Els grenlandesos: a favor d’extreure l’arena que deixa el gel fos

  • El 2022, la capa de gel de Grenlàndia va experimentar una pèrdua neta de gel per 26è any consecutiu. Però aquesta pèrdua està produint un recurs potencialment valuós: la sorra, que la capa de gel que es fon diposita a la costa.
  • En conjunt, la sorra i la grava són una de les mercaderies més comercialitzades del món, i un estudi d’investigadors de la Universitat McGill va concloure que la majoria dels grenlandesos, fins i tot els grups indígenes, donaven suport a l’extracció de sorra per a l’exportació.
  • Però els grenlandesos —que s’han oposat fermament a alguns projectes miners en el passat— diuen que aquesta activitat s’ha de fer amb una protecció ambiental adequada i consultant la població predominantment indígena de l’illa.
  • Les conseqüències ambientals són incertes, però podrien incloure impactes de la succió de sorra del substrat i l’augment del trànsit marítim.

Article de Moira Donovan, traduït per la Redacció de Mónverd notícies.

Mónverd notícies és un mitjà adherit a la iniciativa Covering Climate Now per a la promoció del periodisme climàtic

Aquest article va aparèixer per primera vegada a Mongabay i és part de a Covering Climate Now, una iniciativa periodística internacional dedicada a millorar la cobertura de la història climàtica.

Les discussions sobre la capa de gel de Grenlàndia sovint se centren en què està perdent. Però des de les vores de la capa de gel de Grenlàndia que es fon ràpidament, s’està creant una mercaderia global.

A mesura que la capa de gel de Grenlàndia es fon (2022 és el 26è any consecutiu que Grenlàndia va perdre més gel del que va guanyar), s’estan desprenent enormes volums de sediments. Aquest sediment es podria extreure al seu torn per satisfer el voraç apetit global per la sorra.

Un estudi recent d’investigadors de la Universitat McGill i la Universitat de Grenlàndia, publicat a la revista Nature Sustainability, va concloure que la gran majoria dels adults grenlandesos -vuit de cada deu enquestats- estaven a favor d’extreure i exportar sorra, si els projectes que ho fessin estiguessin sota control grenlandès.

La capa de gel fos que aboca sorra a Grenlàndia. Imatges de Nicola Krog Larsen.

Els resultats van sorprendre els investigadors, atesa la freqüent oposició ferotge dels grenlandesos als projectes miners. Però suggereix que en la mineria de sorra, hi ha un model de com Grenlàndia pot adaptar-se econòmicament al canvi climàtic, alhora que s’apropa a la independència econòmica de Dinamarca a la qual donen suport molts grenlandesos.

No obstant això, les conseqüències ambientals són incertes i encara no s’ha fet una avaluació d’impacte ambiental. Els impactes podrien incloure la succió de sorra del substrat i l’augment del trànsit marítim, així com la introducció d’espècies no autòctones a través de l’aigua de llast dels vaixells. A mesura que surti aquesta informació, el suport públic podria reduir-se.

“El que em va agradar d’aquest treball és que dona veu a Grenlàndia en la discussió sobre el canvi climàtic”, va dir la primera autora Mette Bendixen, geògrafa física i professora adjunta del departament de geografia de la Universitat McGill.

Bendixen es va adonar per primera vegada del potencial de producció de sediments de Grenlàndia fa gairebé una dècada, quan els investigadors es van adonar que alguna cosa inusual estava passant al llarg de la costa de Grenlàndia; en lloc d’erosionar-se ràpidament, com va ser el cas de moltes costes de l’Àrtic, la costa de Grenlàndia anava en direcció contrària. Els sediments (terra de l’interior de l’illa que és arrossegada pel gel fos) s’estaven vessant de la capa de gel i s’acumulava al llarg de la costa.

“Podeu pensar en la capa de gel com una aixeta que no només aboca aigua, sinó també sediments”, va dir Bendixen. “I en realitat està abocant tants sediments que contribueix a gairebé el 10% del sediment fluvial total del món”.

Glacera de Grenlàndia a Tasiusaq, Kujalleq. Imatge de Ron Reiring a través de Flickr (CC BY-NC-ND 2.0).

Aquesta és una proporció significativa en un món on la demanda de sorra augmenta ràpidament. En alguns casos, aquest fet ha tingut conseqüències ecològiques devastadores.

Si bé la sorra, juntament amb la roca triturada i la grava, és el material base per a tot, des de carreteres i edificis fins a panells solars —i és una de les mercaderies més comercialitzades del món, per volum—, l’extracció no regulada de sorra està alimentant l’erosió i la degradació ecològica i el crim organitzat a tot el món, segons un informe de l’ONU del 2019.

El 2019, Bendixen i els seus col·legues van publicar un article on es descriu el potencial de Grenlàndia per exportar sorra per satisfer part de la demanda mundial. Això va provocar una resposta immediata, amb cinc dels set partits polítics de Grenlàndia que van demanar que s’explorés la idea. Però Bendixen diu que l’estudi havia deixat sense resposta una pregunta crucial: què pensava la gent de Grenlàndia.

Això va conduir a l’enquesta a 1.000 adults, aproximadament el 2,5% de la població de 56.000 habitants de Grenlàndia(aproximadament el 90% dels quals són indígenes) sobre la qüestió de l’extracció de sorra, amb un 84% donant suport a l’activitat. Tres de cada quatre enquestats van dir que hauria de ser liderat pels grenlandesos.

“Tothom va veure signes de dòlar”

Aquest suport contrasta amb l’actitud pública cap a altres projectes miners, que també s’han presentat com a resposta —i solució— al canvi climàtic. Aquests inclouen una mina de terres rares i d’urani al sud de Grenlàndia; el 2021, l’oposició a la mina Kuannersuit va ajudar a impulsar el partit d’esquerres Inuit Ataqatigiit (IA), que va fer campanya amb la promesa d’aturar la mina si arribaven al poder.

Mariane Paviasen, membre de l’IA al parlament de Grenlàndia, va ajudar a catalitzar bona part de l’oposició a la mina a Narsaq, una comunitat predominantment indígena on molts residents depenen de l’agricultura i la pesca. Si bé la resta del món va veure que els minerals de terres rares que es troben a Grenlàndia com la clau per a la salvació del clima, aquesta solució corre el risc d’arribar a costa de Grenlàndia, va dir Paviasen.

Els opositors de la mina Kuannersuit argumenten que el projecte ha estat rebutjat pels votants de Grenlàndia pel risc que suposaria la mina. Imatge de jtstewart a través de Flickr

“Hem de mantenir l’aigua neta, hem de mantenir l’aire net, perquè cacem i mengem del nostre mar i de la nostra terra. Per això és tan important que el mantinguem el més net possible.

“Si seguim destruint tots els racons del món, què restaria per a la propera generació?”

Piitannguaq Tittussen, que va fundar l’ONG Friends of the Nuuk Fjord, va dir que els projectes miners anteriors ja han deixat un llegat de danys ambientals; la contaminació de la mina de plom i zinc Black Angel, que va funcionar a l’oest de Grenlàndia des del 1973 fins al 1990, va deixar algunes zones properes tancades a la pesca. Les roques residuals de la mina més antiga de Grenlàndia, que va produir criolita al sud de Grenlàndia fins al 1987, continuen causant nivells insegurs de plom al fiord veí (una estreta entrada del mar entre els penya-segats).

Al segle XXI, la fusió de la capa de gel que cobreix el 80% de la superfície de Grenlàndia va començar a revelar més minerals, inclosos els utilitzats en la producció de cotxes elèctrics i turbines eòliques.

“Tothom va veure signes de dòlar”, va dir Tittusen, però Tittusen estava atent a l’impacte ambiental potencial.

Aquesta imatge es va complicar encara més pel fet que el 2009, el govern va aprovar una llei sobre l’autogovern, establint el dret a l’autodeterminació del poble de Grenlàndia. Això va alimentar un interès creixent pel desenvolupament dels recursos.

Mineral de Kvanefjeld: imatge d’una presentació inicial de Greenland Minerals als accionistes del seu projecte. (Minerals de Grenlàndia).

Tal com està, més de la meitat dels ingressos de Grenlàndia provenen d’una subvenció en bloc del govern danès, i els projectes miners s’han presentat com una manera de garantir una major independència econòmica.

S’apliquen condicions

Però les crítiques als projectes miners han assenyalat que els grenlandesos no s’han beneficiat del desenvolupament dels recursos al seu territori. Històricament, gran part dels ingressos de la mineria anaven a l’estat danès, o als operadors internacionals de les mines. Rasmus Leander Nielsen, coautor de l’estudi publicat a Nature Sustainability i politòleg de la Universitat de Grenlàndia, va dir que fins i tot els projectes proposats en l’última dècada no han donat els resultats esperats.

“Bàsicament, no han arribat ingressos a Grenlàndia”, va dir. “Algunes de les expectatives, si anam al 2010, no s’han produït com pensaven els optimistes o fins i tot els realistes”.

Piitannguaq Tittussen, que és inuit, va dir que els projectes miners tampoc no han respectat la necessitat de consultar els grenlandesos; en el cas d’una mina de mineral de ferro proposada per London Mining Greenland A/S, les reunions públiques es feien en anglès, però no en danès o grenlandès.

“[Un gerent] ens va dir” heu d’aprendre anglès si voleu estar informat”, va dir Tittussen (el projecte es va enfonsar per falta de finançament).

Esquerra: paisatge groenlàndic. Imatge d’Anders Anker Bjørk. Dreta: la capa de gel fos aboca sediments. Imatge de Nicola Krog Larsen.

Amb el projecte de terres rares Kuannersuit, el ministeri de natura i el govern de Grenlàndia va recriminar a Greenland Minerals Limited soscavar l’autoritat del Departament, fins i tot malinformant el govern i posant-se en contacte amb funcionaris que no tenien autoritat en el procés d’avaluació ambiental. Mentrestant, Mariane Paviasen va dir que els residents de Narsaq no van ser prou contactats.

“No ens van incloure prou, i mai ens van preguntar quin tipus de desenvolupament acceptaríem a Narsaq”, va dir. “Això és una cosa sobre la qual hem de fer alguna cosa”.

Quan es tracta d’activitats com l’extracció de sorra, el suport d’alguns grenlandesos és amb condicions; mentre que Piitannguaq Tittussen va dir que podria ser una manera perquè els grenlandesos es beneficiïn dels seus recursos naturals, “ha de ser [amb] millors condicions i una millor protecció del medi ambient”.

Mariane Paviasen va dir que no s’oposa a la mineria com a tal, inclosa la mineria de sorra, sempre que els projectes compleixin les demandes dels grenlandesos.

“Si les empreses mineres poguessin fer-ho sense contaminar i contaminar la zona […] això seria acceptable. Però també han de parlar amb els habitants propers”, va dir a Mongabay.

De qualsevol manera, actualment, l’impacte ambiental i l’economia de l’extracció i exportació de sorra de Grenlàndia no estan clars. El govern de Grenlàndia ha completat recentment una avaluació del potencial d’exportació a Europa, que va concloure que encara no hi ha un cas de negoci (l’enviament de sorra és car), tot i que això podria canviar a mesura que augmenta la demanda global de sorra. Els impactes ambientals també poden incloure la succió de sorra del substrat i l’augment del trànsit marítim, que poden afectar el suport públic.

De moment, Mette Bendixen va dir que l’oposició que ha sentit a la idea prové d’organitzacions conservacionistes i universitats d’Europa que veuen Grenlàndia com un paisatge verge.

Iceberg a Pitorqeq, Avannaata, Grenlàndia. Imatge de Steve Weston a través de Flickr (CC BY-NC-ND 2.0).

Imatge de portada: un iceberg flota a la badia de Disko, a prop d’Ilulissat, Grenlàndia, el 24 de juliol de 2015. L’enorme capa de gel de Grenlàndia llança unes 300 gigatones de gel a l’any a l’oceà, la qual cosa la converteix en la font més gran d’augment del nivell del mar des de gel de fusió. Imatge de la NASA/Saskia Madlener a través de Flickr (CC BY-NC-ND 2.0).

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com