Els governs rebutgen la llei de pesticides europea

Els governs de l’UE s’han oposat a la proposta de la Comissió Europea per implementar una llei de pesticides que reduiria de manera dràstica l’ús de pesticides a la Unió. Els governs nacionals han afirmat que no és el moment d’implementar-la, en un context d’inseguretat alimentària.

D’aquesta manera, han retornat la proposta a la Comissió Europea, que l’haurà de tornar a analitzar i, si ho considera oportú, canviar-ne els continguts. Fins ara, els plans consistien a reduir a la meitat l’ús de pesticides al bloc comunitari de cara al 2030. Ara, emperò, la llei es retardarà mesos o, fins i tot, podria no implementar-se mai, si aquesta no és aprovada abans de les properes eleccions europees, a celebrar el 2024.

Tot i això, la Comissió roman optimista i espera poder-la aprovar abans del 2024. “La Comissió considera que és possible que, amb el treball conjunt del Consell i el Parlament amb la Comissió, és puguin resoldre els problemes oberts”.

El projecte de llei pretén canviar per complet la manera en què Europa cultiva els seus aliments per acostar-los a un model més sostenible. Emperò, amb uns preus desbocats per la crisi energètica sumat a l’escepticisme dels agricultors, les expectatives eren baixes a l’hora d’aprovar-la en el Consell de l’UE.

El diari POLITICO ha afirmat que 18 o 19 ambaixadors a l’UE s’han oposat a la llei, amb Polònia, Itàlia, Àustria i Eslovènia liderant la oposició.

La llei va ser publicada el passat mes de juny i, després mesos d’inactivitat als comitès encarregats d’esmenar-la, la presidència Txeca del Consell de l’UE n’ha forçat una votació entre els ambaixadors per posar punt i final als llimbs en què es trobava.

S’espera que la Comissió cedeixi al Consell en els temes més contenciosos. Un d’ells, és la prohibició dels pesticides a les “zones sensibles”, àmpliament rebutjat pels ministres d’agricultura comunitaris. En lloc d’una prohibició total, es passarà a la priorització de l’ús de pesticides de baixa intensitat i es reduirà l’àrea afectada per aquesta legislació.

Una altra part de la llei en les quals la Comissió està disposada a cedir, segons informa POLITICO, és en la definició de “grups vulnerables” per fer-la més estricta.

Diverses organitzacions mediambientals han criticat la decisió, que comporta deixar enrere el canvi total en el model agrícola per donar pas a petites modificacions de l’statu quo.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com