Els líders mundials acorden un tractat “històric” sobre els residus plàstics

Els líders mundials i ministres de medi ambient de 173 països han acordat la creació d’un tractat vinculant sobre els plàstics, fet que ha estat considerats per molts com un moment històric.

La resolució fou aprovada a l’Assemblea de Medi Ambient de les Nacions Unides, celebrada a Nairobi, Kènia, i defensa la creació d’un tractat sobre tota la vida dels plàstics, des de la seva creació fins al seu rebuig. Aquest haurà de ser negociat durant els propers dos anys. Segons el cap del programa de medi ambient de les Nacions Unides (UNEP), aquest és l’acord multilateral més important des de l’Acord de París del 2015.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Els rebuigs plàstics són un vertader problema per al planeta. De les 9,2 milers de milions de tones de plàstics produïdes des del 1950, set milers de milions són ja rebuig. Un 75% d’aquests residus actualment es troben a abocadors o als oceans.

“En el context de l’agitació geopolítica, l’assemblea de medi ambient de l’ONU mostra la millor cooperació multilateral”, va dir Espen Barth Eide, president d’UNEA-5 i ministre de Clima i Medi Ambient de Noruega. “La contaminació per plàstic s’ha convertit en una epidèmia. Amb la resolució d’avui estem oficialment en camí de la cura”.

Els diferents governs, reunits durant la setmana passada a Nairobi, varen acordar que el tractat no només ha de tenir en compte els rebuig plàstic, sinó també la seva producció. La resolució va establir un comitè intergovernamental que serà l’encarregat de redactar i ratificar el tractat. Es pretén que la seva redacció comenci enguany i que acabi el 2024.

El tractat vendrà acompanyat de suport econòmic i d’un equip d’experts en la matèria per ajudar al seu compliment.

Les ONG han afirmat que el tractat esdevé un canvi important en l’actitud dels legisladors, els quals abans només se centraven en el problema de contaminació marina provocada pel plàstic. Aquestes demanen mesures per reduir la producció de plàstic. S’espera que aquesta es quadrupliqui de cara al 2050 i que suposi entre un 10 i un 13% de les emissions globals. Les entitats ecologistes demanen als governs que mostrin més determinació durant la redacció del tractat.

“Ens trobem en una cruïlla de camins de la història quan les decisions ambicioses preses avui poden evitar que la contaminació per plàstic contribueixi al col·lapse de l’ecosistema del nostre planeta”, va dir Marco Lambertini, director general de WWF International.

“Però el nostre treball està lluny d’acabar: els líders mundials ara han de mostrar encara més determinació per desenvolupar i implementar un tractat que abordi la nostra crisi actual de contaminació per plàstic i permeti una transició efectiva cap a una economia circular per al plàstic”.

Cada cop més països estan duent a terme mesures per frenar la contaminació per plàstics. Més d’una seixantena d’estats han aplicat mesures de prohibició d’alguns plàstics d’un sol ús per reduir-ne l’ús. Les Illes Balears, i en uns mesos tot l’Estat, en són un exemple.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s