Protestes climàtiques a Nairobi demanen compensacions als països rics

Centenars de manifestants varen sortir als carrers de Nairobi, la capital keniana, per demanar que els països rics —els més contaminants i que més s’han aprofitat de la contaminació— contribueixin a dur a terme la transició ecològica a l’Àfrica.

El continent africà és un dels més afectats pel canvi climàtic. Àrees de Kènia han estat desolades per sequeres durant els darrers quaranta anys, causades pel canvi climàtic, mentre que les dades mostren que fa estona van superar els 2 ºC d’escalfament a parts del continent.

També han estat palesos els efectes de desastres naturals, com l’huracà que fa uns anys va destruir la costa de Moçambic.

Duncan Omwami, un activista climàtic que està fent el seu màster en Ciències Ambientals a la Universitat Keniatta, afirmà durant la protesta que “[l’Àfrica] necessita que el Nord Global pagui els danys que estan causant”. Una demanda que l’activista funda en el darrer informe de l’IPCC, que afirma que “el 96 per cent de les emissions són emeses pel Nord Global”.

“El 4% és emès pel Sud Global. L’Àfrica, amb la nostra posició, amb només un 4%, no som capaços de fer cap gran contribució a aquestes emissions, així que demandem que el Nord Global pagui per les pèrdues i els danys.”

La manifestació s’inscriu en la Aliança per la Justícia Climàtica Panafricana, un moviment juvenil que es manifesta arreu del continent demanant que les nacions riques compensin les danys que pateix el seu continent per la crisi climàtica.

Una altra manifestant, Elizabeth Wathuti, va dir: “Aquests desastres i aquests reptes no només estan passant a Kènia, sinó a tot el continent africà. I aquest és un continent que menys ha fet per provocar la crisi climàtica, però que encara continua sent el més greu.

“Per tant, demanem que els països que més han contribuït a aquesta crisi definitivament no abandonin aquestes comunitats en primera línia al seu destí, sinó que s’intensifiquen i compleixin les promeses que han fet sobre el finançament del clima”.

El setembre del 2021, gairebé 3,5 milions de kenians es van convertir en víctimes del clima extrem i el govern el va declarar un desastre nacional.

En el mateix període, unes 200.000 persones van ser desplaçades per inundacions.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com