Advertida d’una extinció “massiva” provocada pel canvi climàtic, una empresa energètica nord-americana va finançar anuncis negacionistes

La Southern Company va gastar 62,1 milions de dòlars al llarg dels anys per negar l’impacte de la combustió de combustibles fòssils en la crisi climàtica

Article de Geoff Dembicki, traduït per l’equip de Mónverd notcíes

Mónverd notícies és un mitjà adherit a la iniciativa Covering Climate Now per a la promoció del periodisme climàtic

Aquest article va aparèixer per primera vegada a The Guardian i és part de a Covering Climate Now, una iniciativa periodística internacional dedicada a millorar la cobertura de la història climàtica.

L’any 1980, un informe distribuït a una divisió d’una de les majors empreses de consum de carbó dels EUA va advertir que la “combustió de combustibles fòssils” estava escalfant ràpidament l’atmosfera i podria provocar una “extinció massiva d’espècies vegetals i animals” juntament amb un ” Pujada del nivell del mar de 5 a 6 metres a tot el món.

Diversos anys més tard, un alt càrrec de la companyia va copresidir una conferència on els investigadors científics es mostraren inquiets perquè “a mesura que continuem explotant els grans dipòsits de combustibles fòssils” podria provocar “canvis climàtics disruptius”.

Southern Company no només no va ajustar el seu model de negoci cap a fonts d’energia més netes, sinó que va començar a pagar per anuncis impresos que deien que el canvi climàtic no era real. “Qui t’ha dit que la terra s’estava escalfant”, es pregunta un anunci del 1991.

Un dels anuncis negacionistes pagats per la Southern Company. Fotografia d’Informed Citizens for the Environment

Anys després de rebre múltiples advertències creïbles sobre els danys atmosfèrics causats per la seva dependència de la combustió de combustibles fòssils, Southern Company va pagar més de 62 milions de dòlars a organitzacions amb un llarg historial de difusió de desinformació sobre el canvi climàtic, ha determinat un informe publicat el passat 8 de juny per un organisme de control de combustibles fòssils anomenat Energy and Policy Institute.

Southern s’ha convertit ara en el tercer contaminador de gasos d’efecte hivernacle dels EUA a causa de la seva flota de centrals elèctriques de carbó i gas, i fins fa relativament poc encara estava negant la ciència darrere de l’augment de la temperatura global. “Creus que s’ha demostrat que el CO2 és el botó principal de control del clima?” va preguntar la CNBC  al CEO de Southern Company, Tom Fanning, el 2017. “No, certament no”, va respondre.

En resposta a una sol·licitud de comentaris del Guardian, el portaveu Schuyler Baehman va dir: “Southern Company està compromesa a reduir les nostres emissions de GEH [gasos d’efecte hivernacle] i oferir als clients i comunitats als quals servim un futur d’energia neta”.

“Sempre ens hem relacionat amb reguladors, parts interessades i legisladors en interès dels nostres clients i accionistes”.

Els principals productors de petroli i gas estan sent demandats en més de 20 jurisdiccions dels EUA per fer campanyes per enganyar el públic sobre el canvi climàtic alhora que reconeixien internament els riscos de cremar combustibles fòssils. I el nou informe suggereix que les empreses elèctriques que cremen carbó com Southern Company, que també van ser advertides sobre el canvi climàtic durant dècades, podrien ser demandades a continuació.

La companyia amb seu a Geòrgia va fer els seus pagaments multimilionaris entre 1993 i 2004, segons l’anàlisi de les presentacions corporatives de l’Energy and Policy Institute. Va ser un període crucial en què l’acció agressiva dels EUA per combatre la crisi climàtica podria haver fet que l’emergència fos menys intensa del que és ara.

Els investigadors van trobar que la companyia elèctrica va pagar només més de 20 milions de dòlars a l’Edison Electric Institute, un grup comercial que el 1991 va ajudar a crear una de les primeres campanyes mediàtiques dissenyades per “atacar directament els defensors de l’escalfament global”, segons documents interns.

Southern Company també va treballar directament amb el Centre per a l’Energia i el Desenvolupament Econòmic, un grup industrial que va rebre almenys 200.000 dòlars de la companyia per difondre missatges a favor del carbó al públic. El 1994 i el 1995, van col·laborar en tallers d’energia que es van emetre als Estats Units amb la tecnologia de satèl·lits de la Southern. Hi van assistir centenars de professors de secundària i batxillerat.

“Després del programa”, diu un butlletí digital que resumeix l’esdeveniment, “un funcionari del govern que va assistir a un dels llocs va ser escoltat exclamar: ‘No vaig sentir res que em fes votar per gastar diners en aquest problema (de canvi climàtic global).’”


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


El butlletí informava que “els patrocinadors estan rebent nombroses trucades per als gràfics i les activitats a l’aula que s’utilitzen al programa”.

Aquests esforços de negació són encara més sorprenents perquè a principis dels anys setanta, diverses filials de la companyia es van unir amb desenes d’altres empreses de serveis públics nord-americans en un esforç d’investigació que tenia com a objectius estudiar els “efectes del CO2” sobre el clima.

Els grups d’investigació de serveis públics finançats en part per Southern Company van publicar un estudi de 1988 que advertia que “els canvis climàtics possibles durant els propers 30 anys poden afectar significativament la indústria de serveis elèctrics”.

Southern va reconèixer en una declaració del 2016 als accionistes que havia “compromès recursos financers i humans substancials” des dels anys seixanta a la qüestió de reduir les emissions de carboni.

El total de 62,1 milions de dòlars és probablement només una petita instantània del finançament de la denegació de Southern Company, explica l’informe, perquè després del 2005 el Congrés va canviar els requisits de presentació de la SEC per a les companyies de serveis públics “i el camí dels diners es va esvair en gran mesura”.

Els diners es van destinar a despatxos d’advocats, empreses de relacions públiques, grups industrials i ‘think tanks’ de dreta que en algun moment han disputat el consens científic sobre el canvi climàtic o atacat solucions legislatives que podrien fer que l’economia nord-americana s’allunyés de la seva dependència dels combustibles fòssils.

Exxon, en comparació, va pagar més de 33 milions de dòlars a aquests grups durant un període de 18 anys.

El conseller delegat de Southern Company, Tom Fanning, ha canviat d’enfocament sobre els combustibles fòssils. Va dir a principis d’any que “és molt clar que el nostre futur està integrat amb les renovables”. La companyia té previst tancar més de la meitat de la seva flota de carbó el 2028, tot i que continua sent molt dependent del gas natural.

La petjada de carboni massiva de Southern Company, combinada amb noves revelacions sobre la seva participació en campanyes de negació del clima, podria fer que l’empresa sigui molt vulnerable a litigis.

“Diguem que sóc advocat”, va dir Leonard Hyman, que abans va dirigir la investigació de serveis públics a Merrill Lynch i és autor d’America’s Electric Utilities: Past, Present and Future. “Jo demandaria des del punt de vista d’un inversor, i diria que” vau fer certes inversions [altes en emissions] sabent perfectament que hi havia un risc molt important pel canvi climàtic”.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com