,

La ramaderia produeix un 60% de les emissions de l’alimentació

A dia d’avui, la producció d’aliments produeix un terç de totes les emissions de gasos d’efecte hivernacle que produïm. Un nou estudi acaba d’afirmar que la producció de carn provoca el doble d’emissions en comparació amb la seva alternativa vegetal.

Segons aquesta investigació, les emissions totals del sector —l’ús de maquinària, l’impacte dels fertilitzants i el transport dels béns inclosos— causa 17,3 milers de milions de tones de gasos d’efecte hivernacle cada any. Per posar-ho en perspectiva, a nivell mundial suposen el doble d’emissions que els EUA, el segon país més contaminant, fins arribar al 35% de les emissions totals.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


“Les emissions estan a la part més alta del que ens esperàvem, va ser una mica sorprenent”, digué Atul Jain, científic climàtic de la Universitat d’Illinois i coautor de l’estudi publicat a Nature Food. “Aquest estudi mostra el cicle sencer del sistema de producció d’aliments, i els legisladors potser que vulguin emprar els resultats per pensar en com controlar les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Criar animals per menjar és molts pitjor per al clima que cultivar fruites i verdures per a consum humà, afirmaren els científics, així confirmant les conclusions d’altres estudis que destaquen l’impacte negatiu de la indústria càrnica, amb un èmfasi especial en la carn de vedella i vaca.

L’impacte de la ramaderia i el seu pinso és responsable del 57% de les emissions d’efecte hivernacle, mentre que la producció de fruita i verdura per a consum humà arriba al 29%. La resta de les emissions provenen de la producció de cotó i altres materials d’origen vegetal. Només la producció de carn de vedella produeix un 25% de les emissions del sector.

L’impacte ambiental de la ramaderia ve de diversos àmbits. Els animals necessiten una gran quantitat de terra, a més de zones de cultiu per als seus pinsos. L’estudi calcula que la majoria dels cultius mundials s’empren per alimentar animals, en lloc de persones. A més, la ramaderia produeix unes grans quantitats de metà, gas d’efecte hivernacle molt més potent que el diòxid de carboni.

“Totes aquestes coses combinades signifiquen que les emissions són molt altes”, afirmà Xiaoming Xu, l’altre autor de l’estudi de la Universitat d’Illinois. “Per produir més carn necessites alimentar els animals més, cosa que genera més emissions. Necessites més biomassa per alimentar animals per tal d’obtenir la mateixa quantitat de caloria. No és gaire eficient”.

La diferència d’emissions entre la carn i els productes vegetals és elevada: per produir 1 kg de blat, s’emetes 2,5 kg de diòxid de carboni equivalent. En canvi, 1 kg de carn de vaca produeix 70 kg d’emissions. Els investigadors han posat èmfasi en aquest impacte a l’hora d’actuar contra el canvi climàtic.

“Som un vegetarià estricte i part de la motivació per a aquest estudi era trobar la meva petjada de carboni, però no tenim la intenció de forçar la gent a canviar les seves dietes”, afirmà Jain. “Bona part d’això és una qüestió personal. No pots simplement imposar la teva opinió damunt dels altres. Però si la gent està preocupada pel canvi climàtic, haurien de considerar seriosament canviar els seus hàbits alimentaris”.

Les estimacions, si bé segueixen la línia de recomanacions de les Nacions Unides de reduir el nostre consum de carn, són majors que els càlculs de la organització supranacional. La FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) digué en un dels seus informes que al voltant del 14% de totes les emissions provenen de la producció càrnica i de lactis. També el propi canvi climàtic empitjora les coses, amb estudis que afirmen que es podria perdre fins a un terç de la producció actual cap al 2100 si les emissions segueixen creixen al ritme actual.

Els científics han donat importància constant a la necessitat d’un canvi de paradigma en els nostres hàbits alimentaris i en el model de producció del sector de l’alimentació per tal d’evitar els pitjors aspectes del canvi climàtic.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

1

)

  1. Els humans hem alterat el 70% de la Terra, afirma l’ONU – mónverd

    […] El document fa èmfasi en el fet que la restauració de sòls és possible tot i la tendència actual i afirma que fins a cinc mil milions d’hectàrees (àrea cinc cops major que la de la Xina) es podrien arribar a restaurar abans del 2050. La majoria d’aquesta restauració es podria aconseguir a partir de canvis en les pràctiques agrícoles com la integració d’arbres, cultius i animals o la rehabilitació de boscos i pastures. Els consumidors també tenen el seu impacte: poden deixar de banda les dietes basades en carn obtinguda d’explotacions intensives com les macrogranges (amb les quals hi hagué una polèmica l’estiu passat), dietes que provoquen moltes emissions de gasos d’efecte hivernacle. […]

    M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com