La Xina impulsa el consum de carbó: una passa enrere en la transició energètica

El govern xinès està promovent el consum d’electricitat obtinguda per la crema de carbó en un intent de reimpulsar la seva economia. Aquest fet ha fet saltar totes les alarmes: és una passa enrere en la transició energètica d’una de les economies més grans del món.

Els plans del partit comunista xinès indiquen un augment de la capacitat de producció en 300 milions de tones aquest any, segons informe l’AP. Aquest fet suposa un augment del 7% sobre la producció del 2021, la qual fou un 5,7% major que la de 2020.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


La Xina és un dels grans inversors en energies renovables i dels països que més han augmentat el seu parc fotovoltaic, però el govern decidí tornar a donar força al carbó en un pla de recuperació econòmica. Aquest moviment ha provocat talls de llum. Amb la invasió russa d’Ucraïna i els preus del petroli i el gas cada cop majors, s’espera que més països tornin a emprar el combustible amb majors emissions de CO2.

“Aquesta mentalitat de garantir la seguretat energètica s’ha convertit en dominant, superant la neutralitat de carboni”, va dir Li Shuo, assessor principal de polítiques globals de Greenpeace. “Estem entrant en un període de temps relativament desfavorable per a l’acció climàtica a la Xina”.

Els oficials estan sota pressió política per tal de garantir l’estabilitat del país l’any en què s’espera que Xi Jinping, president xinès, comenci el seu tercer mandat de cinc anys.

El govern també ha aprovat la construcció de centrals elèctriques per tal de tornar impulsar una economia que va baixar el seu creixement fins al 4% durant el darrer quart del 2021. En perspectiva, el creixement anual fou del 8,1%.

En l’Acod de París, els governs es varen comprometre a no superar els 2 graus celcius d’escalfament i pretenien no superar els 1,5 ºC. Emperò, les investigacions tant de l’IPCC com de diferents organismes independents com Climate Action Tracker col·loquen les previsions en nivells molt majors, amb unes previsions que es col·loquen en els 2,7 ºC d’escalfament amb els nivells actuals de mitigació.

Els científics han reiterat nombroses ocasions que els 1,5 ªC són la darrera xifra “segura”, en la qual les conseqüències del canvi climàtic augmenten de forma proporcional. A partir d’aquesta, l’impacte de l’escalfament és exponencial.

La Xina és el major productor i consumidor de carbó. És per aquest motiu que les decisions que adopti el país condicionen la política mundial. Durant anys, el govern xinès ha evitat els compromisos vinculants al·legant la importància del desenvolupament econòmic del país. Aquest fer ha alentit els esforços globals per combatre el canvi climàtic.

En un discurs davant de l’ONU, el president xinès afirmà que les emissions del seu país arribaran al seu màxim l’any 2030, any en què països europeus s’han compromès a reduir-les més de la meitat. Xi Jinping afirmà que la xina espera arribar a la neutralitat de carboni l’any 2060.

El gegant asiàtic produeix el 26,1% de totes les emissions mundials, seguit dels EUA amb un 12,8%, segons el World Resources Institute. El percentatge tan elevat també és degut en part a la seva alta població i al fet que concentren la major quantitat de fàbriques que produeixen els productes que són consumits a occident.

Si dividim les tones emeses per persona, els 1,4 milers de milions d’habitants de la Xina produeixen, de mitjana 8,4 tones de diòxid de carboni a l’any. Aquesta xifra és molt menor de la dels EUA, que se situa en les 17,7 tones i lleugerament per damunt de la de l’UE, situada en les 7,5 tones.

Aquest moviment, si bé no impossibilita arribar a les seves previsions de neutralitat d’emissions, sí que ho fa més difícil.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

1

)

  1. Els millors articles de 2022 – mónverd

    […] alguns països han impulsat el consum d’energies renovables, altres han potenciat el consum de carbó. Emperò, en el penúltim article de l’any us donàvem una bona notícia: les energies renovables […]

    M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com