Les renovables superaran el carbó el 2025

L’Agència Internacional de l’Energia (IEA en les seves sigles en anglès) va afirmar en un informe que les fonts d’energia renovables superaran el carbó com a major font d’energia el 2025, un fet que ha estat accelerat per la guerra d’Ucraïna.

S’espera que la producció d’energia renovable es dupliqui a nivell mundial abans del 2027: en cinc anys s’instal·larà tanta potència com durant les darreres dues dècades.

L’expansió de les renovables és més ràpid del que la pròpia agència afirmava fa tan sols un any en l’anterior edició de l’informe, va afirmar Heymi Bahar, autor principal de l’informe. En tan sols un any l’agència ha augmentat un 30% el pronòstic anterior ateses noves polítiques mediambientals posades en pràctica per alguns dels majors contaminants del món: l’UE, els EUA i la Xina.

“Aquest és un clar exemple de com l’actual crisi energètica pot ser un punt d’inflexió històric cap a un sistema energètic més net i segur”, afirmà Fatih Birol, director executiu de l’IEA, en una nota de premsa.

La guerra d’Ucraïna ha provocat una tornada enrere en el consum de combustibles fòssils, especialment a Europa, on els països han hagut de cercar alternatives al gas rus a corre cuita. Emperò, l’IEA afirma que aquest fet és només temporal i que, a llarg termini, els seus efectes seran contraris.

Durant els propers cinc anys s’espera que aquesta crisi energètica acceleri el creixement de les energies renovables davant dels alts preus dels combustibles fòssils. Així, augmentaran les instal·lacions de molins de vent, panells solars, centrals nuclears i centrals d’hidrogen, a més de l’auge dels cotxes elèctrics i les bombes de calor elèctriques. Aquest darrer és força important, segons l’IEA la calefacció de les llars és un dels punts on més accions s’han de posar en marxa.

Tot i que l’informe mostra bones notícies, el creixement no és prou ràpid com per limitar l’escalfament a 1,5 ºC en comparació als nivells preindustrials, afirmà Doug Vine al New York Times, director d’anàlisi energètica al Centre per Solucions Climàtiques i Energètiques.  Per tal de limitar els pitjors efectes del canvi climàtic, les emissions mundials han d’arribar a zero el 2050. “Encara no estem allà”, afirmà Bahar, però arribar-hi es troba “a l’abast de les accions i mesures dels governs”.

L’informe també indica quins són els majors problemes als quals s’enfronten els diferents països. Mentre que als països rics les renovables es troben amb llargs processos burocràtics, els països en vies de desenvolupament tenen problemes per aconseguir finançament i els manca una xarxa prou sòlida com per dur a terme un canvi estructural. Emperò, hi ha moviments per millorar aquests fets. Alguns governs han facilitat l’obtenció de permisos —com els casos alemany i espanyol— i a les negociacions de la COP27 els països rics es van comprometre a crear donar doblers per facilitar l’adaptació als països pobres (encara que aquests ja s’hi havien compromès molt abans).

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com