Temperatures 40 ºC per damunt de la mitjana, què ocorre als pols?

Els científics estan en xoc. El motiu? Unes temperatures que superen en 40 ºC la mitjana durant aquesta època de l’any. I els investigadors avisen que aquest fenomen serà cada cop més freqüent.

L’estació Concordia, en les planures antàrtiques, va assolir una temperatura rècord de 11,8 ºC a finals de març, més de 40 ºC per damunt dels valors normals en aquesta època de l’any. A més, l’estació Vostok va enregistrar una temperatura de -17,7 ºC, 15 ºC per damunt del rècord de l’estació.

Alhora, estacions de l’Àrtic han assolit temperatures 30 ºC per damunt de la mitjana, amb rècords de temperatura assolits a Noruega i valors inusualment alts a Grenlàndia i a l’arxipèlag de la Terra de Francesc Josep.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Les temperatures globals de l’Antàrtida estaven 5 ºC per damunt de la temperatura mitjana entre el 1979 i el 2000, afirmà l’Associated Press. El mateix dia, l’Àrtic estava 3,3 ºC per damunt de la mitjana entre els mateixos anys.

“Aquests dos esdeveniments meteorològics estan relacionats amb el transport cap als pols de calor i humitat”, va dir el doctor Zachary Labe, científic climàtic de la Universitat Estatal de Colorado, a Twitter.

Alex Sen Gupta, professor associat de la Universitat de Nova Gal·les del Sud a Sydney, va dir que els forts vents procedents d’Austràlia contribuïen a les temperatures inusuals a l’Antàrtida.

“Hem tingut una combinació de sistemes meteorològics forts sobre l’oceà Austral al sud d’Austràlia que es van alinear per produir vents molt forts cap als pols que s’estenen des d’Austràlia fins a l’est de l’Antàrtida”.

Un riu atmosfèric també va ser un factor important que va contribuir a les altes temperatures a l’Antàrtida oriental, segons la professora Julie Arblaster, investigadora del clima de la Universitat de Monash.

“Aquests són rius d’humitat a l’aire que porten aire càlid i humit a determinats llocs, i n’hi va haver un de realment significatiu a aquesta regió sobre l’Antàrtida”.

L’Àrtic s’ha escalfat un grau durant la darrera dècada: zones com el nord de Sibèria i l’Àrtic canadenc s’escalfen tres cops més aviat que la resta del món. Durant la onada de calor àrtica del 2020 es va assolir un rècord en l’Àrtic rus: 38 ºC.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

1

)

  1. El gel antàrtic se situa en mínims històrics – Mónverd

    […] 2020, l’Antàrtida patí la seva primera onada de calor, amb temperatures 9,2 ºC per damunt de la mitjana i assolint, en una estació, temperatures 40 ºC […]

    M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com