L’ONU acaba el segon informe climàtic de l’IPCC

El passat dilluns, científics i governs d’arreu del món es varen reunir per finalitzar l’informe de les Nacions Unides dels impactes del canvi climàtic en la vida de les persones i en el nostre entorn.

El Grup Intergovernamental d’Experts en Canvi Climàtic de les Nacions Unides, la màxima autoritat en matèria climàtica, publica tres informes de vital importància cada aproximadament sis anys. La primera, de la qual ja us vàrem parlar, tracta la ciència climàtica: què diuen els climatòlegs sobre l’escalfament? La darrera explicarà com mitigar el canvi climàtic. Mentre, la segona informa sobre, que no serà acabada fins el 25 de febrer, tracta l’adaptació i l’impacte en la nostra vida.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


“Aquesta és la fase final d’un procés de revisió estricte i minuciós de l’informe que avalua els impactes, l’adaptació i la vulnerabilitat al canvi climàtic, integrat en disciplines científiques que inclouen diverses formes de coneixement. Durant les properes dues setmanes, els governs i els científics examinaran conjuntament el Resum per a responsables polítics línia per línia. Col·lectivament, oferiran un resum sòlid, provat i sòlid. Les seves conclusions seran de gran importància per als responsables polítics de tot el món”, va dir el president de l’IPCC, Hoesung Lee.

“Ens preocupa que el clima que ens envolta estigui canviant”, va dir la copresidenta del panel Debra Roberts, una científica mediambiental sud-africana. “Però per a la majoria de la gent en el seu dia a dia… volen saber: i què? Què significa per a les seves vides, les seves aspiracions, els seus llocs de treball, les seves famílies, els llocs on viuen”.

Els científics no són els redactors del resum: durant les properes dues setmanes es produiran intenses negociacions entre els científics i els diferents governs per decidir què entra i què no dins del resum. Tot i que l’informe complet, el qual no és modificat per organismes polítics, es troba a l’abast de tothom, els resums són els documents de major transcendència atès que són els que els mitjans i governs empren sovint. Aquest resum es farà públic el proper 28 de febrer.

“Estem perdent espais de vida per a les espècies i també per a nosaltres mateixos”, va dir Poertner, un biòleg alemany en una roda de premsa la setmana passada. “Com que amb el canvi climàtic, algunes parts del planeta es tornarien inhabitables”.

L’informe no només tractarà maneres d’adaptació a un món cada cop més calent, sinó també estudiarà els efectes secundaris d’algunes solucions aparents.

Els ecologistes defensen que el clima extrem pronosticat pels científics fa estona que ha aparegut a diverses parts del món i que mostren la urgència de la necessitat d’actuar davant el canvi climàtic.

“El proper informe de l’IPCC confirmarà el que ja sabem sobre el cost aclaparador de les onades de calor, la sequera, les inundacions, les tempestes, els incendis forestals i l’acidificació dels oceans per a les persones i els ecosistemes crítics”, va dir Rachel Cleetus, de la Unió de Científics Preocupats. “Aquesta avaluació científica exhaustiva posarà de relleu fins a quin punt és probable que la crisi climàtica sigui pitjor si no prenem una acció global audaç”.

A la reunió celebrada a Berlin de manera virtual, el cap de la Organització Meteorològica Mundial va defensar la necessitat de considerar l’impacte en la salut psicològica de la població que té parlar de l’apocalipsi climàtic.

“També hem de tenir una mica de compte com comuniquem els resultats de la nostra ciència, els punts d’inflexió i si parlem de l’enfonsament de la biosfera i de la desaparició de la humanitat”, va dir Petteri Taalas, secretari general de l’Organització Meteorològica Mundial. . “Hem d’anar amb compte amb això, per no causar massa por entre els joves. Aquesta por hauria de dirigir-se als qui prenen decisions”.

Els informes, els quals varen rebre un Premi Nobel el 2007, són la base científica en la negociació intergovernamental sobre el canvi climàtic.

“No només cal un canvi incremental”, va dir en una sessió informativa de la Fundació de les Nacions Unides la setmana passada. “Necessites un canvi sistèmic”.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com