Ja hem gastat els recursos anuals de la Terra

Queden uns cinc mesos fins que acabi el 2021, cinc mesos en què estarem en deute amb el planeta, ja que el passat 29 de juliol vàrem acabar de consumir tots els recursos que el planeta produeix en un sol any. Fou aquest dia que consumírem tota la fusta, aliments, CO2 que absorbeixen els boscos i tots aquells recursos que es renoven any rere any. És a partir d’aquest dia que entram dins dels nombres vermells, un deute amb el planeta que s’acumula any rere any.

La data no és quelcom fixe, depèn dels recursos consumits cada any i és calculada pel grup de recerca Global Footprint Network, que any rere any han anat avançant la data des de la seva creació, una mostra de la creixent pressió damunt dels recursos del planeta. L’any 2000, aquesta data es trobava a finals de setembre, fet que no era positiu donat que l’ideal seria gastar manco recursos dels que produeix el planeta durant un any; els darrers anys ja ocorre durant el mes de juliol. Si s’analitza per països, aquest avança fins al 25 de maig a Espanya, mentre que a Indonèsia no ocorre fins el 18 de desembre.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


L’única excepció a la tendència que els gràfics del grup d’investigadors mostren va ocórrer l’any passat, quan aquesta data aconseguí retardar-se tres setmanes en comparació a l’any anterior fins arribar al 22 d’agost. Però l’organització avisà que aquesta no era una notícia encoratjadora, ja aquest canvi vengué pel desastre en el sistema, i no pel seu disseny. Això es pot comprovar amb les dades d’aquest any, amb els confinaments estrictes de la població mundial extingits i l’economia en marxa. “Sabem que [la reducció] foren només canvis de comportament, no canvis sistèmics”, afirmà el fundador del grup de recerca, Mathis Wackernagel. “I com a resultat, el consum torna a ser allà on era abans. […] Les reduccions de recursos de la pandèmia no s’han mantingut”.

Si bé es pogué observar que l’anomalia del 2020 no fou més que el resultat d’unes condicions extraordinàries, si que és demostrà que la data es pot moure en la direcció correcta, es pot revertir la tendència que es duu a terme durant les darreres dècades. És per aquest motiu que l’organització duu a terme una tasca de conscienciació de com es pot revertir la tendència sense passar per fets extrems com la pandèmia mitjançant una plataforma anomenada “100 Days of Possibility” (100 dies de possibilitat). Aquest projecte l’han dut a terme Global Footprint Network, l’Agència Escocesa de Protecció Ambiental i l’empresa Schneider Electric. Wackernagel afirma que el  100 Days of Possibility és com “un calendari d’advent per ajudar que la gent vegi que hi ha moltes possibilitats per moure la data, i que també són viables econòmicament”.

Aquesta proposta, que culminarà amb la cimera de les Nacions Unides de la COP26 a Glasgow el proper mes de novembre —la qual fou retardada un any per mor de la pandèmia i és la continuació de la COP25 que se celebrà a Madrid el desembre del 2019—. Cada dia la pàgina web publicarà accions que podem dur a terme i l’impacte que aquestes tendrien. Per exemple, reduir el malbaratament alimentari en un 75% podria retardar el dia vuit dies; la transició als cotxes elèctrics podria retardar-ne cinc; i construir cases amb una major eficiència energètica el retardaria fins a onze dies.

Aquestes accions són els pilars de molts plans de transició ecològica que s’han desenvolupat arreu del món per tal de mitigar els efectes més perjudicials del canvi climàtic. Des de l’organització recorden que si seguim depenent d’aquests recursos que el planeta no ens pot donar, només ens podem preparar per a un futur en què els recursos consumits ja no hi siguin. També posen especial èmfasi a la responsabilitat i a la necessitat d’aquest moviment no només per a persones, sinó també per a empreses, ciutats, països i continents sencers. “Si una empresa proporciona productes dins de la capacitat del planeta, aquesta  podrà seguir fent-ho en el futur. [En canvi], si segueixes venent a un ritme major del que el planeta pot compensar-ho, finalment el negoci no podrà continuar”.

L’organització espera que aquest projecte recordi a la gent que hi ha moltes accions distintes que es poden fer per moure la data més endavant, des de tots els àmbits i que finalment es troben condicionats per les polítiques climàtiques i ambientals que les diferents institucions posin en pràctica.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com