La temporada d’al·lèrgies podria ser més llarga i intensa amb el canvi climàtic

La temporada d’al·lèrgies podria començar fins a quaranta dies abans i durar dinou dies més cap a final de segle si les emissions de gasos d’efecte hivernacle no es redueixen, segons afirma un estudi recentment publicat a la revista científica Nature Communications. Aquest fet podria incrementar el pol·len anual en fins a un 40%.

Els investigadors varen emprar dades històriques de pol·len i models climàtics per determinar quan els arbres podrien expulsar el pol·len durant les properes dècades.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Segons els experts, en moltes regions del món les èpoques de pol·len han estat més intenses i llargues durant els darrers trenta anys. Aquest fet pot tenir un impacte significatiu en la vida de persones amb al·lèrgies o asma.

“Pensem en les al·lèrgies com a nas tapats i picor als ulls, però també hi subjau l’asma, que és una afecció més greu”, va dir Patrick Kinney a NBC News, professor de salut ambiental a l’Escola de Salut Pública de la Universitat de Boston que no estava involucrat amb la nova investigació. “La gent probablement se sentirà pitjor i necessitarà més medicaments a mesura que passi el temps, i és probable que més persones també es tornin al·lèrgiques al pol·len”.

L’investigador principal de l’estudi, el candidat a doctorat en ciències climàtiques a la Universitat de Michigan, Yingxiao Zhang, afirmà que les precipitacions i la quantitat de diòxid de carboni en l’atmosfera juguen un paper determinant en la quantitat de pol·len emès i durant quant de temps ho fan. Si tenim en compte les emissions antropogèniques, la producció de pol·len es podria disparar en un 250%.

Emperò, l’augment de temperatures causat pel canvi climàtic antropogènic, és el factor principal. A mesura que augmenten les temperatures, la primavera s’adelanta.

“Les dades actuals són molt limitades, i no són suficients per entendre l’efecte que un increment en la quantitat de diòxid de carboni té sobre el pol·len. Però ara sabem que la temperatura augmenta la quantitat de pol·len, i ja ho estam veient ara”, afirmà Zhang.

Els investigadors empraren dos paquets de dades. Per una banda, empraren les mesures de pol·len recollides en prop de cent estacions en tota l’Amèrica del Nord per tal d’entendre millor la relació entre les emissions de pol·len i els diferents fets causats pel canvi climàtic, com la temperatura o la concentració de CO2 en l’atmosfera. Varen combinar aquestes dades amb quinze models climàtics distints i empraren la informació per construir un model que projecte com seran les properes temporades de pol·len seran a mesura que el clima canvia durant aquest segle.

Varen crear dos escenaris: un en què no es prenen mesures per mitigar els efectes del canvi climàtic i un en què sí que es prenen mesures.

En el pitjor dels casos, les temperatures del continent nord-americà, on es basava l’estudi, les temperatures augmentarien fins a sis graus. Aquestes condicions podrien allargar la temporada de pol·len fins a un mes. En l’escenari més moderat, amb un escalfament de fins a 3 ºC, la temporada s’allargaria deu dies.

“Que les estacions se superposin podria multiplicar la misèria per als al·lèrgics”, va dir Kinney.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com