La inacció climàtica pot costar-nos 165 bilions d’euros

El canvi climàtic ja impacta els pressupostos mundials. Només l’any passat, l’huracà Ida va causar pèrdues de 70 milers de milions d’euros i va provocar la mort de desenes de persones; els incendis forestals causaren destrosses valorades en 9 milers de milions d’euros només als EUA. Les inundacions que durant l’estiu varen assolar Alemanya han costat 40 milers de milions d’euros; inundacions a la Xina causaren pèrdues de 16 milers de milions d’euros, i les sequeres provocaren 8 milers de milions d’euros en danys només als EUA. I la llista continua.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


La consultora Deloitte estima en un nou informe sobre l’impacte econòmic de la crisi climàtica que, si no es prenen accions per pal·liar la crisi climàtica, l’any 2070 aquesta ja ens haurà costat 165 bilions d’euros (el PIB espanyol se situa en torn als 1,2 bilions actualment). Aquest informe té en compte el cost que comporten uns desastres naturals cada cop més freqüents, les pèrdues per l’augment del nivell del mar, les collites perdudes, l’augment en les epidèmies i malalties o la reducció en la productivitat a causa de les onades de calor. La consultora afirma que, en canvi, si es descarbonitza l’economia, els països podrien augmentar el PIB mundial en fins a 40 bilions d’euros.

La majoria de projeccions econòmiques encara no tenen en compte els impactes provocats per la crisi climàtica. “Així com el clima ha canviat, la nostra economia també ha de canviar”, afirmaren els autors de l’informe. Els informes econòmics tenen una llarga trajectòria contra la transició ecològica: des dels anys noranta, les petrolieres han publicat informes que engreixaven els costos associats a la transició mentre que negligien aquells causats per la manca d’acció climàtica.

L’informe de Deloitte no presenta una visió rosa de la descarbonització: en un principi aquesta costarà més que no la inacció. Aquest fet, sumat a l’impacte del canvi climàtic posarà pressió sobre l’economia. És per aquest motiu que la transició ecològica és una mesura poc popular entre els governants, que cerquen la reelecció i, per tant, se centren en els projectes a curt termini. Emperò, arribar a la neutralitat d’emissions serà molt més positiu per a l’economia. Aquest punt podria arribar aviat —en només una dècada a l’Àsia, una regió que s’enfronta als majors riscos pel canvi climàtic, o a meitat de segle a Europa i durant els 2060’s als EUA.

També afirma que la tecnologia necessària per a realitzar la transició ja existeix, encara que necessita desenvolupar-se més aviat mitjançant ajuts públics i privats.

 “Per aconseguir aquest futur comparativament millor requerirà una revolució industrial durant els propers 50 anys”, van escriure els autors. “I el moment d’actuar és ara. Amb les emissions globals que continuen augmentant durant les últimes dues dècades, hem desaprofitat l’oportunitat de descarbonitzar-nos al nostre temps”.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com