Els EUA acorden inversions contra el canvi climàtic

Els senadors demòcrates han aconseguit que Joe Manchin, senador demòcrata per Virgínia Occidental, un dels estats més conservadors dels EUA, doni suport a una llei que suposarà 700 milers de milions de dòlars en inversions en matèria climàtica.

Aquesta llei gastarà prop de 370 milers de milions de dòlars de exempcions fiscals per estimular l’adopció de fonts d’energia renovables, a més d’un fons dedicat especialment a les comunitats més desafavorides, les quals són les més afectades per la contaminació. A més, aturarà la cessió de terres federals per a la producció de petroli i gas natural, a més de crear multes per la contaminació per metà.

Emperò, la llei no és perfecta. En ella, trobam alguns detalls que signifiquen l’obertura de noves aigües federals a Alaska i al Golf de Mèxic per a noves prospeccions.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


L’anomenada Llei de reducció d’inflació del 2022 ha aconseguit seguir endavant en una cambra amb un empat entre els dos principals partits dels Estats Units gràcies a la Reconciliació Pressupostària. Segons la legislació actual, per aprovar una llei es requereix una majoria absoluta a la cambra, però abans cal superar el Filibuster, una votació en què es requereix el vot favorable de seixanta dels cent senadors: aquest fet provoca que aprovar una llei sigui una tasca complicada. Emperò, gràcies a al procés de Reconciliació, aquesta llei podrà ser aprovada pel vot favorable dels cinquanta senadors demòcrates i el vot de desempat de la vicepresidenta Kamala Harris. Tot i que això pugui semblar ideal, aquest procés causa que la llei sigui més consensuada i, al cap i a la fi, en sigui una versió més diluïda.

S’espera que aquesta llei pugui reduir les emissions del segon major productor de gasos d’efecte hivernacle en un 40% en comparació amb els nivells del 2005, encara enfora del 55% promès pel president Joe Biden i més enfora encara dels objectius europeus, que marquen una reducció del 55% en comparació amb els nivells del 1990. Tot i que la possibilitat existeix, les provisions afegides sobre combustibles fòssils podrien frenar el seu efecte, amb normés més laxes sobre la producció de combustibles fòssils.

Amb la llei, es crearan ajuts per a la producció i instal·lació de plaques solars i bombes de calor, més eficients a l’hora d’escalfar les llars. A més, crearà una línia d’ajuts de 7500$ per a cotxes elèctrics nous i una exempció de taxes de 4500$ per als vehicles de segona mà, a més d’ajuts i crèdits per a la transformació de fàbriques de vehicles de combustió per a produir vehicles elèctrics, un moviment que s’espera que tengui gran efecte a reduir les emissions del sector més contaminant del país. Així mateix, el senador Manchin ha provocat que els vehicles d’hidrogen s’afegeixin a la línia d’ajuts.

La llei també compta amb un fons de seixanta milers de milions de dòlars per invertir en justícia climàtica, uns doblers que aniran destinats a comunitats més afectades per la contaminació, més pobres i amb una població més de color. Joe Biden s’ha compromès que com a mínim el 40% dels ajuts climàtics arribin a aquestes àrees. Amb aquestes inversions es renovaran vehicles públics contaminants, s’ajudarà al transport, es combatran els efectes sobre la salut de la pol·lució i es reduiran les emissions dels ports.

A més a més, la llei acaba amb la prohibició de Trump de noves granges eòliques marines, fet que provocarà un augment de les inversions en el golf de Mèxic. Emperò, aquestes cessions, degut a les negociacions amb el senador de Virgínia Occidental, estaran lligades a les cessions per a combustibles fòssils: no es podran cedir terrenys a una tecnologia sense cedir-ne a l’altra. Durant els propers anys, només es podran cedir terrenys per a energia eòlica si se n’han cedit per a combustibles fòssils durant l’any anterior.

Per altra banda, es crearan multes per a les empreses que emeten més de 25000 tones mètriques de diòxid de carboni equivalent —una mesura que compara el nivell de contaminació del CO2 amb altres gasos d’efecte hivernacle— si se sobrepassa el límit. Les multes començaran el 2025 amb un cost de 900$ per tona mètrica i arribaran als 1500$ el 2027.

CO2-equivalent o GWP (Global Warming Potential [Potencial d’Escalfament Global]): Sistema usat per a comparar la potència dels diferents gasos d’efecte hivernacle. En aquest sistema, es dona un valor d’1 al diòxid de carboni i la resta de valors es fan en comparació a aquest.

Per exemple, el metà té un GWP d’entre 28 i 36 en un període de 100, és a dir, una molècula de metà produeix la mateixa quantitat d’efecte hivernacle que entre 28 i 36 molècules de diòxid de carboni durant aquest temps.

Aquesta i moltes més explicacions de termes climàtics al nostre Diccionari Climàtic

La reducció de metà és especialment important, especialment en el curt termini: durant un període de vint anys, el metà és 86 cops més contaminant de el CO2.

El compromís ha causat gran malestar entre els activistes mediambientals, que consideren que aquesta llei és “vergonyosa”, tal com afirmà el grup 350.org a causa de les ajudes a les corporacions petrolieres.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com