Els EUA aconsegueixen energia de la fusió, però encara queda camí per recórrer

El passat dimarts, 13 desembre, el Departament d’Energia dels EUA va anunciar que científics de les seves instal·lacions han aconseguit per primera vegada energia d’una reacció de fusió nuclear, considerada per molts com la font d’energia definitiva: neta, amb combustibles abundants i sense problemes de radiació. La notícia va ser publicarà per primera vegada pel Financial Times i confirmada pel Washington Post abans de l’anunci oficial.

L’energia de fusió no és un invent nou, els científics duen des dels anys cinquanta intentant crear un reactor comercial que pugui obtenir energia del procés. Aquesta fita, tot i que important, no marca l’inici dels reactors de fusió —la majoria d’investigadors creu que haurem d’esperar fins a, com a mínim, el 2050 per començar a construir reactors de fusió arreu del món, però és important, sobretot per a l’obtenció de fons, que s’accelerarà després d’aquest anunci.

 Milers de milions s’han invertit arreu del món en la carrera per obtenir el primer reactor de fusió. A diferència dels reactors de fissió, emprats en les centrals nuclears tradicionals, que fan decaure àtoms massius inestables per obtenir-ne energia, el procés de fusió és el contrari: a partir d’isòtops d’hidrogen (Triti i deuteri), es pretén crear un àtom d’heli alliberant energia en el procés. L’avantatge de la fusió és que el producte resultant és heli-4, un àtom estable que no emet radiació ni provoca escalfament climàtic. Emperò, per crear la fusió cal vèncer les forces que separen els nuclis atòmics, fet que requereix d’ingents quantitat d’energia per tal d’accelerar-los fins a velocitats suficients per vèncer les forces repulsives. És per aquest motiu que, fins ara, els científics mai no havien aconseguit construir un reactor que obtingués més energia que la necessària per dur a terme el procés.

Tot i els avenços, encara queden dificultats tècniques que s’han de resoldre, les quals investiguen científics arreu del món. Crear formes més eficients d’escalfar els àtoms, convertir l’energia resultant en electricitat de manera eficient, obtenir materials que no es degradin durant el procés són dificultats tècniques que s’hauran de resoldre abans de poder començar a utilitzar la fusió com a font alternativa d’energia.

Alguns ecologistes han criticat les inversions en energia de fusió atès que desplaça fons que podrien estar destinats a investigació de renovables, les quals sabem cert i segur que es poden utilitzar a dia d’avui, més encara tenint en compte la necessitat de ràpida actuació davant la crisi climàtica. L’energia de fusió s’espera que sigui una energia neta, barata i a l’abast de tothom, però no la solució a curt termini.

Imatge de portada: CC-BY-NC-ND: Curdin Wüthrich

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com