Crítiques a la gestió grega dels incendis forestals

Les crítiques cap al govern grec comencen a sorgir mentre el país segueix endinsat en una intensa batalla contra els incendis forestals que ha obligat a milers de persones a ser evacuades de les seves llars.

El passat diumenge, els habitants de l’illa d’Evia —la segona illa més gran del país— i els turistes que hi romanien foren evacuats; el nombre de desplaçats pels incendis ja ha superat les 2000 persones i centenars de cases han quedat destruïdes. Si bé Evia és el punt on els incendis són més severs, dotzenes d’incendis més petits cremen arreu del país.

Aquests incendis han aparegut en la que ha estat la pitjor onada de calor en trenta anys, amb les temperatures arribant als 45 ºC. Onades de calor com aquesta són cada cop més freqüents degut al canvi climàtic, tal i com varen tornar a confirmar els científics de l’IPCC en el seu informe publicat el passat dilluns. Les altes temperatures i les escasses precipitacions són unes condicions perfectes per a què sorgeixin els incendis.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Les autoritats d’Evia, han denunciat que disposen de mitjans “insuficients” per combatre els focs quan es troben en una situació “crítica”. A tan sols 200 km d’Atenes, Evia ha vist com els incendis destruïen els pobles un darrere l’altre, fet que obliga a una fugida que molts han comparat amb escenes apocalíptiques.

Segons el vicegovernador de l’illa, Giorgos Kelaïtzidis, s’han cremat com a mínim 35.000 hectàrees i centenars de cases.

La gestió ha rebut nombroses crítiques per part de la població local, que ha denunciat als mitjans locals la falta de recursos. “Heu vist l’estat oferint-nos aigua? Menjars per als nins? Cap. Han deixat els botiguers i persones que donin aigua a la gent”, afirmà Giogos a l’AFP.

Si bé el govern nacional ha anunciat mesures compensatòries —un màxim de 6000€ per llar amb danys i fins a 4500€ pels ferits—, això no ha aturat les protestes, que han fet que el primer ministre demanàs perdó a la població per la gestió.

Segons el Sistema Europeu d’Informació d’Incendis Forestals (EFFIS en les seves sigles en anglès), s’han cremat més de 56.000 hectàrees durant les darreres dues setmanes al país hel·lè. En comparació, la mitjana anual entre 2008 i 2020 és de tan sols 1700 hectàrees.

La Comissió Europea anuncià el passat diumenge que equips de bombers dels països comunitaris, a més d’equips addicionals serien enviat a Grècia per ajudar les autoritats locals. Ja són més de nou avions, mil bombers i dos-cents vehicles d’altres països europeus els que es troben treballant a Grècia

“Les darreres ofertes durant el cap de setmana vengueren de França, Alemanya, Polònia, Àustria i Eslovàquia, que envien unitats de bombers. Allà s’uniran a les forces que ja estan operant al país: unitats de bombers de terra de Xipre, França, Txèquia i Romania a més dels avions de Xipre, Suècia, França, Croàcia i Espanya”, digué la Comissió en un comunicat.

Les ajudes de la Unió Europea també han arribat a altres països tant comunitaris com extracomunitaris: Itàlia, Albània, Macedònia del Nord i Turquia.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com