Els científics afirmen que ens trobam a prop de sobrepassar els 1,5 ºC d’escalfament

La probabilitat que en un dels propers cinc anys se sobrepassi el límit ara es troba al 50%, un increment important del 20% predit el 2020

Article de Damian Carrington, traduït per l’equip de Mónverd Notícies

Mónverd notícies és un mitjà adherit a la iniciativa Covering Climate Now per a la promoció del periodisme climàtic

Aquest article va aparèixer per primera vegada a The Guardian i és part de a Covering Climate Now, una iniciativa periodística internacional dedicada a millorar la cobertura de la història climàtica.

L’any que el món incompleixi per primera vegada el límit d’escalfmanet global d’1,5 ºC establert pels governs en els tractats internacionals s’acosta ràpidament, segons una nova previsió.

La probabilitat que un dels propers cinc anys superi el límit és ara del 50%, van afirmar científics liderats per l’oficina meteorològica del Regne Unit (UK Met Office). Tan recentment com el 2015, hi havia zero possibilitats que això succeís en els cinc anys següents. Però aquesta previsió va augmentar fins al 20% el 2020 i el 40% el 2021. El 2021, la temperatura mitjana global va ser 1,1 °C superior als nivells preindustrials.

També és gairebé segur —un 93% de possibilitats— que un d’aquests anys serà el més calent mai registrat, superant el 2016, quan un esdeveniment climàtic natural —El Niño, un fenomen del Pacífic que condiciona el clima mundial— va augmentar les temperatures. També és gairebé segur que la temperatura mitjana dels propers cinc anys serà superior a la dels últims cinc anys, a mesura que la crisi climàtica s’intensifica.

“La xifra d’1,5 ºC no és una estadística aleatòria. És més aviat un indicador del punt en què els impactes climàtics seran cada cop més nocius per a les persones i, de fet, per a tot el planeta”, va dir el professor Petteri Taalas, cap de l’Organització Meteorològica Mundial, que va publicar el nou informe.

“Mentre continuem emetent gasos d’efecte hivernacle, les temperatures continuaran augmentant”, va dir Taalas. “Al banda d’això, els nostres oceans continuaran fent-se més càlids i àcids, el gel marí i les glaceres es continuaran fonent, el nivell del mar continuarà augmentant i el nostre clima es farà més extrem”.

Els cicles climàtics naturals poden augmentar o baixar les temperatures globals. Però l’Acord de París requereix que les nacions mantinguin l’augment subjacent, impulsat per les activitats humanes, molt per sota dels 2 °C, així com que intentin limitar l’augment a 1,5 °C. Els científics del món van advertir el 2018 que 1,5 °C d’escalfament global tindria impactes greus per a milers de milions de persones.

“Un sol any de superació per sobre d’1,5 °C no vol dir que hem incomplert el llindar icònic de l’Acord de París, però sí que revela que ens estem acostant cada cop més a una situació en què es podria superar l’1,5 °C durant un període prolongat”, va dir el Dr. Leon Hermanson, a la Met Office.

“La possibilitat de superar el llindar dels 1,5 ºC, encara que només sigui durant un any, és preocupant”, va dir el doctor Andrew King, de la Universitat de Melbourne. “Les nostres emissions de gasos d’efecte hivernacle segueixen en màxims gairebé rècord i fins que no arribem a zero emissions, seguirem veient l’escalfament global. Es necessiten urgentment reduccions d’emissions ràpides i dràstiques”.

“Per superar l’objectiu [de París] hauríem d’estar per sobre dels 1,5 graus centígrads fins i tot en un any “normal”” no afectat per les variacions climàtiques naturals, va dir el professor Steven Sherwood de la Universitat de Nova Gal·les del Sud. “Però l’informe ens recorda que ens estem apropant incòmodament a aquest objectiu”.

La previsió anual aprofita els millors sistemes de predicció dels centres climàtics d’arreu del món per produir informació pràctica per als qui prenen decisions. Va trobar una probabilitat de pluja més alta el 2022 en comparació amb la mitjana dels darrers 30 anys al nord d’Europa, el Sahel, el nord-est del Brasil i Austràlia, mentre que es preveuen condicions més seques de l’habitual al sud-oest d’Europa i al sud-oest d’Amèrica del Nord.

El professor Taalas també va advertir d’un escalfament especialment ràpid al pol nord: “L’escalfament de l’Àrtic és desproporcionadament alt i el que passa a l’Àrtic ens afecta a tots”. La reducció del gel marí i els seus efectes secundaris s’han relacionat amb esdeveniments meteorològics extrems a Europa, Amèrica del Nord i Àsia, incloses onades de calor, inundacions i fins i tot tempestes de neu.

Les previsions indiquen que l’augment de les temperatures àrtiques serà tres vegades més gran que la mitjana mundial durant els propers cinc anys.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

1

)

  1. La concentració de CO2 assoleix màxims de la història humana – mónverd

    […] de clima extrem són cada cop més sovint. De fet, recentment es va determinar que hi ha el 50% de probabilitats que en els propers anys superem la barrera dels 1,5 ºC d’escalfament, fita que havien decidit els polítics mundials amb l’Acord de París per evitar […]

    M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com