Els millors articles de 2022

Arriba cap d’any: nous propòsits i fites per aconseguir durant el 2023 es van acumulant a mesura que engolim el raïm amb cada campanada. Potser alguns d’aquests estigui relacionat amb el clima: menjar menys carn, utilitzar menys el cotxe o comprar només el que necessitis. Tots aquests, encara que positius pel clima, també milloren la teva salut o la de la teva butxaca.

Enguany, seguint amb la tradició que vàrem començar l’any passat a Mónverd notícies, volem fer un recull dels millors articles de l’any, per tal que els pugueu (re)descobrir —i ajudar-vos en el propòsit de llegir més. Mentre que l’any passat us vàrem donar el control a vosaltres —us vàrem donar la llista d’articles més llegits— aquest cop hem decidit mostrar-vos el millor de cada secció.

Cap a (superar) els 1,5 ºC

Com cada any, les accions dels governs per mitigar el canvi climàtic han ocupat un espai prominent entre les nostres publicacions. La secció Rumb a 2050 conté 47 articles publicats aquest 2022 —quasi un de cada dos dels que hem publicat.

El 2022 ha estat marcat per la crisi energètica: mentre que alguns països han impulsat el consum d’energies renovables, altres han potenciat el consum de carbó. Emperò, en el penúltim article de l’any us donàvem una bona notícia: les energies renovables superaran la producció del carbó el 2025. Encara que segueixen sense ser majoritàries a nivell mundial, el seu creixement ha estat exponencial durant els darrers anys i necessita seguir sent-ho si volem no superar els 1,5 ºC d’escalfament durant el segle XXI.

Una altra notícia bona ha estat la prohibició de la venda de cotxes de combustió interna a l’UE el 2035, de la qual no varen aconseguir lliurar-se’n les empreses de cotxes de luxe.

La darrera bona notícia a nivell europeu fou com, en un moviment sense precedents, bona part del continent va sortit del Tractat de la Carta de l’Energia, el qual obliga aquests governs a indemnitzar la indústria fòssil per l’adopció de mesures climàtiques.

Països europeus abandonen el Tractat de la Carta d’Energia

Tot va començar el passat 12 d’octubre. En una exclusiva de POLITICO, Teresa Ribera, Vicepresidenta de Transició Ecològica, va afirmar que Espanya abandonaria el Tractat de la Carta d’Energia. En tan sols dues setmanes, Països Baixos i França se l’han unit, mentre que el parlament polonès hi ha votat en contra. Altres països com Itàlia… Continua la lectura de Països europeus abandonen el Tractat de la Carta d’Energia

Continua llegint

Enguany també ha estat un any important a l’altra banda de l’Atlàntic, on el Congrés estatunidenc va aprovar l’Inflation Reduction Act, que, tot i no exempta de polèmica, ha aconseguit inversions en matèria climàtica. Ha estat durant aquest mes de desembre que ha causat preocupacions a l’UE, que ha amenaçat a començar una guerra de subvencions davant el que consideren competició deslleial.

Els EUA acorden inversions contra el canvi climàtic

Els senadors demòcrates han aconseguit que Joe Manchin, senador demòcrata per Virgínia Occidental, un dels estats més conservadors dels EUA, doni suport a una llei que suposarà 700 milers de milions de dòlars en inversions en matèria climàtica. Aquesta llei gastarà prop de 370 milers de milions de dòlars de exempcions fiscals per estimular l’adopció… Continua la lectura de Els EUA acorden inversions contra el canvi climàtic

Continua llegint

Desastres (anti)naturals

Durant aquest darrer any, els desastres naturals han assolat bona part del món. Grans onades de calor han deixat un dels anys més calorosos de la història (encara estam esperant les dades oficials), el qual se sumarà als set anteriors, que han estat els més calorosos de la història.

L’onada de calor a l’Índia i Pakistan posa a prova la resiliència humana

Parts de l’Índia i el Pakistan, que concentren una desena part de la població mundial, han assolit temperatures rècord mentre milions de persones notes els efectes de clima extrem empitjorat pel canvi climàtic. La temperatura màxima en la zona central del subcontinent indi durant el mes d’abril ha estat la més alta des que existeixen… Continua la lectura de L’onada de calor a l’Índia i Pakistan posa a prova la resiliència humana

Continua llegint

L’economia africana es contraurà un 34% amb un escalfament d’1,5 ºC

Article de Mitchell Beer, traduït per la Redacció de Mónverd notícies. Aquest article va aparèixer per primera vegada a The Energy Mix i és part de a Covering Climate Now, una iniciativa periodística internacional dedicada a millorar la cobertura de la història climàtica. Els països del continent africà podrien perdre un 14% del seu PIB… Continua la lectura de L’economia africana es contraurà un 34% amb un escalfament d’1,5 ºC

Continua llegint

L’IPCC publica l’informe més fosc sobre els impactes del canvi climàtic

La crisi climàtica s’està accelerant, els seus impactes seran més greus i es produiran més aviat i només hi ha una petita possibilitat d’evitar els danys més greus i irreversibles del canvi climàtic. Així ho recull el sisè informe del segon grup de treball de l’IPCC, òrgan més important en matèria climàtica. “Aquest informe és… Continua la lectura de L’IPCC publica l’informe més fosc sobre els impactes del canvi climàtic

Continua llegint

Però el clima no s’ha limitat a escalfar-se, també ens ha deixat inundacions especialment fortes al subcontinent indi. Un terç del Pakistan va quedar sota l’aigua, mentre que l’Índia i Bangladesh van batallar amb onades de calor i inundacions en un clima cada cop més extrem.

Inundacions a l’Índia i Bangladesh deixen 100 morts i milions fora llar

Intenses inundacions es van produir en el nord-est de l’Índia i Bangladesh deixant milions de cases inundades i infraestructures destruïdes. Ambdós països van haver de desplegar l’exèrcit per dur a terme tasques de rescat. El sud-est asiàtic és la llar d’una sisena part de la població mundial, amb 1,3 milers de milions d’habitants els quals… Continua la lectura de Inundacions a l’Índia i Bangladesh deixen 100 morts i milions fora llar

Continua llegint

Inundacions al Pakistan deixen un terç del país sota l’aigua

Més d’una tercera part del Pakistan (més que tota la superfície de Romania) està inundat, així ho mostren les darreres imatges dels satèl·lits de l’Agència Espacial Europea (ESA), amb milers de persones aïllades sense menjar ni aigua. Tot el país està patint una crisi alimentària després que l’aigua destruís milions d’hectàrees de cultius i matés… Continua la lectura de Inundacions al Pakistan deixen un terç del país sota l’aigua

Continua llegint

Els desastres naturals cada cop més intensos ha provocat un augment del pressupost de recuperació del 800% en els darrers 20 anys, fet que provocarà una contracció econòmica sense precedents al continent africà, el qual contribueix més a la crisi climàtica. De fet, un estudi va estimar que la inacció climàtica ens costarà 165 bilions d’euros a nivell mundial (quasi 120 cops el PIB espanyol).

El pressupost per desastres naturals ha augmentat un 800% els darrers 20 anys

Els fons necessaris per combatre els desastres naturals per l’ONU ha augmentat en un 800% a causa del canvi climàtic i les seves conseqüències. Emperò, només la meitat dels fons que requereixen són aportats pels països rics, els quals es veuen manco afectats per les conseqüències de l’escalfament global que han causat en major proporció;… Continua la lectura de El pressupost per desastres naturals ha augmentat un 800% els darrers 20 anys

Continua llegint

La inacció climàtica pot costar-nos 165 bilions d’euros

El canvi climàtic ja impacta els pressupostos mundials. Només l’any passat, l’huracà Ida va causar pèrdues de 70 milers de milions d’euros i va provocar la mort de desenes de persones; els incendis forestals causaren destrosses valorades en 9 milers de milions d’euros només als EUA. Les inundacions que durant l’estiu varen assolar Alemanya han… Continua la lectura de La inacció climàtica pot costar-nos 165 bilions d’euros

Continua llegint

Extincions antropogèniques

Aquest any també ha estat ple d’articles sobre extincions a Mónverd. La notícia que més ressò ha causat a nivell internacional fou l’estudi que determinava que s’havia reduït la població de certs vertebrats en un 69%. Emperò, també hi ha hagut diversos articles sobre espècies que han esdevengut icones mundials, com el pingüí emperador o la papallona monarca.

La majoria d’espècies marines podrien extingir-se si no s’aturen les emissions de gasos d’efecte hivernacle

Un nou estudi publicat a la revista científica Nature Clmiate Change afirma que si no reduïm les emissions de gasos d’efecte hivernacle podria desaparèixer fins a un 90% de totes les espècies marines. Els investigadors, liderats per l’ecòleg Daniel Boyce, de l’Institut d’Oceanografia Bedford, a la província canadenca de Nova Escòcia, va analitzar la situació… Continua la lectura de La majoria d’espècies marines podrien extingir-se si no s’aturen les emissions de gasos d’efecte hivernacle

Continua llegint

La papallona monarca està en perill d’extinció

La monarca (Danaus plexippus plexippus), l’espècie de papallona més coneguda per la seva migració que travessa Amèrica del Nord des dels Grans Llacs fins a Mèxic i Califòrnia, és la darrera incorporació a la llista d’espècies amenaçades de la IUCN. Ha estat afegida a la “Llista vermella de l’IUCN” sota la categoria de “en perill”… Continua la lectura de La papallona monarca està en perill d’extinció

Continua llegint

L’extinció del pingüí emperador és inevitable sense mesures dràstiques

El futur del pingüí emperador es troba en els llimbs: l’escalfament global posa en perill el seu hàbitat natural mentre que els líders mundials no actuen per aturar el col·lapse del darrer continent verge del planeta. En una reunió recent del Sistema del Tractat Antàrtic es va mostrar una proposta per protegir l’espècie símbol del… Continua la lectura de L’extinció del pingüí emperador és inevitable sense mesures dràstiques

Continua llegint

La població d’animals vertebrats ha disminuït un 69% en els darrers 50 anys

Durant els darrers anys s’ha viscut una pèrdua de biodiversitat clara arreu del món: espècies extintes, hàbitats destruïts. Un dels principals indicadors de la salut de la nostra biodiversitat és el Living Planet Index, un informe publicat cada dos anys per WWF i la Societat de Zoologia de Londres. Aquest informe analitza les poblacions de… Continua la lectura de La població d’animals vertebrats ha disminuït un 69% en els darrers 50 anys

Continua llegint

L’apicultura coreana a la vora del col·lapse amb la desaparició 10.000 milions d’abelles

Els investigadors desconfien dels danys col·laterals als productors de fruites i hortalisses i d’una possible crisi alimentària Article de 이재은 (Jae-eun Lee), traduït per l’equip de Mónverd Notícies Aquest article va aparèixer per primera vegada a Newstree i és part de a Covering Climate Now, una iniciativa periodística internacional dedicada a millorar la cobertura de… Continua la lectura de L’apicultura coreana a la vora del col·lapse amb la desaparició 10.000 milions d’abelles

Continua llegint

És en aquesta secció que trobam l’article més llegit de l’any, en el qual analitzam l’impacte que tenen els molins de vent sobre la fauna.

Els molins de vent marins es troben en auge, què significa això per la fauna?

Ja fa anys que dins les aigües del Mar del Nord un bosc de pilars s’està construint. Amb intensos vents i uns països rics i coneguts per fortes polítiques ambientals, la Mar del Nord és la granja eòlica més important d’Europa. Tot i això, amb l’entrada de Joseph Biden a la presidència estatunidenca, un competidor… Continua la lectura de Els molins de vent marins es troben en auge, què significa això per la fauna?

Continua llegint

I Balears què?

Finalment, què ha passat enguany a Balears? Amb la recuperació del turisme i l’aprovació de la nova Llei de Turisme, el govern ha rebut les crítiques de les entitats ecologistes, que també han carregat contra l’ampliació de l’aeroport de Son Sant Joan.

La Plataforma contra l’Ampliació de l’Aeroport carrega contra el Govern

La Plataforma contra l’Ampliació de l’Aeroport de Son Sant Joan, que aglutina diferents plataformes de la societat civil balear, ha demanat als governs espanyol i balear la limitació del nombre d’avions que arriben al principal aeroport de l’arxipèlag. Les Balears han recuperat les xifres de turistes prepandèmiques, amb 16 milions de turistes que arriben per… Continua la lectura de La Plataforma contra l’Ampliació de l’Aeroport carrega contra el Govern

Continua llegint

La sequera també ha jugat un paper important, atès que va activar les restriccions d’aigua a alguns municipis de l’arxipèlag davant la manca d’aigua i l’augment de la pressió turística. També es va publicar un article que va determinar que un de cada quatre litres que es consumeixen a Balears es dediquen al turisme i un altre sobre les piscines que omplen l’arxipèlag.

Els turistes consumeixen un quart de l’aigua de Balears

Investigadors de la Universitat de les Illes Balears han conclòs que els turistes que visiten les illes consumeixen un 24,2% dels recursos hídrics de l’arxipèlag. Aquest percentatge suposa uns 33 milions de metres cúbics d’aigua cada any, segons mostra l’informe publicat al Journal of Sustaibable Tourism per l’equip d’investigadors. Aquestes conclusions s’han extret de comparar… Continua la lectura de Els turistes consumeixen un quart de l’aigua de Balears

Continua llegint

Balears se suma a les restriccions del consum d’aigua

Catalunya, Galícia, Andalusia, Extremadura, Euskadi i Navarra, en totes les comunitats hi són presents les restriccions en el consum d’aigua en major o menor mesura, amb d’altres amb nivells d’aigua preocupants. Ara, les Balears se sumen a aquesta llista després dels anuncis dels ajuntaments de Deià, Artà i Ciutadella. L’Ajuntament de Deià va anunciar el… Continua la lectura de Balears se suma a les restriccions del consum d’aigua

Continua llegint

Mallorca, terra de piscines

La presència de piscines a Mallorca no és novetat. Durant els darrers anys, la construcció de piscines s’ha popularitzat per unes condicions climàtiques —l’estiu càlid— i turístiques —amb l’auge del lloguer vocacional— favorables, tot i la cada cop major pressió hídrica que pateix l’illa. Emperò, les dades han arribat a nivells mai imaginats. Un treball… Continua la lectura de Mallorca, terra de piscines

Continua llegint

Una bona notícia, emperò, fou l’entrada al parlament de l’ILP del GOB Avui per Demà, que, després d’aconseguir les firmes necessàries, esdevengué la primera ILP que ha entrat a tràmit amb 31 vots a favor i 18 abstencions dels 59 escons del Parlament Balear.

Concentració “històrica” del GOB a favor de la llei de justícia intergeneracional

El GOB, principal entitat ecologista de Mallorca, amb el suport de les diferents organitzacions ecologistes illenques es varen concentrar el passat dissabte horabaixa a la plaça Major de la capital illenca. En total, 2000 persones han format part d’un mosaic humà en què es veia escrit ‘AVUI PER DEMÀ’, el nom de la campanya amb… Continua la lectura de Concentració “històrica” del GOB a favor de la llei de justícia intergeneracional

Continua llegint

La iniciativa ‘Avui per demà’ del GOB ha rebut prop de 12000 signatures

La Iniciativa Avui per demà encapçalada pel GOB i amb el suport d’un gran nombre d’entitats ecologistes, socials i sindicals ha assolit 11700 signatures per dur al Parlament balear la Iniciativa Legislativa Popular de la llei de Benestar per a les generacions presents i futures de les Illes Balears. Els grups havien d’aconseguit un mínim… Continua la lectura de La iniciativa ‘Avui per demà’ del GOB ha rebut prop de 12000 signatures

Continua llegint

El 2022 ha estat un any intens per al clima i el 2023 pareix que continuarà així. Esperem passar un altre any al vostre costat informant-vos de tot els que ocorre al món, intentant donar més veu als oblidats de la crisi climàtica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s