Activistes denuncien l’estat suec per inacció climàtica

Més de sis-cents joves activistes climàtics, entre els quals trobam Greta Thunberg, van presentar una demanda contra l’estat suec per la seva acció climàtica “insuficient” després d’una vaga que va recórrer la capital sueca.

Els activistes, tots menors de vint-i-sis anys, van presentar un document de vuitanta-sis pàgines en el qual es basa la demanda presentada davant els Tribunal del Districte d’Estocolm. La seva demanda pretén que el tribunal determini si s’han vulnerat drets humans en la manca d’acció climàtica per part d’un dels estats més conscienciats a nivell mediambiental.

“Suècia mai ha tractat la crisi climàtica com una crisi”, digué Anton Foley, portaveu de la iniciativa Aurora, la qual ha presentat la demanda. “Suècia no està complint amb les seves responsabilitats i incomplint la llei”.

Aquesta demanda fou presentada durant el final de la COP27, una cimera climàtica que ha estat considerada un altre fracàs en les negociacions climàtiques i després que múltiples informe posin en dubte que puguem limitar l’escalfament a 1,5 ºC.

Suècia és un dels països amb majors promeses climàtiques. El 2017, el parlament suec va aprovar una llei que determinava que el país havia d’assolir la neutralitat climàtica el 2045 i utilitzar un 100% d’energia renovable. El govern actual ha declinat fer comentaris a la premsa.

Durant els darrers anys s’han popularitzat les demandes contra diferents estats per tenir una política climàtica insuficient per mitigar els efectes més nefasts del canvi climàtic. A Espanya, diverses organitzacions mediambientals van presentar una demanda al Tribunal Suprem contra el govern espanyol el passat 2021. El cas més important, emperò, fou l’alemany, en què el Tribunal Suprem va determinar que les lleis climàtiques alemanyes eren insuficients i forçaren l’avançament de la neutralitat d’emissions cinc anys, fins al 2045. A altres països demandes similars varen resultar victorioses.

Imatge de portada: CC BY 2.0/Parlament Europeu

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com