L’erupció volcànica a Tonga podria fer malbé el medi durant anys

L’enorme erupció volcànica produïda a Tonga podria provocar danys a llarg termini als esculls de coral, erosionar línies costaneres i modificar zones de pesca. Així ho han afirmat científics després d’estudiar les imatges ofertes pels satèl·lits i emprant dades d’altres esdeveniments similars:

Pluja àcida

Amb el clima tropical de Tonga, “és probable que hi hagi pluja àcida en la zona de Tonga durant un temps”, afirmà la vulcanòloga Shane Cronin de la Universitat d’Auckland, a Nova Zelanda

La pluja àcida provoca danys importants en l’agricultura i podria provocar la destrucció de les collites del país insular de blat de les índies, plàtans, verdures i taro. “Depenent de quant de temps duri l’erupció, la seguretat alimentària es podria veure compromesa”, afirmà Corin.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Les imatges dels satèl·lits mostren la massa de pluja àcida movent-se cap a l’oest. Aquest fet podria provocar que països propers com Fiji també es vegin afectats per aquest fenomen.

La oficina d’Afers Humanitaris de les Nacions Unides afirma que Fiji ha estat monitoritzant la qualitat de l’aire i ha recomanat la seva població que cobreixi els seus tancs d’aigua i que romanguin dins les cases en cas de pluja.

Mort de la pesca

La zona econòmica exclusiva de Tonga arriba als quasi 700 000 quilòmetres quadrats, un nombre 1000 vegades major que la seva superfície. Són moltes les famílies tongaleses que viuen de l’oceà.

Les imatges que s’han obtingut de Tonga mostren una capa de cendra que cobreix la superfície. Aquesta, a l’oceà, pot ser perjudicial per a la vida marina. Ja setmanes abans de la gran erupció, els serveis geològics de l’estat insular havien avisat que les aigües limítrofes estaven contaminades de residus volcàniques i que els pescadors haurien “d’assumir que els peixos en aquestes aigües estan contaminats o són verinosos”.

Inevitablement, l’erupció ha empitjorat la situació. Les aigües engolides per cendra faran desaparèixer gran part dels aliments dels peixos i els seus llocs de cria. Alguns moriran, mentre que la resta migrarà. A més, els canvis que el volcà produeixi en el sòl marí podrien crear nous obstacles pels vaixells de pesca.

Corals destruïts

Les cendres també poden danyar els esculls de coral, principal atractiu del país que abans de la pandèmia aportava cinc milions de dòlars l’any al país de només 100 000 habitants.

Ja abans de l’erupció, els esculls es trobaven en una situació preocupant a causa de malalties i els efectes del canvi climàtic: el blanqueig del coral degut a l’acidificació dels oceans i ciclons cada cop més intensos.

A més, les erupcions expulsen ferro que acaba dins l’aigua i potencia el creixement d’algues i esponges, les quals degraden encara més els esculls.

En les zones sepultades per la cendra, els esculls hauran de començar de zero en un procés que pot durar anys.

Costes erosionades

La pèrdua dels esculls de corall eliminaria una barrera natural de les illes contra l’augment del nivell del mar i les tempestes cada cop més extremes. En el cas de Tonga aquesta protecció era encara més important, atès que el nivell del mar creix 6 mil·límetres a l’any a l’estat insular, el doble que la mitjana global.

En un estudi del 2015, es va estimar que la protecció dels esculls i altres elements com els manglars estalviava onze milions de dòlars anualment.

Amb la darrera erupció, els mesuradors del nivell de la mar varen registrar una ona de tsunami de 1,19 metres abans que deixés d’emetre. Els tsunamis són una causa d’erosió ràpida. A més, abans que els sistemes de comunicació col·lapsessin varen aparèixer vídeos en els quals es mostraven espigons danyats.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com