Les inundacions d’Alemanya sorprenen els científics

L’escala i magnitud de les inundacions que es produïren al centre d’Europa, amb Alemanya com a país més afectat han deixat els científics bocabadats davant d’un episodi que romp els rècords, amb efectes en una àrea tan extensa i tan aviat.

L’estiu del 2021, com cada vegada més, ha estat un d’esdeveniments extrems. Mentre que durant el mes de juliol una onada de calor extrema pujà els termòmetres els Estats Units i el Canadà fins els 49,6 ºC, temperatura que és l’actual rècord a Espanya, amb un clima molt més càlid; inundacions extremes assolen el continent europeu. Els científics comencen a dubtar que les previsions actuals sobre clima extrems no siguin tan realistes com pensaven i que la realitat sigui molt pitjor.

La tempesta que ha provocat les inundacions deixà 148 litres per metre quadrat en 48 hores en zones en què cauen 80 litres durant el mes de juliol sencer. Els efectes són clars: prop de dues-centes persones mortes, pobles destruïts, rutes de comunicació bloquejades. A l’estació de Köln-Stammheim fou on es detectaren les majors precipitacions: 154 mm en 24 hores. L’anterior rècord eren 95 mm.

Els científics climàtics fa temps que avisen que el canvi climàtic antropogènic farà que el clima sigui més extrem; això suposa més inundacions, onades de calor, sequeres, tempestes i altres tipus d’esdeveniments extrems, però els darrers episodis han superat vàries estimacions. Els investigadors necessitaran més recursos i temps per tal de veure fins a quin punt les emissions de gasos d’efecte hivernacle feren que aquest esdeveniment fos més probable, però la tendència mundial cap un clima més extrem és clara.

“Amb el canvi climàtic esperam que tots els extrems hidro-meteorològics siguin més extrems. El que hem vist a Alemanys és consistent amb aquesta tendència”, afirmà Carlo Buontempo, el director del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus al Centre Europeu de Previsions a Mitjà Termini.

Les investigacions apunten que a mesura que augmentin les temperatures a causa de l’efecte hivernacle augmentat pels gasos d’efecte hivernacle el clima tornarà més extrem. Tenint en compte que els set anys més calents dels quals tenim registres han ocorregut des del 2014, començam a veure les primeres prediccions complertes.

De la presència de l’impacte del canvi climàtic tampoc se’n lliuren a l’Amèrica del Nord, on els científics afirmen que sense el suport de l’escalfament global antropogènic hauria estat impossible arribar a aquestes temperatures. Al Death Valley (la Vall de la Mort), a Califòrnia, s’arribà als 54,4 ºC, xifra que podria ser la temperatura més alta registrada acuradament.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com