L’ONU projecta un augment enorme de les temperatures de 2,7 ºC amb les polítiques actuals

L’informe publicat per les Nacions Unides el passat mes d’octubre avisa que les promeses actuals de retallada d’emissions només reduirien les emissions en un 7,5% l’any 2030, enfora dels 55% que es proposa la Unió Europea i 45% manco del mínim que demanen els científics per no superar l’increment d’1,5 ºC, objectiu que es pretén aconseguir per evitar els efectes més nefastos de la crisi climàtica.

António Guterres, Secretari General de les Nacions Unides, va descriure les conclusions com a una “cridada enorme per despertar” els líders mundials, mentre que els experts demanaren accions dràstiques contra les companyies de combustibles fòssils.

Encara que més de cent països han promès assolir la neutralitat de carboni a meitat de segle, aquestes mesures no són suficients per evitar el desastre climàtic, segons afirma l’informe d’emissions de les Nacions Unides, que examina com d’enrere es queden els plans d’acció dels diferents països. Moltes de les promeses de neutralitat d’emissions han estat considerades vagues i si no venen acompanyades de grans retallades en les emissions durant aquesta dècada l’escalfament global podria arribar a un extrem catastròfic.

“La calor ha arribat i, així com mostren els continguts d’aquest informe, el lideratge que necessitam no hi és. Està molt enfora. Els països estan malbaratant una oportunitat immensa per invertir els recursos fiscals i de recuperació per la COVID-19 d’una manera sostenible, que retalli costs, que salvi el planeta. Així com els líders mundials es preparen per la COP26, aquest informe és una altra cridada enorme per despertar-nos. Quantes en necessitam?” afirmà Guterres després de la publicació, poc abans que es produís la cimera climàtica.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Inger Andersen, director executiu del Programa Mediambiental de l’ONU (UNEP), el qual ha produït l’informe, afirmà: “El canvi climàtic ja no és un problema del futur. És un problema d’ara. Per tenir la possibilitat de limitar l’escalfament global als 1,5 ºC, tenim vuit anys per quasi retallar per la meitat les emissions de gasos d’efecte hivernacle: vuit anys per fer plans, crear les polítiques, implementar-les i finalment aconseguir les retallades. El tic-tac del rellotge és sorollós.”

Les emissions es varen reduir un 5,4% durant l’any 2020 atesos els confinaments, conclou l’informe, però només una cinquena part de la despesa produïda en la recuperació econòmica està destinada a la transició ecològica. Aquesta mancança d’inversió tot i les promeses dels diferents governs posen en dubte la seva intenció d’actuar enfront el canvi climàtic.

Abans de la COP26, els països havien d’enviar els seus plans nacionals de retallada d’emissions, les Contribucions Determinades Nacionalment (NDC en les seves sigles en anglès), per la propera dècada; així ho afirma el Tractat de París del 2015.

Però l’informe de l’ONU ha afirmat que només la meitat dels països del món n’han enviat de nous, i països que emeten moltes emissions —com l’Índia o la Xina— encara no han publicat els seus. A més, una gran quantitat de governs —Rússia, Brasil, Austràlia i Mèxic, entre d’altres— han presentat plans que no augmenten la seva ambició des de l’anterior l’any 2015.

Les promeses de neutralitat d’emissions a meitat de segle han estat adoptades per quaranta-nou països i la Unió Europea, països que produeixen la meitat de les emissions i tenen un terç dels habitants del planeta. Aquest informe sols tengué en compte les promeses fetes abans d’octubre, moment de la seva redacció.

Però Andersen afirmà que les promeses solen ser vagues o ambigües. Si aquestes poguessin “fer-se robustes i implementar-se completament”, el món podria reduir 0,5 ºC la projecció de l’informe, que l’UNEP situa als 2,7 ºC.

L’informe també destacava l’impacte del metà, un gas molt més contaminant a curt termini que prové de la ramaderia, l’extracció de gas natural i del fems. La Unió Europea, els EUA i vint països més han signat un compromís per reduir-les un 30% aquesta dècada.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

1

)

  1. Què podem esperar del clima el 2022? – mónverd

    […] nous compromisos per part de varis governs d’arreu del món, les xifres dels experts són clares: segons l’ONU, amb les polítiques actuals ens esperen 2,7 ºC d’escalfament. Tampoc ha estat més optimista la primera part del sisè informe de l’IPCC, que afirma que els […]

    M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com