Vols fantasma ocupen el cel per Òmicron

La pandèmia de COVID-19 ha trastocat molts de sectors econòmics, però l’aviació ha estat un dels més afectats. A causa de la manca de demanda i atesa la necessitat de mantenir els seus espais als aeroports, les companyies aèries varen establir els “vols fantasma”.

Aquest caire de vols en què l’avió avança per l’aire sense cap passatger ni destinació es produïren durant els primers moments de la pandèmia, després que els governs decidissin reduir el nombre de vols necessaris per mantenir els preuats temps per enlairar-se i aterrar en els diferents aeroports. Emperò, aquest tipus de vols han continuat existint tot i l’aturada temporal. Amb Òmicron, la gran cancel·lació de vols ha provocat un augment d’aquest tipus de vols i les companyies afirmen que els hauran d’augmentar si segueix baixant el nombre de vols.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


El CEO de Lufthansa, Carsten Spohr, va dir en una entrevista al Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung que la companyia estava cancel·lant més vols dels previstos aquest hivern com a conseqüència de la variant òmicron.

“A causa de la demanda reduïda al gener, fins i tot hauríem cancel·lat considerablement més vols. Però a l’hivern haurem de realitzar 18 000 vols addicionals innecessaris, només per garantir els nostres drets d’enlairament i aterratge”, va dir Spohr, i va afegir que els vols a Alemanya, Suïssa, Àustria i Bèlgica es van veure especialment afectats.

La companyia alemanya no ha estat l’única companyia que ha confirmat que establiran més vols fantasma durant els propers mesos. “A partir d’ara i fins al març, haurem de realitzar 3.000 vols, principalment dins d’Europa”, va dir Maaike Andries, portaveu de Brussels Airlines, al Brussels Times. “Preferirem cancel·lar-los i també s’han d’evitar pel bé del medi ambient”.

Però Andries va afegir que el quan el nombre de vols es troba per davall del mínim necessari per retenir els drets d’enlairament i aterratge suposa un gran problema, ja que aquests drets són importants per al funcionament de les corporacions. Les companyies aèries estan apostant per una millora en les condicions del mercat i estan disposades a fer despeses per conservar la seva capacitat de mercat: estan disposats a cremar combustible sense necessitat sense tenir en compte el seu impacte nefast en el medi.

La Comissió Europea ja actuà al principi de la pandèmia per intentar evitar vols d’aquesta mena. Abans de la pandèmia, una companyia aèria havia d’emprar el 80% dels seus drets, sinó els perdia. Des del març de 2020, aquest percentatge s’ha reduït al 50%. Aquesta regulació temporal acabarà el proper mes de març, encara que hi ha fonts que afirmen que s’allargarà fins al final de l’estiu del 2022, segons informà el Brussels Times.

“Algunes companyies aèries afirmen que es veuen obligades a executar grans volums de vols buits per conservar els drets d’ús de les franges de l’aeroport. No hi ha cap raó perquè aquesta sigui la realitat”, va dir Olivier Jankovec, director general d’ACI EUROPE, reguladora aèria europea, en un comunicat de premsa. “Parlar dels vols fantasmes i dels seus impactes ambientals sembla insinuar un escenari del dia del judici final que no té cabuda en la realitat. Ens atenem a la tasca vital de recuperar-nos i reconstruir junts”.

El director de la Associació Internacional de Transport Aeri, que representa unes 300 companyies aèries que suposen més del 80% del trànsit a nivell internacional afirmà que la reducció al 50% no és suficient. L’associació havia estimat que el trànsit aeri arribaria al 34% dels nivells prepandèmics a final de 2021.

Els vols fantasma comporten conseqüències negatives tant econòmiques com mediambientals. En les dades prepandèmia, l’aviació suposava el 2,4% de totes les emissions globals i estaven en el punt de mira dels grups ecologistes. Mentre que aquests vols tenien un propòsit —moure gent d’un punt A a un B— els vols fantasma tenen com a única finalitat la de mantenir els drets de les companyies a usar les infraestructures dels aeroports un cop acabi la pandèmia.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com