Els cotxes autònoms no seran positius pel medi si provoquen un major ús

Article de Giovanni Circella i Scott Hardman a The Conversation, traduït per l’equip de Mónverd notícies

Durant anys, la tecnologia dels cotxes autònoms s’ha mantingut molt més enllà de l’horitzó. Malgrat les prediccions atrevides, els vehicles totalment automatitzats encara no han aparegut a les sales d’exposició. Però la tecnologia sembla preparada per fer un salt endavant el 2022.

Empreses com Mercedes-Benz, BMW i Honda estan traient al mercat els anomenats AV (Vehicles autònoms en les seves sigles en anglès) de nivell 3 que permetran als conductors treure la mà del volant en condicions específiques, i pràcticament tots els principals fabricants d’automòbils estan provant sistemes de conducció autònoma.

Els vehicles automatitzats presenten grans promeses. Els cotxes que s’ocupen de la majoria o de totes les tasques de conducció podrien ser més segurs que els conductors humans, funcionar de manera més eficient i obrir noves oportunitats per a la gent gran, les persones amb discapacitat i altres que no poden conduir ells mateixos. Però tot i que comprensiblement l’atenció s’ha centrat en la seguretat, els possibles impactes ambientals dels vehicles automatitzats han passat en gran mesura a un segon pla.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Estudiem les tecnologies de vehicles automatitzats i com és probable que les utilitzin els consumidors. En dos estudis recents, els nostres equips de recerca van trobar dues maneres creatives d’avaluar els impactes de la vida real que els vehicles automatitzats podrien tenir sobre el medi ambient.

Mitjançant l’anàlisi de l’ús que fan els conductors de vehicles parcialment automatitzats i simulant l’impacte esperat dels futurs vehicles sense conductor, vam trobar que ambdós tipus de vehicles automatitzats fomentaran molt més la conducció. Això augmentarà la contaminació relacionada amb el transport i la congestió del trànsit, tret que els reguladors prenguin mesures per fer que els viatges en cotxe siguin menys atractius.

Més quilòmetres, més emissions de CO2

La investigació ha suggerit anteriorment que els vehicles automatitzats podrien fer que la gent condueixi més del que fa actualment, provocant més congestió, consum d’energia i contaminació. Anar en un cotxe com a passatger és molt menys estressant que conduir, de manera que la gent pot estar disposada a seure durant viatges més llargs i lluitar amb més trànsit si es poden relaxar i fer altres coses durant el viatge. La promesa d’un desplaçament relaxat i còmode fins a la feina podria fins i tot fer que algunes persones s’allunyin més dels seus llocs de treball i que s’accelerin les tendències d’expansió suburbana.

La gent també tindria la possibilitat d’enviar els seus cotxes en viatges de “ocupació zero” o encàrrecs sense passatgers. Per exemple, si no voleu pagar l’aparcament al centre de la ciutat, en algun moment podreu tornar el cotxe a casa mentre esteu a la feina i convocar-lo quan ho necessitis. Convenient, però també el doble de conduir.

Això podria ser un gran problema. El sector del transport ja és el principal contribuent a les emissions de gasos d’efecte hivernacle dels Estats Units. Estats com Califòrnia amb plans agressius per combatre el canvi climàtic han reconegut que reduir el nombre de milles de vehicles que recorre la gent és una estratègia crítica. Què passa si la tecnologia de vehicles automatitzats dificulta més assolir aquests objectius?

Els impactes ambientals reals dels cotxes automatitzats

Tot i que nosaltres i altres investigadors hem predit aquests resultats mitjançant la modelització, ningú els ha pogut verificar perquè els vehicles totalment automatitzats encara no estan disponibles comercialment. Hem trobat dues maneres innovadores d’utilitzar les tecnologies disponibles actualment per estudiar els impactes del món real dels vehicles automatitzats.

En un estudi publicat a mitjans del 2021, vam enquestar 940 persones que condueixen vehicles parcialment automatitzats. Sistemes com l’Autopilot de Tesla poden ajudar amb les tasques de conducció i reduir la càrrega de la conducció, encara que en menor mesura que els vehicles totalment automatitzats.

Vam trobar que els conductors que utilitzaven Autopilot conduïen una mitjana de gairebé 5000 milles (poc més de 8000 quilòmetres) més per any que els que no ho feien. En entrevistes amb 36 conductors de vehicles parcialment automatitzats, generalment van dir que estaven més disposats a seure al trànsit i feien més viatges de llarga distància, tot a causa de l’augment de la comoditat i la reducció de l’estrès que proporcionen els sistemes semiautomatitzats.

En un estudi independent realitzat a finals de 2019 i principis de 2020, vam simular la funció d’un vehicle totalment automatitzat proporcionant a 43 llars de Sacramento, Califòrnia, un servei de xofer per fer-se càrrec de les tasques de conducció familiar i fer un seguiment de com l’utilitzaven. Aquestes llars van augmentar en un 60% els quilòmetres recorreguts en vehicles respecte als viatges abans del xofer i van reduir dràsticament l’ús del transport public, la bicicleta i els desplaçaments a peu. Més de la meitat de l’augment dels desplaçaments en vehicles va implicar l’enviament de xofers a viatges sense ocupació sense un membre de la llar al cotxe.

Limitar la contaminació per l’ús del cotxe automatitzat

Aquestes conclusions mostren que els vehicles automatitzats fomentaran molt més la conducció en el futur i que els vehicles parcialment automatitzats ho estan fent ara. Hi ha alguna manera d’aprofitar els seus beneficis sense empitjorar el canvi climàtic, la qualitat de l’aire i la congestió?

Exigir que els futurs vehicles automatitzats utilitzin tecnologia de zero emissions, com està fent Califòrnia, pot ser de gran ajuda. Però fins que els Estats Units desenvolupin un sistema elèctric 100% lliure de diòxid de carboni, fins i tot els cotxes elèctrics produiran algunes emissions a partir de la generació d’energia. I tots els viatges amb cotxe provoquen altres impactes nocius, com ara la contaminació de l’aigua i l’aire pel desgast dels frens i dels pneumàtics, col·lisions amb la fauna i la congestió del trànsit.

Per evitar una explosió en la conducció i els danys associats, els reguladors i les comunitats han d’enviar senyals que la conducció no és gratuïta. Podrien fer-ho posant un preu als viatges en cotxe, sobretot en viatges sense ocupació.

Les principals polítiques que tenen aquest efecte avui són els impostos federals i estatals sobre els combustibles, que actualment tenen una mitjana d’uns 49 cèntims per galó per a la benzina (uns deu cèntims per litre) i 55 cèntims per galó per al gasoil (dotze cèntims per litre. Però l’impacte dels impostos sobre el combustible en el comportament dels conductors disminuirà amb l’adopció i la difusió dels vehicles elèctrics. Això significa que el sector del transport haurà de desenvolupar nous mecanismes de finançament per als costos continuats com el manteniment de carreteres.

En lloc dels impostos sobre el combustible, els governs estatals i federals podrien adoptar tarifes d’usuari o càrrecs pel nombre de milles de vehicle que recorren els conductors. Un preu correcte del cost dels viatges en vehicle privat podria animar els viatgers a considerar modes més barats i eficients, com ara el transport públic, caminar i anar en bicicleta.

Aquestes tarifes es podrien ajustar en funció de la ubicació (per exemple, cobrar més per conduir als centres densos de les ciutats) o d’altres factors com ara l’hora del dia, els nivells de congestió del trànsit, l’ocupació del vehicle i el tipus de vehicle. Les tecnologies de comunicació modernes poden habilitar aquestes polítiques mitjançant el seguiment d’on i quan els cotxes són a les carreteres.

Una altra opció seria promoure flotes compartides de vehicles automatitzats més que de propietat privada. Les imaginem com a empreses comercials, similars a Uber, Lyft i altres proveïdors de viatges compartits. Tenir un cotxe disponible quan sigui necessari podria fer possible renunciar a la propietat del cotxe i atendre la demanda de viatges de manera molt més eficient, actuant essencialment com a trànsit sota demanda. Aquestes xarxes també podrien ajudar els usuaris a arribar als serveis de transport públic de ruta fixa que operen als corredors de transport principals.

Totes aquestes polítiques seran més efectives si s’adopten ara, abans que els vehicles automatitzats estiguin generalitzats. Un futur del transport automatitzat, elèctric i compartit podria ser mediambientalment sostenible, però al nostre entendre, és poc probable que evolucioni d’aquesta manera per si sol.

Sobre els autors

Giovani Circella: director del 3 Revolutions Future Mobility Program de la Universitat de Califòrnia, Davis.

Scott Hardman: investigador al Centre d’Investigació de vehicles híbrids i elèctrics de la Universitat de Califòrnia, Davis.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com