La transició ecològica crearà 8 milions de llocs de feina en renovables

Per Jenessa Duncombe, traduït per l’equip de Mónverd notícies

Segons les projeccions, canviar ràpidament a les energies renovables crearà 5 milions de llocs de treball més el 2050 que els combustibles fòssils.

Aquesta notícia va aparèixer originalment al diari britànic The Guardian i es torna a publicar a mónverd notícies com a part de Covering Climate Now, una col·laboració periodística mundial que reforça la cobertura de la història climàtica.

Els opositors a l’acció climàtica asseguren que la reducció de les emissions de combustibles fòssils destruirà llocs de treball, però un nou estudi ha demostrat que fer la transició cap a les energies renovables crearà més llocs de treball que un futur on els combustibles fòssils siguin la font primària d’energia. La part més complicada serà garantir que els treballadors acomiadats tinguin accés a una feina alternativa (fa un any us parlàrem dels miners de Virgínia Occidental en un article).

A nivell mundial, es preveu que els llocs de treball del sector energètic passin dels 18 milions actuals als 26 milions el 2050 si el món redueix les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle per assolir l’objectiu molt inferior als 2 ° C establert per l’Acord de París, segons un model creat per investigadors al Canadà i Europa. Les energies renovables representaran el 84% dels llocs de feina al sector energètic el 2050, principalment en la producció d’energia eòlica i solar. El nou estudi es va publicar a principis d’aquest estiu a One Earth.

Per altra banda, si no limitam l’escalfament global per davall dels 2 ºC, es crearan cinc milions de llocs de feina manco.

El futur llueix per l’eòlica i la solar

L’última avaluació de l’evidència científica del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic va predir que el clima serà de 1,5 ° C més càlid que els nivells preindustrials a la dècada del 2030, tret que es produeixin retallades ràpides i potents dels gasos d’efecte hivernacle en les pròximes dècades. Aquestes retallades requeriran una major dependència de les fonts d’energia sostenibles.

El 2020, les energies renovables i l’energia nuclear subministraven menys d’una quarta part de l’energia mundial, segons l’informe de 2021 de BP.

Es preveu que aquest nombre augmenti, en part, perquè la fotovoltaica solar i l’eòlica són ara més barates que els combustibles fòssils per megawatt-hora i perquè molts països s’han fixat objectius agressius de reducció d’emissions.

Segons el nou estudi, moltes regions obtindran llocs de treball energètics en la transició, inclosos els països d’Àsia (excepte la Xina), el nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà, així com els Estats Units i el Brasil. Tot i que les feines d’extracció de combustibles fòssils desapareixeran en gran mesura, “el desplegament massiu de fonts renovables comporta un augment global dels llocs de treball”, van escriure els autors.

Però no tots els països tendran tanta sort: la Xina, Austràlia, Canadà, Mèxic, Sudàfrica i els països de l’Àfrica subsahariana, rics en combustibles fòssils, probablement perdran llocs de treball en general.

En l’informe només es van incloure a l’estudi llocs de treball directament associats a les indústries energètiques, com ara la construcció o el manteniment. Altres informes han inclòs feines adjacents o induïdes com el transport de combustible, la supervisió del govern i la indústria de serveis.

Estudis previs van estimar un augment més gran de llocs de treball energètics, utilitzant els números compilats per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic.

El nou estudi va recopilar dades de fonts primàries mitjançant la mineria d’informes d’empreses de combustibles fòssils, documents sindicals, informes governamentals, bases de dades nacionals i altres fonts que abasten 50 països que representen a tots els actors principals en combustibles fòssils i energies renovables. L’autor principal de l’estudi, Sandeep Pai, va publicar els números mitjançant un model d’avaluació integrat ubicat a l’Institut Europeu d’Economia i Medi Ambient. El model calcula les projeccions de creixement de l’ocupació segons diferents polítiques climàtiques i factors socials i econòmics. Pai és investigador principal de la Just Transition Initiative amb el suport de l’organització de recerca sense ànim de lucre, el Centre for Strategic and International Studies i el Climate Investment Funds.

Una crida per a la transició justa

De manera crucial, l’estudi va trobar que gairebé vuit milions dels 26 milions de llocs de treball (31%) del 2050 estan “a l’abast”, va dir l’autor de l’estudi, Johannes Emmerling, científic de l’Institut Europeu d’Economia i Medi Ambient.

Aquests llocs de treball a la fabricació de fonts renovables no estan lligats a un lloc concret, a diferència de la mineria de carbó.

Pai va coincidir. “Qualsevol país amb les polítiques i els incentius adequats té l’oportunitat d’atreure entre 3 [milions i] vuit milions de llocs de treball en la fabricació en el futur”.

Recentment, els països han començat a destinar milers de milions de dòlars a la “transició justa”, un marc fluix que descriu iniciatives que, entre altres coses, cerquen minimitzar el dany als treballadors de la indústria dels combustibles fòssils. Les preocupacions són la pèrdua salarial, els ingressos locals i l’explotació laboral.

Què es podria fer? Els projectes de transició justa poden incloure l’ocupació de treballadors de combustibles fòssils per rehabilitar antigues mines de carbó o pous de petroli orfes, finançar col·legis comunitaris per formar treballadors amb noves habilitats, donar suport a serveis socials com centres d’abús de substàncies i incentivar la fabricació local.

“L’aspecte de la transició justa és força crític”, va dir Pai. “Si [els països] no ho fan, aquesta transició energètica es retardarà”.

El científic energètic de la Universitat LUT, Manish Thulasi Ram, que no va participar en l’estudi, creu que les darreres investigacions subestimen el potencial laboral de la transició energètica. Utilitzant un enfocament diferent, Ram preveu que es podrien crear prop de 10 milions de llocs de treball només a partir de l’emmagatzematge de bateries el 2050, un sector que no es va considerar en les darreres anàlisis.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com