La concentració de CO2 assoleix màxims de la història humana

Els nivells de diòxid de carboni ja dupliquen els valors preindustrials assolint el seu valor més alt des que l’ésser humà existeix. Les darreres dades de concentració de diòxid de carboni recaptades per l’agència estatunidenca dels oceans i el clima, la NOAA, al Mauna Loa arriben a les 420,99 partícules per milió, el mateix mes de l’any passat, la concentració se situava en les 419,13 ppm.

Els nivells de diòxid de carboni a l’atmosfera continuen pujant a un ritme constant any rere any degut a la crema de combustibles fòssils i són una evidència de la urgència de la retallada d’emissions. Aquestes dades han estat publicades just després que els científics hagin afirmat que encara que en menor mesura el món patirà les conseqüències del canvi climàtic fins i tot si es retallen les emissions ràpidament —cosa que no està ocorrent.

Dades de concentració de CO2 en ppm a l’estació de la NOAA al Mauna Loa, Hawaiï

Abans de la Revolució Industrial, els nivells de concentració de diòxid de carboni es trobaven en torn a les 280 ppm, un nivell que s’havia mantingut estable durant els darrers 6000 anys i que havia estat un dels motius pels quals els humans han pogut prosperar tant. Des d’ençà, els humans hem introduït 1,5 bilions de tones de diòxid de carboni a l’atmosfera.

L’augment de les emissions de gasos d’efecte hivernacle ja presenta efectes en el clima mundial: les temperatures han augmentat i els esdeveniments de clima extrem són cada cop més sovint. De fet, recentment es va determinar que hi ha el 50% de probabilitats que en els propers anys superem la barrera dels 1,5 ºC d’escalfament, fita que havien decidit els polítics mundials amb l’Acord de París per evitar els efectes més devastadors del canvi climàtic.

Aquest increment brutal en els nivells de diòxid de carboni ha conduït el món a una situació climàtica que no s’havia vist des de feia quatre milions d’anys, segons la pròpia agència estatunidenca.

“El diòxid de carboni està a nivells que la nostra espècie no havia experimentat mai abans”, va dir Pieter Tans, científic sènior del laboratori de monitorització global de la NOAA. “Ho sabem des de fa mig segle i no hem aconseguit fer res significatiu al respecte. Què necessitarem per despertar-nos?”

La darrera època en què les concentracions és molt anterior a l’aparició dels homínids; el Pliocè, fa 4,1 milions d’anys, quan s’assoliren les 400 ppm. El món d’ençà era completament diferent a l’actual, amb l’Àrtic cobert per boscos i un nivell del mar 25 metres per damunt de l’actual. En aquesta situació, la majoria de la població mundial, que viu en les zones costaneres, perdria les seves llars.

Imatge de portada: Estació del Mauna Loa//NOAA

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com