Inundacions al Pakistan deixen un terç del país sota l’aigua

Més d’una tercera part del Pakistan (més que tota la superfície de Romania) està inundat, així ho mostren les darreres imatges dels satèl·lits de l’Agència Espacial Europea (ESA), amb milers de persones aïllades sense menjar ni aigua.

Tot el país està patint una crisi alimentària després que l’aigua destruís milions d’hectàrees de cultius i matés centenars de milers d’animals mentre que les principals organitzacions internacionals avisen del risc que malalties infeccioses s’escampin per les zones afectades.

Aquestes han estat les pitjors inundacions de la història del país, les quals han estat qualificades de “monsó amb esteroides” per les Nacions Unides. Des de mitjan juny han mort més de 1100 persones —400 d’ells infants— i milions han hagut d’abandonar les seves llars, segons l’Autoritat Nacional de Gestió de Desastres del Pakistan. Aquesta crisi se suma a la crisi política que esta vivint el país actualment, fet que complica encara més la gestió de la recuperació.

Encara que la temporada de monsons sempre ha deixat pluges intenses, les d’aquest any han superat tots els rècords des que existeixen registres (varen començar el 1961), segons el Departament de Meteorologia de Pakistan. Les pluges torrencials —10 vegades més intenses que normalment— han provocat que l’Indus, un dels rius més importants del continent, es desbordés. El resultat és un llac de desenes de quilòmetres d’amplada.

El sud del país ha estat el que ha patit les pitjors inundacions. Les províncies de Sindh i Balochistan, de les més pobres del país, han registrat unes precipitacions cinc vegades per damunt de la mitjana i ha inundat centenars de milers de cases.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


El Pakistan produeix anualment menys d’un 1% dels gasos d’efecte hivernacle però es troba en la vuitena posició en el rànquing de països més vulnerables al canvi climàtic, segons el Global Climate Risk Index. Aquest és un fet que es repeteix a tot el món: són els països més desenvolupats —i per tant els que més han contribuït al canvi climàtic— els que menys en patiran les conseqüències. Sherry Rehman, ministra de canvi climàtic del govern de Pakistan ha criticat en entrevistes els països occidentals per no complir les seves promeses d’ajudes per a l’adaptació climàtica.

Les inundacions se sumen a la onada de calor extrema que ha patit el país i a les inundacions que patí durant el mes de juny, en un any sense precedents per al país asiàtic.

El Secretari General de les Nacions Unides, António Guterres ha avisat que el món està avançant de manera “somnàmbula” cap a la destrucció climàtica.

“El sud d’Àsia és un dels punts calents de la crisi climàtica global del món. Les persones que viuen en aquests punts calents tenen 15 vegades més probabilitats de morir a causa dels impactes climàtics”, va dir Guterres el 30 d’agost.

“A mesura que seguim veient cada cop més esdeveniments meteorològics extrems a tot el món, és indignant que l’acció climàtica s’estigui posant en un segon pla a mesura que les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle continuen augmentant, la qual cosa ens posa a tots, a tot arreu, en perill creixent”, ha afegit.

El Pakistan té les reserves més grans de glaç per darrere dels pols, amb els majors glaciars del món. Emperò, a causa de l’augment de les temperatures, aquests es troben en perill.

Les inundacions han tengut un impacte econòmic de més de 10.000 milions d’euros en infraestructura i llars destruïdes: 33 milions de persones —un 15% de la població— s’ha vist afectada per l’esdeveniment extrem. Més d’un milió de cases i 5000 quilòmetres de carreteres han estat destruïdes.

Centenars de clíniques i hospitals —crítics per l’augment d’infeccions a causa de l’aigua— s’han fet malbé, mentre que més de 800.000 hectàrees de cultius han quedat inutilitzades.

Imatge de portada: CC BY-SA 3.0 IGO/ESA

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

1

)

  1. Inundacions i sequeres són més intenses per l’escalfament global, afirma un estudi – Mónverd

    […] Els investigadors afirmen que aquestes dades confirmen les teories que fa anys que els científics han postulat: la crema de combustibles fòssils i l’escalfament global que n’és conseqüència són un factor que agreuja aquest tipus d’esdeveniments. Aquest fet suposa que, a mesura que les temperatures mundials augmenten, les inundacions i sequeres es fan més intenses i freqüents, com ja vàrem veure l’any passat al Pakistan. […]

    M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com