 ºC

Com cada any, les accions dels governs per mitigar el canvi climàtic han ocupat un espai prominent entre les nostres publicacions. La secció Rumb a 2050 conté 47 articles publicats aquest 2022 —quasi un de cada dos dels que hem publicat.

El 2022 ha estat marcat per la crisi energètica: mentre que alguns països han impulsat el consum d’energies renovables, altres han potenciat el consum de carbó. Emperò, en el penúltim article de l’any us donàvem una bona notícia: les energies renovables superaran la producció del carbó el 2025. Encara que segueixen sense ser majoritàries a nivell mundial, el seu creixement ha estat exponencial durant els darrers anys i necessita seguir sent-ho si volem no superar els 1,5 ºC d’escalfament durant el segle XXI.

Les renovables superaran el carbó el 2025

L’Agència Internacional de l’Energia (IEA en les seves sigles en anglès) va afirmar en un informe que les fonts d’energia renovables superaran el carbó com a major font d’energia el 2025, un fet que ha estat accelerat per la guerra d’Ucraïna. S’espera que la producció d’energia renovable es dupliqui a nivell mundial abans del 2027:…

Continua llegint

Una altra notícia bona ha estat la prohibició de la venda de cotxes de combustió interna a l’UE el 2035, de la qual no varen aconseguir lliurar-se’n les empreses de cotxes de luxe.

La darrera bona notícia a nivell europeu fou com, en un moviment sense precedents, bona part del continent va sortit del Tractat de la Carta de l’Energia, el qual obliga aquests governs a indemnitzar la indústria fòssil per l’adopció de mesures climàtiques.

Països europeus abandonen el Tractat de la Carta d’Energia

Tot va començar el passat 12 d’octubre. En una exclusiva de POLITICO, Teresa Ribera, Vicepresidenta de Transició Ecològica, va afirmar que Espanya abandonaria el Tractat de la Carta d’Energia. En tan sols dues setmanes, Països Baixos i França se l’han unit, mentre que el parlament polonès hi ha votat en contra. Altres països com Itàlia…

Continua llegint

Enguany també ha estat un any important a l’altra banda de l’Atlàntic, on el Congrés estatunidenc va aprovar l’Inflation Reduction Act, que, tot i no exempta de polèmica, ha aconseguit inversions en matèria climàtica. Ha estat durant aquest mes de desembre que ha causat preocupacions a l’UE, que ha amenaçat a començar una guerra de subvencions davant el que consideren competició deslleial.

Els EUA acorden inversions contra el canvi climàtic

Els senadors demòcrates han aconseguit que Joe Manchin, senador demòcrata per Virgínia Occidental, un dels estats més conservadors dels EUA, doni suport a una llei que suposarà 700 milers de milions de dòlars en inversions en matèria climàtica. Aquesta llei gastarà prop de 370 milers de milions de dòlars de exempcions fiscals per estimular l’adopció…

Continua llegint

La “Inflation Reduction Act” posa l’UE en alerta

Just abans de les eleccions de mitjan mandat, ambdues cambres del Congrés estatunidenc van aprovar la Inflation Reduction Act (Llei de Reducció de la Inflació), que destinava 430 milers de milions de dòlars a la producció de tecnologies verdes. Encara que els socis dels EUA han mostrat suport a aquest nou impuls en la lluita…

Continua llegint

Desastres (anti)naturals

Durant aquest darrer any, els desastres naturals han assolat bona part del món. Grans onades de calor han deixat un dels anys més calorosos de la història (encara estam esperant les dades oficials), el qual se sumarà als set anteriors, que han estat els més calorosos de la història.

El Regne Unit alerta per primer cop per una ona de calor

El Regne Unit ha emès per primer cop en la història una alerta roja per altes temperatures, amb els primers pronòstics de la història del país que arriben als 40 graus. En un país poc preparat per condicions de clima extremes, el governs s’ha dedicar a compartir recomanacions amb la ciutadania per suportar una ona…

Continua llegint

Però el clima no s’ha limitat a escalfar-se, també ens ha deixat inundacions especialment fortes al subcontinent indi. Un terç del Pakistan va quedar sota l’aigua, mentre que l’Índia i Bangladesh van batallar amb onades de calor i inundacions en un clima cada cop més extrem.

Inundacions al Pakistan deixen un terç del país sota l’aigua

Més d’una tercera part del Pakistan (més que tota la superfície de Romania) està inundat, així ho mostren les darreres imatges dels satèl·lits de l’Agència Espacial Europea (ESA), amb milers de persones aïllades sense menjar ni aigua. Tot el país està patint una crisi alimentària després que l’aigua destruís milions d’hectàrees de cultius i matés…

Continua llegint

Nigèria pateix les pitjors inundacions en anys

Nigèria està patint les pitjors inundacions de la darrera dècada. Durant el 2022, 300 persones han mort a causa d’inundacions, 20 en una sola setmana el passat setembre. Amb els serveis col·lapsats, les autoritats afirmaren a l’Associated  Press que la situació està “fora del seu control”. Les inundacions s’han produït a 27 dels 36 estats…

Continua llegint

Els desastres naturals cada cop més intensos ha provocat un augment del pressupost de recuperació del 800% en els darrers 20 anys, fet que provocarà una contracció econòmica sense precedents al continent africà, el qual contribueix més a la crisi climàtica. De fet, un estudi va estimar que la inacció climàtica ens costarà 165 bilions d’euros a nivell mundial (quasi 120 cops el PIB espanyol).

La inacció climàtica pot costar-nos 165 bilions d’euros

El canvi climàtic ja impacta els pressupostos mundials. Només l’any passat, l’huracà Ida va causar pèrdues de 70 milers de milions d’euros i va provocar la mort de desenes de persones; els incendis forestals causaren destrosses valorades en 9 milers de milions d’euros només als EUA. Les inundacions que durant l’estiu varen assolar Alemanya han…

Continua llegint

Extincions antropogèniques

Aquest any també ha estat ple d’articles sobre extincions a Mónverd. La notícia que més ressò ha causat a nivell internacional fou l’estudi que determinava que s’havia reduït la població de certs vertebrats en un 69%. Emperò, també hi ha hagut diversos articles sobre espècies que han esdevengut icones mundials, com el pingüí emperador o la papallona monarca.

La majoria d’espècies marines podrien extingir-se si no s’aturen les emissions de gasos d’efecte hivernacle

Un nou estudi publicat a la revista científica Nature Clmiate Change afirma que si no reduïm les emissions de gasos d’efecte hivernacle podria desaparèixer fins a un 90% de totes les espècies marines. Els investigadors, liderats per l’ecòleg Daniel Boyce, de l’Institut d’Oceanografia Bedford, a la província canadenca de Nova Escòcia, va analitzar la situació…

Continua llegint

La papallona monarca està en perill d’extinció

La monarca (Danaus plexippus plexippus), l’espècie de papallona més coneguda per la seva migració que travessa Amèrica del Nord des dels Grans Llacs fins a Mèxic i Califòrnia, és la darrera incorporació a la llista d’espècies amenaçades de la IUCN. Ha estat afegida a la “Llista vermella de l’IUCN” sota la categoria de “en perill”…

Continua llegint

L’apicultura coreana a la vora del col·lapse amb la desaparició 10.000 milions d’abelles

Els investigadors desconfien dels danys col·laterals als productors de fruites i hortalisses i d’una possible crisi alimentària Article de 이재은 (Jae-eun Lee), traduït per l’equip de Mónverd Notícies Aquest article va aparèixer per primera vegada a Newstree i és part de a Covering Climate Now, una iniciativa periodística internacional dedicada a millorar la cobertura de…

Continua llegint

És en aquesta secció que trobam l’article més llegit de l’any, en el qual analitzam l’impacte que tenen els molins de vent sobre la fauna.

I Balears què?

Finalment, què ha passat enguany a Balears? Amb la recuperació del turisme i l’aprovació de la nova Llei de Turisme, el govern ha rebut les crítiques de les entitats ecologistes, que també han carregat contra l’ampliació de l’aeroport de Son Sant Joan.

Mallorca s’omple de vagues

Amb l’inici de setembre, el curs polític ha tornat a començar. Els polítics han estat de vacances, però les entitats no. A dues setmanes d’acabar el mes de setembre, diverses organitzacions ecologistes han convocat dues manifestacions de diferent temàtica per fer arribar al govern i a la població la seva oposició a les polítiques que…

Continua llegint

El GOB critica durament la futura llei turística balear

El GOB, principal entitat ecologista de Balears, ha presentat una sèrie d’esmenes al projecte de Llei de sostenibilitat i circularitat del turisme del Govern de Francina Armengol. El govern, que pretén que la norma sigui aprovada abans que acabi l’any, fou presentada a Madrid durant la celebració de la FITUR en un acte que pretenia…

Continua llegint

La sequera també ha jugat un paper important, atès que va activar les restriccions d’aigua a alguns municipis de l’arxipèlag davant la manca d’aigua i l’augment de la pressió turística. També es va publicar un article que va determinar que un de cada quatre litres que es consumeixen a Balears es dediquen al turisme i un altre sobre les piscines que omplen l’arxipèlag.

Els turistes consumeixen un quart de l’aigua de Balears

Investigadors de la Universitat de les Illes Balears han conclòs que els turistes que visiten les illes consumeixen un 24,2% dels recursos hídrics de l’arxipèlag. Aquest percentatge suposa uns 33 milions de metres cúbics d’aigua cada any, segons mostra l’informe publicat al Journal of Sustaibable Tourism per l’equip d’investigadors. Aquestes conclusions s’han extret de comparar…

Continua llegint

Balears se suma a les restriccions del consum d’aigua

Catalunya, Galícia, Andalusia, Extremadura, Euskadi i Navarra, en totes les comunitats hi són presents les restriccions en el consum d’aigua en major o menor mesura, amb d’altres amb nivells d’aigua preocupants. Ara, les Balears se sumen a aquesta llista després dels anuncis dels ajuntaments de Deià, Artà i Ciutadella. L’Ajuntament de Deià va anunciar el…

Continua llegint

Mallorca, terra de piscines

La presència de piscines a Mallorca no és novetat. Durant els darrers anys, la construcció de piscines s’ha popularitzat per unes condicions climàtiques —l’estiu càlid— i turístiques —amb l’auge del lloguer vocacional— favorables, tot i la cada cop major pressió hídrica que pateix l’illa. Emperò, les dades han arribat a nivells mai imaginats. Un treball…

Continua llegint

Una bona notícia, emperò, fou l’entrada al parlament de l’ILP del GOB Avui per Demà, que, després d’aconseguir les firmes necessàries, esdevengué la primera ILP que ha entrat a tràmit amb 31 vots a favor i 18 abstencions dels 59 escons del Parlament Balear.

El 2022 ha estat un any intens per al clima i el 2023 pareix que continuarà així. Esperem passar un altre any al vostre costat informant-vos de tot els que ocorre al món, intentant donar més veu als oblidats de la crisi climàtica.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com