Els darrers set anys han estat els més calorosos de la història

Els darrers set anys han estat els més calorosos des que hi ha registres, segons afirma la primera anàlisi de les temperatures del 2021 que situen l’actual temperatura 1,2 ºC per damunt dels nivells preindustrials.

L’informe sobre l’any passat, publicat per l’agència europea Copernicus, també ha informat que el diòxid de carboni present a l’atmosfera ha arribat a nivells rècord i el metà, gas molt d’efecte hivernacle molt més potent, va augmentar “molt substancialment” fins batre un altre rècord.

L’augment en la concentració de gasos d’efecte hivernacle suposa un increment en la calor atrapada per l’atmosfera sense precedents. Emperò, 2021 fou el cinquè any més calorós de la història degut al fet que el fenomen La nina, va tenir un efecte de refredament en les aigües de l’oceà Pacífic i, en conseqüència, en la superfície terrestre.

El 2021 també ha deixat rècord de temperatures per tot el món. Europa va tenir l’estiu més calorós de la seva història i es va batre un nou rècord a Sicília amb 48,8 ºC, mentre els incendis forestals destruïen els boscos italians, turcs i grecs. Alhora, intenses inundacions —que són més probables a causa del canvi climàtic— assolaren Bèlgica i Alemanya.

El continent americà tampoc se n’ha vist exempt. Tots els rècords de temperatures de la zona oest dels EUA i Canadà foren superats en més de 5 ºC i els científics varen concloure que el canvi climàtic ha fet que aquests esdeveniments siguin 150 més probables degut al canvi climàtic. Quant a incendis forestals, a Dixie, Califòrnia, es produí el segon més gran de la història.

A la Xina, l’agència meteorològica estatal va anunciar que el 2021 havia estat l’any més calorós del país, mentre que a la regió del nord havia estat el més plujós, amb inundacions a la província de Henan que causaren centenars de morts.

Els nivells de CO2 a l’atmosfera han arribat a les 414 parts per milió al 2021 (abans de la revolució industrial, aquest nombre era de 280 ppm). El creixement en les emissions continua amb la mateixa tendència des del 2010, sense cap efecte aparent de la pandèmia de covid-19.

Els nivells de concentració de metà també han augmentat i el creixement s’ha triplicat en la darrera dècada. El metà és un gas producte de l’extracció de combustibles fòssils, de la ramaderia i de processos naturals; els científics encara no estan segurs sobre quin fenomen ha causat aquest creixement tan accelerat.

Durant les properes setmanes, les diferents agències meteorològiques (UKMet, NASA i NOAA) publicaran dades que s’espera que vagin en consonància amb les europees.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

1

)

  1. El ‘Niño’ provocarà majors temperatures – Mónverd

    […] Emperò, tot i els efectes de la Niña, els tres darrers anys s’han situat en el pòdium; els darrers set anys han estat els més calorosos de la història. […]

    M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com