Retardar l’acció climàtica: el nou negacionisme de les petrolieres

Un article d’Amy Westervelt, traduït per l’equip de Mónverd notícies

Els investigadors acadèmics diuen que la indústria dels combustibles fòssils participa en “discursos de retard” per desviar l’atenció de la crisi

Aquesta notícia va aparèixer originalment al diari britànic The Guardian i es torna a publicar a mónverd notícies com a part de Covering Climate Now, una col·laboració periodística mundial que reforça la cobertura de la història climàtica.

ExxonMobil ha anunciat el seu compromís amb “reduir les emissions de carboni amb solucions energètiques innovadores“. Chevron voldria recordar que manté els llums encesos durant aquest temps fosc. BP pretén ser neutral en emissions (#NetZero), però també està molt orgullós de les “innovacions digitals” de la seva nova i enorme plataforma de perforació de petroli al golf de Mèxic. Mentrestant, Shell insisteix que dona suport realment a les dones en feines tradicionalment dominades per homes. Totes aquestes són grans petrolieres.

Un usuari ocasional de xarxes socials podria tenir la impressió que la indústria dels combustibles fòssils es considera un guerrer de la justícia social, que lluita en favor dels pobres, els marginats i les dones, almanco basant-se en el seu material de màrqueting dels darrers anys.

Aquestes campanyes s’inscriuen en el que un grapat de sociòlegs i economistes anomenen “discursos del retard”. Tot i que les companyies de petroli i gas tenen una llarga trajectòria en la negació del canvi climàtic, fins i tot després que els seus propis científics advertissin repetidament del dany causat per la crema de combustibles fòssils, ara els missatges de la indústria són molt més subtils i, en molts aspectes, més eficaços que la negació directa de la ciència climàtica.

Restant importància a la urgència de la crisi climàtica, la indústria disposa de noves eines per endarrerir els esforços per frenar les emissions de combustibles fòssils. I encara pitjor: fins i tot els crítics de la indústria no s’han posat al dia amb aquest nou enfocament.

“Si només us centreu en la negació del clima, no trobareu a faltar totes aquestes coses”, explica Robert Brulle, sociòleg ambiental i professor visitant de la Universitat de Brown.

Brulle, que va publicar un estudi revisat per experts el 2019 que analitzava la despesa publicitària de les grans empreses petrolieres durant un període de 30 anys, diu que la majoria del pressupost publicitari no es dirigia cap a la negació, ni tan sols cap als productes de la indústria, sinó cap a propaganda a favor dels combustibles fòssils: campanyes que recorden una i altra vegada a la gent tot allò que fan les empreses petrolieres, la dependència que tenim dels combustibles fòssils i la integritat de la indústria per a la societat.

Tuit que apel·la a la justícia social per frenar la transició ecològica

“Probablement gasten cinc o deu vegades més en tota aquesta publicitat de promoció corporativa”, diu. “I, no obstant això, el moviment climàtic sembla centrar-se només en la part de la negació de la ciència”.

Les companyies petrolieres van deixar d’impulsar la negació obvia del clima fa més d’una dècada. I si bé les teories de la conspiració que afirmen que el canvi climàtic és un engany pot aparèixer ocasionalment, ja no són una estratègia eficaç.

En canvi, la indústria dels combustibles fòssils, els serveis públics i els diversos grups comercials, polítics i ‘think tanks’ que donen suport als dos grups, han pivotat en missatges que reconeixen el problema, però minimitzen la seva gravetat i la urgència de solucions. En canvi, les empreses exageren els avenços de la indústria en la lluita contra el canvi climàtic.

En un article publicat a la revista Global Sustainability el juliol passat, l’economista William Lamb i gairebé una dotzena de coautors van catalogar els missatges més comuns d’aquells que preferirien veure la inacció sobre el clima el major temps possible. Segons l’equip de Lamb, els “discursos de retard” de la indústria es divideixen en quatre grups: redirigir la responsabilitat (els consumidors també són els culpables de les emissions de combustibles fòssils), impulsar solucions no transformadores (no és necessari un canvi disruptiu), emfatitzen la desavantatge de l’acció (el canvi serà perjudicial) i la rendició (no és possible mitigar el canvi climàtic).

“Va ser un document que va néixer a Twitter, curiosament”, diu Lamb. Lamb i els col·laboradors Giulio Mattoli i Julia Steinberger van començar a recopilar els missatges de combustibles fòssils que van veure repetidament a les xarxes socials. Després van demanar a altres acadèmics de diversos camps que afegissin allò que també estaven veient, i aviat van sorgir patrons.

Lamb diu que van deixar explícitament la negació fora de l’equació. “El que hem intentat fer és examinar realment el retard com una cosa diferent”, diu. “Segons la nostra opinió, el retard no havia rebut l’atenció que es mereix”.

De tots els missatges orientats a endarrerir l’acció sobre el clima o assegurar que la indústria dels combustibles fòssils té un control sobre possibles solucions, Lamb i altres autors van coincidir en què un tema era molt més prevalent que la resta: “l’argument de la justícia social”.

Aquesta estratègia generalment adopta una de les dues formes: o bé adverteix que una transició fora dels combustibles fòssils afectarà negativament les comunitats pobres i marginades, o bé afirma que les companyies de petroli i gas estan alineades amb aquestes comunitats. Els investigadors anomenen aquesta pràctica “wokewashing” (un joc de paraules entre woke, progressista, i washing, en referència al rentat que fa l’empresa de la seva imatge).

Un correu electrònic de la firma de relacions públiques de Chevron, CRC Advisors, enviat a periodistes l’any passat és un exemple perfecte. Va instar els periodistes a mirar com els grups verds “reclamaven solidaritat” amb Black Lives Matter mentre “donaven suport a polítiques que perjudicarien les comunitats minoritàries”. Més tard, Chevron va negar que tingués res a veure amb aquest correu electrònic, tot i que contracta regularment CRC i la part inferior del correu electrònic en qüestió deia: “Si preferiu no rebre comunicacions futures de Chevron, feu-nos-ho saber fent clic aquí”.

Un altre punt de discussió comú de la indústria sosté que una transició dels combustibles fòssils cap a altres fonts renovables serà inevitablement dolenta per a les comunitats empobrides. L’argument es basa en el supòsit que aquestes comunitats valoren més l’energia dels combustibles fòssils que les preocupacions sobre tots els problemes que s’hi presenten (contaminació de l’aire i de l’aigua, a més del canvi climàtic), i que no hi ha manera de proporcionar a les comunitats o als països pobres energia renovable.

Chevron també es va solidaritzar amb Black Lives Matter l’any passat, tot i que també és responsable de contaminar la ciutat de majoria afroamericana amb seu a Richmond, Califòrnia, on Chevron també paga un cos policial més elevat que la mitjana. Mentrestant, l’American Petroleum Institute, el grup comercial i grup de pressió més gran de les grans petrolieres, finança la diversitat en programes, però també declina reconèixer els impactes desproporcionats sobre les comunitats de color.

Els discursos sobre el retard no només apareixen a les campanyes de publicitat i màrqueting, sinó també a les converses sobre polítiques.

Un tuit de BP sobre l’optimisme tecnològic

“Hem passat per milers de testimonis sobre les lleis sobre el clima i l’energia neta a nivell estatal, i tots els arguments de la indústria contra aquest tipus de legislació van incloure aquests missatges”, diu J Timmons Roberts, professor de medi ambient i sociologia de la Brown University i coautor del document sobre “discursos del retard”.

En un estudi recentment publicat centrat en les tàctiques de retard a Massachusetts, per exemple, Roberts i els seus coautors van catalogar com els grups d’interès dels combustibles fòssils i les empreses de serveis públics van utilitzar especialment els discursos sobre el retard per intentar derrotar la legislació sobre energia neta. Un altre estudi recent va trobar campanyes similars contra les factures d’energia neta i clima a Connecticut. “L’argument de la justícia social és el que més estem veient utilitzat”, diu.

Lamb veu que passa el mateix a Europa. “Sovint veieu que aquests arguments provenen dels polítics de centredreta, cosa que suggereix hipocresia en certa manera perquè no els interessa tant la dimensió social en qüestions paral·leles de justícia social com la política educativa o la política financera”.

Tot i que l’argument de la justícia social destaca com a favorit en aquest moment, Lamb diu que els altres també estan en rotació regular, des de centrar-se en el que haurien de fer els consumidors individuals per reduir les seves pròpies petjades de carboni fins a promoure les idees que la tecnologia ens salvarà i que els combustibles fòssils són una part necessària de la solució.

“Aquestes coses són efectives, funcionen”, diu Roberts. “Per tant, el que necessitem és la inoculació: la gent necessita una mena de guia de camp per a aquests arguments, de manera que no només siguin enganyats”.

Amy Westervelt és una premiada periodista climàtica i la fundadora i productora executiva de la xarxa de podcasts de Critical Frequency, que publica els podcasts climàtics Drilled, Hot Take, Inherited i molt més.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com