Les cuines de gas expulsen substàncies tòxiques

Un estudi realitzat a Boston afirma que el gas natural que rebem a les llars conté 21 toxines presents en la llista de contaminadors d’aire de l’EPA, l’Agència Mediambiental Estatunidenca.

Article de Jenessa Duncombe, traduït per la Redacció de Mónverd notícies

Mónverd notícies és un mitjà adherit a la iniciativa Covering Climate Now per a la promoció del periodisme climàtic

Aquest article va aparèixer per primera vegada a Agu’s Eos Magazine i és part de a Covering Climate Now, una iniciativa periodística internacional dedicada a millorar la cobertura de la història climàtica.

Encara que el gas natural que surt d’electrodomèstics com les cuines de gas de cuina, els forns i els escalfadors d’aigua pot ser principalment metà, investigacions recents van descobrir que contenen rastres de substàncies tòxiques en el gas.

Una investigació realitzada a l’àrea de Boston va identificar 21 toxines en el gas natural no cremat, inclòs el benzè, un carcinogen que perjudica els glòbuls blancs i vermells del cos humà. Altres toxines inclouen hexà, toluè i heptà. Tot i que aquesta és la primera vegada que aquestes toxines s’han documentat directament a partir del gas de la cuina, és probable que el gas tingui menys risc per a la majoria de la gent que altres perills ambientals com el fum del tabac.

Ciència culinària

Els investigadors van recollir gas de 69 cases en 15 comunitats diferents de l’Àrea Metropolitana de Boston durant un període de temps de 16 mesos. A cada casa, els científics van desviar el gas natural per tubs de tefló connectats a les cuines. Durant l’inici de la COVID-19, els investigadors també van mesurar el gas de barbacoes exteriors i de les estufes.

Després van enviar les mostres a un laboratori certificat per l’EPA per testar els compostos orgànics volàtils (VOCs, en les seves sigles en anglès) del gas. El gas natural està compost per al voltant d’un 95% de metà, però segons els autors, es coneixia poc sobre els productes químics dels quals en queden treaces en el 5% restant fins a aquest nou estudi, publicat a Environmental Science and Technology. Van trobar que el 95% de les mostres contenien nivells baixos de benzè, un producte químic utilitzat en plàstics, lubricants, detergents i pesticides.

Segons la Societat Americana del Càncer, aproximadament la meitat de l’exposició al benzè als Estats Units prové del tabaquisme i per ser fumadors passius. Massachusetts recomana que l’exposició al benzè sigui inferior a 0,2 parts per mil milions en volum durant 24 hores. L’hexà, un agent de neteja i un producte químic utilitzat per extreure olis de llavors i verdures, va aparèixer en totes les mostres recollides excepte en el 2%. L’EPA ha afirmat que l’exposició crònica a l’hexà s’associa amb danys nerviosos.

El gas a l’hivern tenia concentracions de toxines molt més altes que a l’estiu, i els científics no van poder explicar la causa. El benzè estava gairebé 8 vegades més concentrat al gas natural de les llars a l’hivern que a l’estiu.

“Ara que sabem que hi ha petites quantitats de compostos orgànics volàtils (VOCs) presents al subministrament de gas a l’Àrea Metropolitana de Boston, és raonable concloure que el nostre subministrament de gas no és tan net com pensàvem que abans”, va dir Zeyneb Magavi, codirector executiu de l’Equip d’Eficiència Energètica de la Llar amb seu a Boston que va participar en l’estudi.

Segons els investigadors, les tres principals empreses de serveis públics de l’estat, Eversource, Columbia Gas (propietat d’Eversource) i National Grid, subministren gas a les cases que serviren de mostra a l’estudi. Però les empreses de gas no són responsables de les fuites que es produeixen a les cases (els propietaris ho són), ja que es consideren “darrere del comptador”.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


National Grid no va respondre a una sol·licitud de comentaris i Eversource va dirigir les preguntes a la Northeast Gas Association, una associació comercial que representa les empreses de distribució de gas natural a la regió.

“Totes les mostres de gas natural mesurades a l’estudi complien les regulacions federals”, va dir Alana Daly, vicepresidenta de comunicacions i polítiques públiques de l’Associació de gas del nord-est. “Quan el gas natural de la canonada s’utilitza com es pretén, en equips d’ús final ben ventilats i mantinguts, la presència d’aquests components traces no suposa riscos adversos per a la salut humana o la qualitat de l’aire interior”.

Les qüestions d’exposició perduren

Tot i que l’estudi proporciona un informe molt més detallat de la composició química del gas dels consumidors que mai, no determina els riscos per a la salut. La limitació prové de les mateixes dades: els investigadors van provar només gas natural pur. No van provar l’aire ambient de la cuina que envoltava una cuina amb fuites.

Tot i així, els científics adverteixen que la gent podria estar exposada a petites fuites sense saber-ho. Amb 43 milions de llars als Estats Units cuinant amb gas, les cuines de gas són un element bàsic a les cuines americanes. I les cuines comercials, la reparació de canonades i els llocs de treball de serveis públics poden exposar les persones amb més freqüència, van advertir els autors.

L’abundància de VOC al gas va variar a l’àrea d’estudi i, tot i que els resultats poden ser representatius de les fonts de gas al nord-est, els científics no poden dir si el gas d’altres regions té composicions químiques similars. La font de gas, la variabilitat de l’embassament, el processament, el trànsit i l’addició d’hidrocarburs procedents d’emmagatzematge de gas subterrani o d’instal·lacions de gas natural líquid podrien determinar el seu contingut en VOC.

Les cuines de gas emeten nivells de metà molt més alts del que es pensava inicialment, fins i tot mentre estan apagades, segons un treball separat publicat per investigadors de la Universitat de Stanford a principis d’any.

Per al professor de ciències de la Terra Rob Jackson, que va participar en l’estudi de Stanford, tot i que les últimes investigacions van suggerir que el gas natural només conté una petita quantitat de benzè en relació amb altres fonts, com el tabaquisme, l’escapament dels cotxes o la gasolina, “qualsevol benzè innecessari en una casa és massa”.

“Ara que sabem que el benzè es troba al gas natural, les empreses de serveis públics haurien de revelar regularment dades de contaminants per a les seves àrees de servei”, va dir Jackson. “Espero que aquest canvi vingui del nou estudi”.

Empoderant els consumidors

La ventilació, encendre una campana extractora o obrir finestres i portes, quan es cuina amb gas és important, van escriure els autors. A més, els contractistes o lampistes autoritzats en HVAC (calefacció, ventilació i aire condicionat, per les seves sigles en anglès) també poden comprovar si hi ha fuites.

“No cal entrar en pànic”, va dir Magavi. Va recomanar que els propietaris considerin la transició als electrodomèstics a llarg termini. Feu un pla per quan els electrodomèstics que funcionen amb gas es trenquin o requereixin un manteniment important, de manera que els propietaris puguin estar preparats per canviar-se als electrodomèstics en els moments oportuns, va dir. Les plaques d’inducció funcionen amb electricitat i tenen una alta eficiència energètica i a Europa els preus entre ambdós tipus de cuines s’han anat equilibrant amb els anys.

Si els propietaris de fogons de gas no volen esperar o pagar els electrodomèstics, les plaques de cuina d’inducció, que utilitzen electricitat, costen menys de 100 dòlars i es poden utilitzar per separat de la cuina per a les necessitats bàsiques de cuina, va afegir.

En el futur, la Comissió de Seguretat de Productes de Consum podria establir estàndards de rendiment més estrictes per a les estufes de gas i les campanes de ventilació, i les empreses de gas podrien mesurar i informar públicament què hi ha al gas.

Els proveïdors de gas també podrien fer més notables les fuites. El metà no fa olor, de manera que les empreses afegeixen un odorant per ajudar la gent a detectar grans quantitats de gas, que és inflamable. L’últim estudi va trobar que aproximadament 1 de cada 20 llars tenia una fuita que els propietaris no eren conscients del seguiment necessari amb un expert. Si els proveïdors de gas augmentessin l’odorant en metà, les petites fuites podrien ser més fàcils de detectar.

Limitar les fuites de gas podria proporcionar més beneficis que només una reducció dels contaminants atmosfèrics perillosos, va dir l’autor de l’estudi i Harvard T.H. Drew Michanowicz, científic visitant de la Chan School of Public Health. El metà escalfa l’atmosfera 80 vegades més que el diòxid de carboni durant un període de 20 anys. La reducció de les emissions de metà podria reduir un terç d’un grau d’escalfament per a la dècada de 2040, segons el Programa de Medi Ambient de les Nacions Unides. Aquestes, han augmentat tot i l’Acord signat a Glasgow en què diversos països es comprometeren a reduir-les i ho fan al ritme més alt de la història.

“Cuinar amb una flama de gas natural és probablement la connexió més íntima amb el canvi climàtic en què mai no penseu”, va dir Michanowicz.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s