L’apicultura coreana a la vora del col·lapse amb la desaparició 10.000 milions d’abelles

Els investigadors desconfien dels danys col·laterals als productors de fruites i hortalisses i d’una possible crisi alimentària

Article de 이재은 (Jae-eun Lee), traduït per l’equip de Mónverd Notícies

Mónverd notícies és un mitjà adherit a la iniciativa Covering Climate Now per a la promoció del periodisme climàtic

Aquest article va aparèixer per primera vegada a Newstree i és part de a Covering Climate Now, una iniciativa periodística internacional dedicada a millorar la cobertura de la història climàtica.

Imatge de portada: un apiari al comtat de Yanggu, província de Gangwon, Corea del Sud. De les 120 caixes de rusc, només 20 caixes han arribat aquest any. Les abelles restants moren majoritàriament a causa de la desnutrició. ©Newstree

“Estem a la vora d’un penya-segat; les abelles podrien extingir-se aviat”.

El senyor Lee Young-ki, un apicultor de 69 anys del comtat de Yanggu, província de Gangwon a Corea del Sud, va deixar escapar un profund sospir mentre obria una caixa de ruscs buida. Des d’aquest gener, al capdavant del comtat d’Haenam a la província de Jeolla del Sud, els apiaris de tot el país han informat que les abelles van desaparèixer alhora. L’apiari del senyor Lee no va ser una excepció. De 120 caixes de rusc, només 20 caixes van aconseguir sobreviure. No només això, les abelles restants estaven majoritàriament morint al terra, sense poder volar.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Segons una investigació conjunta públic-privada realitzada per l’Administració de Desenvolupament Rural (RDA), l’Agència de Quarantena Animal i Vegetal (QIA), els governs locals i l’Associació d’Apicultura de Corea, les abelles de 416.409 caixes de rusc a tot el país van desaparèixer entre octubre de 2021 i març de 2022. Si assumim que cada caixa de ruscs té una població de 25.000 abelles, el nombre total d’abelles desaparegudes és de 10.000 milions.

Des de 1969, el Sr. Lee ha estat criant abelles durant més de mig segle, i la seva conclusió sobre la desaparició massiva extreta d’anys d’experiència i d’investigacions independents és la crisi climàtica. Fins ara s’han plantejat diverses causes, com ara malalties, plagues d’insectes o l’abús de pesticides, però el que tot es redueix, segons l’opinió del Sr. Lee, no canvia. “L’any 2004 vaig baixar a la província de Chungchung per alimentar les meves abelles a través del que es va conèixer com a apicultura mòbil, que és molt comú a Corea. Allà, les flors d’acàcia omplien la zona. Tot i així les meves abelles van morir de fam, tot a causa de la crisi climàtica, que havia tret la mel de les flors”, va dir.

L’acàcia és la principal font de mel a Corea de la qual depenen més del 60% dels apiaris. Gràcies als bacteris dels nòduls arrels, els arbres d’acàcia prosperen fins i tot en condicions naturals pobres. Els bacteris dels nòduls de les arrels són un tipus de bacteris fixadors de nitrogen que aporten nitrogen a canvi de la proteïna subministrada per l’acàcia, que funciona com a fertilitzant natural. Malgrat aquesta tenacitat, però, l’acàcia està indefensa davant l’escalfament global. A mesura que l’atmosfera s’escalfa a un ritme més ràpid que el de la terra, s’ha infligit estrès fisiològic als arbres d’acàcia, obligant-los així a triar la supervivència abans de la reproducció i a aturar la secreció de nèctar.

“Hi ha hagut intents d’abordar el problema de la manca de mel mitjançant el desenvolupament d’aliments artificials per a les abelles fets amb sucre, però no conté suficients nutrients per proporcionar-los un sistema immunitari adequat. Dècades de desnutrició i estrès han debilitat les colònies d’abelles i els esdeveniments meteorològics anormals que han estat freqüents aquest any han provocat el seu col·lapse”, va dir. “Si no fem res davant la crisi climàtica, no hi ha futur per a la indústria de l’apicultura”, va afegir.

Els experts diuen el mateix. Segons el doctor Choi Yong-soo de la RDA, la part sud de la península coreana va experimentar un augment inusual de la temperatura i una humitat baixa durant la temporada humida entre juliol i agost de 2021. Aquest fet va crear condicions perfectes perquè els àcars parasitaris de les abelles prosperessin, cosa que va fer que abelles exposades a un nivell més alt d’insecticides. A més, la regió s’està tornant cada cop més subtropical, donant la oportunitat a la vespa asiàtica de potes grogues, una espècie exòtica i enemiga natural de les abelles, per ampliar l’àrea d’acció.

Els esdeveniments meteorològics extrems que s’han produït durant dos anys consecutius —el 2020 i 2021— han assestat una estocada mortal a les comunitats d’abelles les quals varen patir d’una baixada de temperatures, vents forts i pluges intenses durant la temporada de floració. Les abelles ja estaven arribant al seu límit degut al fet que havien estat patint fatiga i malnutrició durant dècades. Per empitjorar les coses, l’hivern fou càlid però sense flors, mentre que la primavera, mentre les plantes florien, les temperatures foren baixes. Aquest fet va confondre les abelles i feu que algunes d’elles sortissin a cercar mel durant l’hivern. Quan les temperatures baixaren a la primavera, les temperatures baixaren i les abelles no aconseguiren tornar als ruscs i moriren enfora dels seus ruscs.

També s’han assenyalat els incendis forestals que han augmentat en freqüència i intensitat a causa de la crisi climàtica. Les zones costaneres de l’est, on es troben els principals hàbitats de plantes de mel de Corea, com Hapcheon, Goryeong i Uljin, van ser devastades per incendis forestals massius el març passat. Fins aquest mes d’abril, s’han registrat 393 casos d’incendis forestals, duplicant el nombre de 196 casos en el mateix període del 2021. Això es deu en part a una caiguda important de les pluges de primavera. A finals de 2021 a l’hemisferi nord, el volum de precipitació era un 85,3% per sota de la mitjana.

Kim Young-bok, president del Consell d’Organitzacions d’Agricultors del comtat de Yanggu, és propietari de 23.000 m2 d’hivernacles de síndria. “Tenim un total de 20.000 síndries i no hi ha manera de pol·linitzar-les totes a temps que no sigui utilitzant abelles”, va dir. ©Newstree

A mesura que la crisi climàtica s’emporta les abelles, els seus danys col·laterals estan impregnant tota la indústria agrícola, especialment aquelles que necessiten abelles per a la pol·linització dels cultius. “En cultivar síndries, l’únic que importa és si les síndries s’estan pol·linitzant o no. A la meva unitat de cultiu cooperatiu, 3 famílies de pagesos van llençar 5.000 síndries perquè no les van poder pol·linitzar. Ens va costar entre 60 i 70 milions de wons (45.000 a 52.500 euros),” va dir Kim Young-bok, president del Consell d’Organitzacions d’Agricultors del comtat de Yanggu. “Durant el migdia, la temperatura a l’hivernacle puja fins als 40 ºC . Així, fins i tot si pol·linitzem les síndries amb les nostres pròpies mans, això només pot passar al matí quan el Sol encara és feble. Tenim 20.000 síndries en total, i allà No hi ha cap manera que els podríem pol·linitzar tots a temps, si no és utilitzant abelles”, va afegir.

Els productors de fruites tenen dificultats per demanar en préstec caixes de rusc als apicultors a causa de l’escassetat de subministrament i de l’augment dels preus. “7 de cada 10 productors de fruites a Corea depenen de la pol·linització de les abelles. En algunes zones, el preu del préstec de caixes de rusc va augmentar entre un 15 i un 20%”, va dir el doctor Lee Gyung-yong de la RDA. “En lloc de pol·linitzar amb mans humanes, és més probable que la pol·linització de les abelles assoleixi un major rendiment, ja que la seva taxa de creació de fruita és més alta i la possibilitat de creixement de fruita malformada és menor. Per tant, és molt possible que la manca d’abelles afecti negativament la granja i els ingressos de la llar.” va afegir.

L’Organització per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) prediu que com que 71 de cada 100 cultius alimentaris principals que ocupen el 90% de la producció total d’aliments a tot el món són pol·linitzats per abelles. L’extinció de les abelles no només afecta els aliments de les nostres taules, sinó que també també tindrà un efecte secundari sobre l’ecosistema en conjunt.

“A mesura que les flors continuen generant menys mel, per la qual cosa la població d’abelles vacil·la, tanc el meu apiari on duc més de 50 anys. En canvi, pas a conrear el pebre vermell que és una planta d’espores que creix mitjançant la reproducció asexual, el que significa que no necessiten que les abelles proliferin”, va dir el Sr. Lee, l’apicultor.

El Sr. Lee va assenyalar que l’apicultura mòbil que és rampant a Corea ha de desaparèixer perquè obliga les abelles a viatjar llargues distàncies, cosa que afegeix més pressió a l’espècie. També les fa propensos a les plagues d’insectes perquè les abelles transmeten malalties i plagues a tot el país a mesura que es mouen. “Fins que no es resolgui la crisi climàtica, que és l’arrel de tota aquesta situació, els governs locals han d’assegurar les plantes de mel per retardar l’extinció de les abelles i evitar una possible crisi alimentària”, va dir.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

1

)

  1. La UE es prepara per reduir a la meitat els pesticides que empram – mónverd

    […] canvis en el clima i a causa del gran ús de pesticides (us vàrem parlar del cas de Corea en un article). A més a més, la Comissió ha proposat reduït a la meitat el 2030 l’ús de pesticides […]

    M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com