Els boscos fan més que sols emmagatzemar diòxid de carboni

Els boscos tenen més pes en unes funcions més complexes a l’hora de combatre el canvi climàtic atesos els seus efectes físics sobre les temperatures a nivell local i global: així ho ha afirmat una nova investigació.

És ben sabut el paper dels boscos en la captura i emmagatzematge de carboni, però científics han determinat que aquest és un dels múltiples beneficis sobre el clima que presenten els boscos. Aquests ajuden a reduir la temperatura de l’aire al seu voltant degut a com transformen l’energia i l’aigua.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


L’estudi, que ha estat el primer a considerar els beneficis addicionals dels boscos, va determinar que les selves tropicals de l’Amèrica del Sud, l’Àfrica i del sud-est asiàtic són les que provoquen majors beneficis tant a nivell local com global.

Els investigadors dels EUA i de Colòmbia varen concloure que els boscos redueixen la temperatura mundial en almenys mig grau quan se sumen tots els seus efectes biofísics.

En els tròpics, on trobam aquestes selves, els efectes de refredament els seus efectes superen el grau centígrad. Emperò, els boscos no només serveixen per mitigar, també per adaptar-se.

“Malgrat l’evidència creixent que els boscos ofereixen una infinitat de beneficis climàtics, molts responsables polítics en l’àmbit del canvi climàtic encara consideren els arbres com a pals de carboni”, va dir Louis Verchot, científic principal del Centre Internacional d’Agricultura Tropical (CIAT) i co-autor de l’estudi The Unseen Effects of Deforestation: Biophysical Effects on Climate (Els efectes mai vists de la desforestació: efectes biofísics sobre el clima). “Els boscos són clau per a la mitigació, però també l’adaptació”.

La desforestació té uns efectes devastadors sobre la biodiversitat, la seguretat alimentària i les temperatures mundials. En el darrer informe de l’IPCC és recalcava els efectes d’aquest fet en el planeta.

Els resultats, publicats en el diari Frontiers in Forests and Global Ghange, suggereixen que els boscos juguen un paper fonamental en els processos de mitigació i adaptació: redueixen les temperatures, redueixen les sequeres i protegeixen de les inundacions.

La reducció de les temperatures és causat per una sèrie d’efectes biofísics com l’estructura dels arbres: la densitat de la fusta i les fulles, i no per les reaccions bioquímiques com la fotosíntesi, clau en l’absorció del diòxid de carboni.

Els investigadors varen determinar que els boscos emeten compostos orgànics volàtils biogènic (BVOC en les seves sigles en anglès). Aquests creen aerosols que reflecteixen l’energia que els arriba i formen núvols, ambdós amb efectes de reducció de la temperatura. Encara que també provoquen un augment en els nivells de metà i ozó, gasos d’efecte hivernacle, el saldo total és negatiu.

També fets com les arreles profundes i un ús eficient de l’aigua permeten als boscos mitigar els efectes de les altes temperatures.

Aquestes qualitats físiques dels arbres els permeten moure calor i la humitat enfora de la superfície, fet que immediatament redueix les temperatures en la zona local.

En els tròpics, on la taxa d’emmagatzematge de carboni és més alta, els efectes biofísics augmenten els beneficis de la captura de diòxid de carboni.

“Els factors biofísics no refreden el planeta, però canvien la manera com experimentem la calor, i això importa”, va dir Deborah Lawrence, professora de la Universitat de Virgínia i autora principal. “El cor dels tròpics es troba al cor del planeta i aquests boscos són crítics per a la nostra supervivència”.

Molts d’experts afirmen que una major protecció i millor gestió dels boscos mundials és dels fets més prometedors en la mitigació del canvi climàtic a partir de la pròpia natura.

Imatge de portada: CC BY 2.0/Flickr/Ben Britten

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com