L’agricultura ecològica podria alimentar tota Europa al 2050, afirma un estudi

Una investigació duta a terme pel Centre Nacional de Recerca Científica francès (CNRS) presenta un model alimentari en el qual seria possible alimentar tota la població del continent europeu sense la necessitat d’importar menjar tan prest com l’any 2050.

L’estudi ha pres com a base la història alimentària recent del continent per a desenvolupar els seus càlculs. En aquest, s’afirma que els factors mediambientals i l’increment en l’ús de productes fertilitzants sintètics des de la Segona Guerra Mundial ha provocat la necessitat contínua d’importar béns alimentaris. En aquests trobam que el continent importa tot tipus de productes, des de carn i productes lactis fins a fruites i verdures.

Si es tenen en compte les estadístiques més recents, que fan referència al 2020, podem veure com un 47% de les verdures consumides al continent són d’origen extracomunitari.

Per tal que aquest model presentat en l’estudi cal fer reformes en la nostra dieta. Els científics afirmen que mitjançant un procés en tres etapes podríem tenir “un sistema agroalimentari orgànic, sostenible i no perjudicial pel medi ambient”. El primer canvi en la nostra dieta seria la reducció del consum de carn, producte que requereix de gran quantitat de recursos tant en termes de sòl com hídrics.

D’ençà del 1961, la població europea ha passat dels 428 milions fins als 746 milions d’habitants. Això sumat a un increment en la proporció de proteïnes animals que consumeixen els europeus suposa un increment de més del 80% en el consum de proteïnes animals. Si es produeix una reducció en el consum de productes càrnics es reduiria la pressió exercida sobre les productores i, per tant, es reduirien les importacions.

La segona passa seria desfer-se de l’agricultura industrial, és a dir, diversificar la rotació dels conreus i del sòl emprat. Segons els investigadors això permetria reduir l’ús de pesticides i fertilitzants sintètics.

Finalment, la darrere passa consisteix a ajuntar els conreus i els animals, cosa que no ocorre en l’actualitat. D’aquesta manera podrien reciclar-se els recursos més fàcilment.

Un altre concepte de què parlen és el reciclatge de fems humans podrien suposar una part important d’aquest procés de cara al 2050. Les seves estimacions afirmen que reciclar un 70% d’aquests productes podria marcar la diferència en una lluita per un sector primari europeu més ecològic i sostenible.

El document, a més a més, afirma que no sols podrien desaparèixer les importacions de menjar, sinó que aquesta proposta podria suposar un gran augment en les exportacions d’aliments europeus a la resta del món.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com