L’UE acorda crear un fons per ajudar els països en desenvolupament a adaptar-se

La COP27 ha estat marcada per la manca d’acords. Durant els diversos dies que durà la cimera climàtica mundial, sovint aparegueren titulars en els que un acord pel clima pareixia cada cop més lluny. Amb les temperatures acostant-se cada cop més als 1,5 ºC fixat pels compromisos de l’Acord de París, les expectatives de millora havien desaparegut completament del mapa.

Emperò, el passat divendres, es va fer una petita passa. La Unió Europea va acordar en un moviment sense precedents complir les demandes dels països en vies de desenvolupament de crear un fons per ajudar-los en l’adaptació i pal·liar els efectes dels esdeveniments de clima extrem.

Els països desenvolupats, els quals són els que més han contribuït al canvi climàtic, han estat molt reticents a aquests tipus de fons amb l’excusa que caldria temps per determinar si aquests fons són veritablement necessaris i, en el cas que fos així, com haurien de funcionar.

Aquest fons se centrarà a pal·liar els efectes dels esdeveniments climàtics extrems amb una inversió en la infraestructura dels països en vies de desenvolupament.

“Nosaltres érem reticents a un fons, no era la nostra idea tenir un fons”, digué Timmermans. “La meva reticència va ser perquè sé per experiència que es necessita temps abans que es pugui establir un fons, i més temps abans que s’ompli, mentre que tenim instruments existents. Realment crec que podríem avançar més ràpidament amb els instruments existents [per al finançament del clima]. Però com que [el G77, grup de països en vies de desenvolupament] estan tan lligats a un fons, hem acceptat”.

A aquest fons s’hi sumarien altres vies d’inversió publicoprivada, els detalls de les quals encara s’haurien de decidir.

A canvi, l’UE vol que els països redueixin les seves emissions més aviat per tal de salvar els  1,5 ºC. D’aquesta manera, els països haurien d’actualitzar els seus objectius climàtics per situar-los més a prop de l’objectiu establert a l’Acord de París i que faria que les emissions globals arribassin al seu pic el 2025.

Els països del G77, emperò, no n’estan contents. Un negociador del grup, va dir al diari britànic que aquest “És un intent previsible de la UE de trencar el G77 en les converses. Per descomptat, no és un avenç. Simplement estan repetint la seva posició negociadora original fent-la semblar a un compromís quan saben molt bé que no ho és. És completament ingenu”.

Altres països com Austràlia s’han mostrat a favor de l’acord i han afirmat que hi participaran, mentre que els EUA i la Xina romanen callats després d’haver afirmat que estan en contra d’un fons d’aquest estil.

Imatge de portada: CC BY 2.0 David Nieto / IAEA

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com