“No hi ha un camí creïble als 1,5 ºC”, afirma l’ONU

L’organització de medi ambient de les Nacions Unides ha afirmat que no hi ha “un camí creïble cap als 1,5 ºC establert”. L’informe previ a la COP27, criticada per diverses entitats per ser un acte de “greenwashing” després del patrocini de Coca Cola la manca de drets humans a Egipte, país que acull aquesta reunió, afirma que aquesta inacció suposa que només una “transformació ràpida de les societats” serà capaç de limitar els pitjors efectes del canvi climàtic.

Aquest informe analitza cap a on ens porten les polítiques mediambientals dels països. Els països assistents a les cimeres climàtiques es van comprometre a l’Acord de París a limitar l’escalfament global a 1,5 ºC per evitar els efectes més importants del canvi climàtic, emperò, l’informe avisa que les polítiques són “extremadament insuficients”.

Segons l’informe de Nacions Unides, atesos els actuals compromisos de cara al 2030, el planeta s’escalfarà 2,5 ºC per damunt dels nivells preindustrials a finals de segle mentre els actuals 1,2 ºC suposen catàstrofes naturals arreu del món. Si, en canvi, es compleixen les promeses de cara al 2050, les temperatures globals augmentarien 1,8 ºC. Emperò, amb el ritme actual, l’informe no veu creïble que es compleixin els objectius establerts. L’informe del Climate Action Tracker dona com a valors 2,4 ºC i 2,1 ºC als anteriors casos respectivament.

Durant l’anterior cimera climàtica, la COP26 de Glasgow, els diferents països es van comprometre en un acte ja quasi tradicional, a augmentar els seus objectius climàtics, per a llavors no complir-ho. Durant el darrer any, unes desenes de països han augmentat els seus compromisos, només reduint un 1% de les emissions globals de cara al 2030. Segons els informes de les Nacions Unides, les emissions globals s’haurien de reduir a la meitat abans de 2030 per tal que la fita dels 1,5 ºC es pugui aconseguir.

La directora executiva de l’UNEP, Inger Anderssen, afirmà que “aquest informe ens explica en termes científics freds què ens ha anat explicant la natura durant tot l’any a través d’inundacions mortals, tempestes i incendis violents: hem de deixar d’omplir la nostra atmosfera de gasos d’efecte hivernacle i deixar de fer-ho ràpidament.

“Vam tenir l’oportunitat de fer canvis incrementals, però aquest temps s’ha acabat. Només una transformació total de les nostres economies i societats pot salvar-nos de l’acceleració del desastre climàtic.

“És un objectiu gran, i alguns dirien impossible, reformar l’economia global i gairebé reduir a la meitat les emissions de gasos d’efecte hivernacle el 2030, però ho hem d’intentar”, va dir. “Cada fracció de grau és important: per a les comunitats vulnerables, per als ecosistemes i per a cadascú de nosaltres”.

El Secretari General de les Nacions Unides també va urgir a reduir les emissions globals.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

2

)

  1. La fi dels combustibles fòssils ha començat, però el temps s’acaba, afirmen els experts – mónverd

    […] en un resum del seu Informe sobre la bretxa d’emissions del 2022 (del qual ja us en vàrem parlar), amb un 66% de possibilitats que l’escalfament global arribi entre 2,4 i 2,8 °C a finals de […]

    M'agrada

  2. Gran quantitat de glaciars desapareixeran el 2050 – mónverd

    […] temperatures globals no sobrepassen els 1,5 ºC d’escalfament —fita que la pròpia ONU diu que no és al nostre abast amb les polítiques actuals—, només la meitat se salven el […]

    M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com