La Comissió Europea planteja considerar el gas i la nuclear com a energies ‘verdes’

Els fons de recuperació econòmica Next Generation venien amb diverses condicions, la més important a nivell climàtic era la obligació d’invertir un mínim en projectes “verds”. El problema ha aparegut a l’hora de classificar els projectes segons si es poden considerar ‘verds’ o no. Després d’un any de batalles internes, la Comissió Europea ha plantejat considerar les inversions en gas natural i energia nuclear com a inversions “verdes”.

S’espera que durant el mes de gener la Comissió de Von der Leyen publiqui la guia que classifiqui les inversions i que classifiqui els projectes gasístics i nuclears dins la “taxonomia de finances sostenibles”, una llista d’activitats econòmiques i els criteris mediambientals que han de complir per ser considerades inversions verdes.

El pla de la Comissió és restringir l’ús de l’etiqueta “verd” o “ecològic” per tal d’evitar el blanqueig verd per part d’empreses contaminants i potenciar els projectes que realment s’adhereixen a aquestes característiques.

A més, aquestes delimitacions s’aplicarien a part dels fons que la UE destina a projectes d’aquest caire.

La proposta de la Comissió classificaria l’energia nuclear com a verda fins a el 2045 sempre i quan tingui els plans necessaris per al correcte emmagatzemament dels residus radioactius.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Quant a les inversions en gas natural, només serien “verdes” si produïssin emissions per davall dels 270 g de diòxid de carboni equivalent per kilowatt hora (CO2e/kWh) sempre i quan fos per substituir una planta més contaminant i que es comencés a construir abans del 2030.

“Tenint en compte l’assessorament científic i el progrés tecnològic actual, així com els diferents reptes de transició entre els estats membres, la Comissió considera que el gas natural i l’energia nuclear tenen un paper com a mitjà per facilitar la transició cap a un futur basat principalment en les renovables”, va dir la Comissió en un comunicat.

Ambdues formes de producció serien considerades verdes suposadament perquè són necessàries per fer la transició cap a la neutralitat climàtica, fet que rebaten molts investigadors i que ha estat durament criticat per activistes i governs de la Unió com l’alemany, l’austríac o l’espanyol.

Un cop aquesta proposta hagi estat debatuda pels diferents estats, aquesta haurà de ser aprovada pel parlament europeu. Emperò, no s’espera que les negociacions siguin fàcils.

Quan el gas natural es crema per fer electricitat produeix la meitat d’emissions que el carbó, però la infraestructura de les plantes de producció i extracció sovint produeix fuites de metà, un gas d’efecte hivernacle molt més potent que no el CO2.

El panell assessor de la UE havia recomanat que tota activitat que produís més de 100 g CO2e/kWh no fos considerada verda atesa la reducció que s’ha de dur a terme per evitar les conseqüències més devastadores del canvi climàtic.

Si bé l’energia nuclear produeix molt poques emissions de CO2, la Comissió demanà un informe en relació a l’impacte mediambiental potencial dels residus radioactius resultat de la producció elèctrica de les centrals nuclears.

La proposta ha estat durament criticada tant per membres del Partit Verd Europeu com pels activistes.

“incloent-les, la Comissió s’arrisca a destruir la credibilitat del rol de la UE com a un mercat líder per a les finances ecològiques” afirmà el president dels vers, Philippe Lamberts.

Entre els països contraris a la inclusió d’aquestes fonts trobam països com Espanya, Àustria, Alemanya i Luxemburg. En el bàndol contrari trobam països com Finlàndia, República Txeca i França, país el qual produeix un 70% de la seva energia de centrals nuclears i que considera que l’energia nuclear és vital per a la transició.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com