Més d’un terç de les morts per calor extrem són causades pel canvi climàtic

Un 37% de les morts per calor extrema que es produeixen cada any arreu del món es torben directament lligades al canvi climàtic, així ho afirma “The burden of heat-related mortality attributable to recent human-induced climate change” un article que analitza la mortalitat deguda al canvi climàtic publicat recentment a Nature Climate Change.

Però els científics afirmen que en el nombre total de morts pel canvi climàtic, aquest no és el principal motiu, amb més gent morint per esdeveniments extrems com tempestes, huracans, sequeres i inundacions que han estat empitjorats directament per l’acció del canvi climàtic. Emperò, el nombre de morts per onades de calor creixerà exponencialment amb l’augment de temperatures.

Desenes d’investigadors han analitzat les morts per onades de calor a 732 ciutats des del 1991 fins al 2018 i les conclusions són clares: un 37% de les morts foren causades per altes temperatures lligades al canvi climàtic, tal i com afirma l’estudi publicat el passat 31 de maig.

Això suposa unes 9700 persones cada any només d’aquestes ciutats, però el nombre és molt major a nivell global, l’autor principal afirmà.

Els percentatges més elevats de morts per calor extrema causada pel canvi climàtic els trobam a ciutats d’Amèrica del Sud. Altres investigadors afirmaren que tant el sud d’Europa, amb Balears inclosa, com el sud d’ Àsia són altres punts calents per aquest tipus de morts.

Fou a Sao Paulo, al Brasil, on es trobà la major quantitat de morts per aquest motiu, amb una mitjana de 239 morts per any.

En el cas de l’Amèrica del Nord, l’estudi afirma que un 35% de les morts produïdes als EUA són causades pel canvi climàtic, amb el percentatge més elevat a Honolulu, on un 82% són causades per l’escalfament global.

Els científics recolliren les dades de mortalitat a les 732 ciutats per tal de crear gràfics on es veiés com la taxa de mortalitat canviava amb les temperatures. Amb aquestes dades es podia observar quines són les ciutats que millor s’adapten a les onades de calor, ja sigui per la presència d’aires condicionats, factors culturals o condicions ambientals pròpies de la ciutat.

Després, els investigadors compararen aquestes temperatures amb deu models informàtics que simulaven el clima terrestre sense canvi climàtic. La diferència entre les dades del model i del real és l’escalfament produït degut al canvi climàtic. Mitjançant l’aplicació d’aquest mètode a les ciutats de manera individual, els científics han pogut determinar el nombre de morts produïdes en excés a cada una de les ciutats.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com