Vuit llibres per regalar aquest Sant Jordi

Una rosa i un llibre, aquests són els elements primordials d’una de les festes més arrelades als territoris de parla catalana. Una diada en la qual la cultura pren el micròfon i tots estem pendents de novetats, d’escriptors i de les obres magnes de la literatura.

Però no tot és novel·la, l’assaig i la no-ficció segueixen sent un gènere primordial per aconseguir una societat informada i lletrada. És dins de la gran quantitat de llibres publicats que des de Mónverd notícies us volem recomanar deu llibres per entendre millor el canvi climàtic i el medi ambient. Heus aquí la llista:

1. El planeta inhóspito: La vida después del calentamiento

Debate, 2019 (352 pàgines)

Als lectors més fidels de Mónverd aquest títol els resultarà familiar. L’obra del periodista estatunidenc David Wallace-Wells és el llibre de capçalera per explicar els efectes del canvi climàtic en el món que coneixem. Mitjançant una prosa amb ressonàncies literàries, Wallace-Wells és capaç de transmetre’ns el pànic davant d’una crisi sense precedents: el seu èxit ho avala.

2. Se’ns crema la casa: una família i un planeta en crisi

Columna Edicions, 2019 (336 pàgines)

Durant els darrers anys, Greta Thunberg ha esdevingut la cara del moviment juvenil per a la lluita climàtica. En aquest llibre, l’activista sueca defensa l’acció climàtica mitjançant la història de la seva lluita personal i familiar. Tot i que la figura té alguns detractors, Thunberg és la portaveu d’un moviment que cada cop guanya més suports entre la població.

3 i 4. Això ho canvia tot: el capitalisme contra el clima  i En flames: La defensa (encesa) del Green New Deal

Empúries, 2015 (816 pàgines)

Naomi Klein és una autora mundialment coneguda pels assajos La doctrina del xoc (el qual tracta com el neoliberalisme de Milton Friedman es va imposar mitjançant crisis i “xocs”) i No logo (el qual tracta el món de les marques i l’explotació laboral que grans empreses de roba exerceixen sobre els seus treballadors a països en vies de desenvolupament). En aquest assaig, Klein no se centra en el problema del canvi climàtic, sinó que, seguint la línia dels anteriors llibres, cerca on rau la causa d’aquest problema: el sistema econòmic global.

Empúries, 2021 (352 pàgines)

En el seu altre assaig sobre el canvi climàtic, la periodista se centra en un projecte que alguns sectors polítics han anat defensant durant anys i han intentat plasmar en els fons Next Generation EU: el Green New Deal, la lluita pel qual ha estat encapçalada amb més força per la congressista estatunidenca Alexandria Ocasio Cortez.

5. Mercaderes de la duda: Como un puñado de científicos ocultaron la verdad sobre el calentamiento global

Capitan swing, 2018 (408 pàgines)

La ciència és l’únic que tenim per combatre el canvi climàtic. Durant dècades, els climatòlegs han estudiat el clima mundial i han advertit la població dels efectes del canvi climàtic en el planeta. Però no tots. L’obra de Naomi Oreskes i Erik Conway mostra com la indústria petroliera va copiar la tabaquera en el seu intent d’aturar la conscienciació climàtica emprant gran quantitat de recursos i contractant científics per rebutjar les teories que la comunitat científica defensa amb un gran de seguretat altíssim.

6. Com evitar un desastre climàtic

Edicions 62, 2019 (256 pàgines)

Bill Gates és un dels pocs multimilionaris que no pareix tenir la intenció de no fer res sobre la crisi climàtica i llavors fugir a Mart. En el llibre, Gates mostra el seu coneixement per tal d’assolir l’objectiu que marca a l’inici del llibre: dur la xifra d’emissions d’efecte hivernacle per any dels 51 milers de milions de tones al zero. En cada capítol, Gates proposa solucions a nivell científic i polític per tal d’evitar els efectes més calamitosos del canvi climàtic i la crisi climàtica.

7. El llibre dels petits sapiens sobre el clima i el temps

Librooks Barcelona, 2021 (64 pàgines)

El clima i el canvi climàtic són temes que no sols poden estar dirigits als grans, també als petits de la casa. En aquest llibre adreçat als infants es proposen diversos experiments sobre el clima i se n’expliquen gran quantitat de dades curioses per introduir als més petits en el món fascinant del clima i el temps.

8. Don’t Even Think About It: Why Our Brains Are Wired to Ignore Climate Change

Bloomsbury, 2015 (272 pàgines)

Encara que no en trobam cap edició en català o castellà, l’assaig de George Marshall és un llibre clau per entendre per què és tan difícil conscienciar la població sobre el canvi climàtic. Des de la manca d’enemics fins al fet que el clima es tracta des d’una perspectiva abstracta ha suposat que els avenços en matèria climàtica hagin estat minsos i lents. En el llibre Marshall no només posa interès en la població general, sinó també en els propis investigadors climàtics en un relat que ens dona molta informació sobre la dificultat que suposa la lluita climàtica.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com