Mil milions d’infants es troben en ‘risc extremadament alt’ de patir xocs climàtics

El canvi climàtic afectarà a tota la població mundial, però la gravetat amb què capgiri les nostres vides dependrà del país en el qual visquem. Quasi la meitat dels 2,2 milers de milions de nins del món viuen en països que es troben en risc extremadament alt de patir la crisi climàtica i la meteorologia extrema que duu lligada: ciclons, onades de calor, sequeres, inundacions… La investigació fou publicada per UNICEF, organització que pertany a les Nacions Unides.

Són 33 els països inclosos en aquesta llista, entre els quals trobam Afganistan, que a més de patir d’inestabilitat política i econòmica durant dècades, també se li suma una intensa sequera.

L’índex fou publicat en col·laboració amb el grup juvenil Friday for Future, moviment que sorgí amb les protestes climàtiques de Greta Thunberg el 2019 i que compta amb representants per tot el món. Membres del grup segueixen fent vaga cada divendres per demandar l’acció contra la crisi climàtica.

“Els nins són qui rebrà el major impacte per la crisi són els que sofriran més les seves conseqüències”, digué Thunberg en un vídeo que acompanyava l’informe. “Hi ha milions de persones, especialment joves, que s’han mobilitzat. Necessitam conscienciar i necessitam crear una mobilització massiva de persones de tot el món. Aquest és l’única manera que podem guanyar”.

Tal i com afirmen els experts, els països més vulnerables són els més pobres i que manco han contribuït a la crisi climàtica. Els deu països que es troben amb major risc són tots al continent africà; República Centreafricana, Txad i Nigèria són els més vulnerables.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


“El canvi climàtic és profundament desigual. Tot i que cap nin és responsable de l’augment de les temperatures mundials, pagarà els costos més elevats. Els nins dels països menys responsables patiran més que la resta”, va dir la Directora Executiva d’UNICEF, Henrietta Fore, en un comunicat.

Els trenta-tres països amb major risc només emeten un 9% de les emissions globals de diòxid de carboni, mentre que els deu països més contaminants produeixen prop del 70% de les emissions, afirma l’informe.

L’Índia és l’únic país del grup que té una gran quantitat d’emissions. Si bé és la causant del 7% de les emissions, aquesta xifra es redueix molt una vegada la comparam amb la seva població, amb 1,3 milers de milions d’habitants les emissions per càpita són de 1,8 tones mètriques. En comparació, les dades més recents d’Espanya mostren 5,52 tones per persona.

Els nins que es troben en menor risc són els islandesos, luxemburguesos i neozelandesos. Les emissions d’aquests països són baixes en termes absoluts, però la seva poca població fa que, una vegada les passam a emissions per càpita, els nombres pugin. Islàndia i Nova Zelanda emeten més de sis tones mètriques per persona, mentre que Luxemburg n’emet més de quinze —igual que els EUA, Aràbia Saudita o Austràlia.

A més, l’informe dona altres xifres:

  • Mil milions de nins es troben exposats a nivells de contaminació extremadament elevats.
  • 240 milions de nins estan altament exposats a inundacions costaneres
  • 400 milions de nins estan altament exposats a ciclons
  • 820 milions de nins estan altament exposats a onades de calor
  • 920 milions de nins estan altament exposat a l’escassesa d’aigua

Quasi tots els nins del món es troben en perill per, com a mínim, un perill climàtic o mediambiental, però el document afirma que els països més afectats “pateixen múltiples xocs i sovint superposats que amenacen a erosionar el progrés de desenvolupament i augmentar les privacions dels infants” afirma UNICEF.

L’agència supranacional digué que demanava una major acció climàtica als països arreu del món, a més d’introduir a gent jove a les negociacions climàtiques a tots els nivells, amb la propera cimera climàtica, la COP26, que es durà a terme a Glasgow el proper novembre, també inclosa.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com