L’onada de calor a l’Índia i Pakistan posa a prova la resiliència humana

Parts de l’Índia i el Pakistan, que concentren una desena part de la població mundial, han assolit temperatures rècord mentre milions de persones notes els efectes de clima extrem empitjorat pel canvi climàtic.

La temperatura màxima en la zona central del subcontinent indi durant el mes d’abril ha estat la més alta des que existeixen registres: 37,78 ºC, segons el Departament Meteorològic Indi (IMD en les seves sigles en anglès). Durant el mes passat, Nova Delhi va tenir temperatures per damunt dels 40 ºC durant una setmana seguida, tres graus per damunt de la temperatura mitjana. En alguns estats, les temperatures han obligat a tancar escoles, han fet malbé els cultius i han posat pressió sobre els serveis elèctrics i d’aigua, els quals han fallat sovint. Les autoritats han demanat a la població que s’hidratin força.

També s’han sentit els seus efectes al Pakistan, on les ciutats de JAcobabad i Sibi, al sud-est del país, assoliren els 47 ºC segons el Departament Meteorològic Paquistanès. Segons el departament, aquesta fou la temperatura més alta registrada en qualsevol ciutat de l’hemisferi nord durant aquell dia.

“Aquesta és la primera vegada en dècades que el Pakistan està experimentant el que molts anomenen un ‘any sense primavera”, va dir la ministra del Canvi Climàtic del Pakistan, Sherry Rehman en un comunicat.

S’espera que les temperatures es redueixin aviat, amb baixades de 3 a 4 graus a l’Índia. També s’espera que les temperatures s’acostin als 40 ºC al Paksitan.

Mapa de les temperatures enregistrades pel Servei Meteorològic Indi

Els experts afirmen que aquests esdeveniments de clima extrem seran cada cop més freqüents a causa del canvi climàtic i cada vegada afectaran a més gent. En total, més de mil milions de persones es veuen afectades per aquesta onada de calor.

“Les temperatures estan augmentant ràpidament al país i augmenten molt abans de l’habitual”, va dir el primer ministre de l’Índia, Narendra Modi, i va afegir que l’Índia ha vist “augmentar els casos d’incendis a diversos llocs, als boscos, edificis importants i als hospitals, al darrers dies”.

Segons l’IPCC, l’Índia és un dels països que més patirà els efectes del canvi climàtic.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


“Abans que les activitats humanes augmentessin les temperatures globals, hauríem vist la calor que va afectar l’Índia a principis d’aquest mes aproximadament una vegada cada 50 anys”, va dir Mariam Zachariah, de l’Institut Grantham de l’Imperial College de Londres a la CNN.

“Però ara és un esdeveniment molt més comú: podem esperar temperatures tan altes aproximadament un cop cada quatre anys. I fins que no s’aturin les emissions, seguirà sent encara més comú”.

Normalment, l’Índia pateix onades de calor durant els mesos de maig i juny, però enguany les temperatures han començat a pujar durant el març i l’abril. Aquest fet està causant problemes en l’agricultura. A l’estat del Punjab, al nord del país, les temperatures han augmentat set graus, fet que ha reduït les collites.

“Degut a l’onada de calor hem tengut una pèrdua de més de cinc quintals (500 kg) per hectàrea en les nostres collites d’abril”, afirmà Gurvinder Singh, director d’agricultura a la regió, a la CNN. A més, les temperatures més altes causen estrès sobre els treballadors, que fan feina en condicions més dures.

En algunes zones del país, la onada de calor ha suposat un increment de la demanda d’electricitat, fet que ha provocat la desaparició de les reserves de cabró. Milers de cases s’han quedat sense electricitat durant nou hores al dia per tal de pal·liar la situació.

Segons el ministeri d’energia de Delhi, l’estoc de carbó a tres de les cinc plantes tèrmiques que subministres energia a la capital estaven per sota del nivell crític, a menys d’un 25% de capacitat. La manca de carbó ha fet cancel·lar trens de passatgers per donar pas a més combois per abastir el país de carbó.

A més a més, alguns estats han anunciat el tancament de les escoles per mor de l’onada de calor.

“Els nens que han de viatjar a l’escola, molts d’ells tenen hemorràgies nasals, no poden tolerar aquesta onada de calor”, va dir la setmana passada la primera ministra de Bengala Occidental, Mamata Banerjee.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com