La “Inflation Reduction Act” posa l’UE en alerta

Just abans de les eleccions de mitjan mandat, ambdues cambres del Congrés estatunidenc van aprovar la Inflation Reduction Act (Llei de Reducció de la Inflació), que destinava 430 milers de milions de dòlars a la producció de tecnologies verdes. Encara que els socis dels EUA han mostrat suport a aquest nou impuls en la lluita climàtica, no ha tengut una rebuda positiva a Europa, on diversos governs han afirmat que col·loquen les empreses estatunidenques en una posició d’avantatge contra empreses europees.

La llei estatunidenca estableix una sèries de subsidis i deduccions fiscals que van lligades al fet que la producció dels productes sigui en sòl americà, fet que exclourà moltes companyies europees en les seves vendes als EUA. Uns 200 milers de milions d’euros estan lligats a aquesta condició, que podria estar violant les normes de l’Organització Internacional de Comerç (WTO en les seves sigles en anglès).

En conseqüència, la Presidenta de la Comissió, va afirmar que, tot i que la competència és positiva, sempre s’ha de produir en una situació d’igualtat i va obrir la porta als subsidis a Europa, el darrer gran defensor del lliure comerç i la lliure competència al món.

La Unió Europea espera aconseguir una exempció en aquesta condició en una revisió de la llei americana (com la que tenen el Canadà i Mèxic) mentre que Macron ja ha fet una crida a la compra de productes europeus i la aprovació d’una llei de “Compra producte europeu” que oferiria grans paquets d’ajudes, encara que segurament es trobarà amb l’oposició de països com els Països Baixos i Suècia, tradicionals defensors del lliure comerç.

El govern alemany, encara que no ha mostrat una opinió clara, no ha tancat la porta a la introducció de subsidis, mentre que oficials alemanys han indicat que els 200 milers de milions d’euros que romanen dels fons RecoverEU podrien ser destinats a les indústries del continent.

Altres han advocat per l’ús dels fons del pressupost europeu, però l’aprovació de projectes és un procés llarg i dificultós. Degut al gran nombre de projectes que esperen l’aprovació, la ministra francesa d’economia i el seu homòleg alemany van fer una crida per agilitzar els processos.

Imatge de portada: CC BY-SA 2.0/The Left

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s