Podríem superar les temperatures de l’Acord de París en sols 4 anys

Hi ha un 40% de probabilitats que la temperatura mitjana anual sobrepassi, com a mínim de forma temporal, els 1,5 ºC per damunt dels nivells preindustrials, i aquestes probabilitats no aturen d’augmentar segons un estudi de la Organització Meteorològica Mundial, la qual depèn de Nacions Unides.

Hi ha un 90% de probabilitats que com a mínim un any d’entre el 2021 i el 2025 es converteixi en el més càlid des que hi ha registres, fet que passaria el rècord que a l’actualitat ostenta el 2016, segons la “Global Annual to Decadal Climate Update” que publicà l’Oficina Meteorològica del Regne Unit.

Entre el 2021 i el 2025, es creu que les zones d’alta latitud i el Sahel seran més humides i hi haurà una probabilitat major de més ciclons tropicals a l’oceà Atlàntic si ho comparam amb la mitjana d’entre 1981 fins a 2010.

L’any 2020 fou un dels tres anys més càlids en els registres i la temperatura passà els 1,2 ºC per damunt de la mitjana preindustrial, segons un estudi de la mateixa organització internacional publicat el passat abril. Aquest, recalcava l’acceleració en els indicadors climàtics com l’augment del nivell marítim, el gel fos i els esdeveniments de clima extrem, a més dels seus impactes negatius en el desenvolupament socioeconòmic.

“Això són més que només estadístiques”, digué el Secretari General de la OMM, el professor Petteri Taalas. “Un augment de temperatures significa més gel que es fon, nivells de la mar més alts, més onades de calor i un temps més extrem, amb impacte majors sobre la seguretat alimentària, la salut, el medi ambient i el desenvolupament sostenible”, afirmà.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


“Aquest estudi demostra, que ens apropam de forma mesurable i inexorable a l’objectiu optimista de l’Acord de París sobre el canvi climàtic. És una altra crida d’atenció que el món necessita per accelerar els compromisos per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i aconseguir la neutralitat del carboni ”, va dir el professor Taalas. “Els avenços tecnològics ara permeten fer un seguiment de les emissions de gasos d’efecte hivernacle cap a les seves fonts com a mitjà per orientar amb precisió els esforços de reducció”, va assenyalar.

“[L’estudi] també subratlla la necessitat d’adaptació climàtica. Només la meitat dels 193 membres de l’OMM tenen serveis d’alerta primerenca d’última generació. Els països haurien de continuar desenvolupant els serveis que seran necessaris per donar suport a l’adaptació en sectors sensibles al clima (com la salut, l’aigua, l’agricultura i les energies renovables) i promoure sistemes d’alerta primerenca que redueixin els impactes adversos d’esdeveniments extrems. A més de les limitacions dels serveis d’alerta primerenca, tenim greus llacunes en les observacions meteorològiques, especialment a l’Àfrica i els estats insulars. Això té un impacte negatiu important sobre la precisió de les primeres advertències en aquestes àrees i a nivell mundial. També hem d’invertir en les xarxes bàsiques ”. va concloure.

La Global Annual to Decadal Climate Update confirma aquesta tendència. En els propers cinc anys, és probable que la temperatura anual global sigui un grau més càlid (dins del rang entre 0,9 ºC i 1,8 ºC) que els nivells preindustrials.

La possibilitat d’arribar de forma temporal als 1,5 ºC ha doblat les seves probabilitats si ho comparam amb les prediccions de l’any passat. Això és degut a que s’usa una base de dades de temperatures millorada. És improbable (amb un 10% de probabilitats) que durant tots i cada un dels propers cinc anys registrem temperatures superiors als 1,5 ºC.

El professor Adam Scaife és el cap de predicció des d’estacional fins a desenal a la Met Office. Quan comentà l’actualització, va dir: “Avaluar l’augment de la temperatura global en el context en què el canvi climàtic significa parlar de la temperatura mitjana global a llarg termini, no a les mitjanes d’anys o mesos individuals. Tot i això, és possible que en els propers anys ja es pugui veure una superació temporal dels 1,5 graus ”.

L’Acord de París cerca mantenir les temperatures per davall dels 2 ºC d’escalfament al 2100 per damunt dels nivells preindustrials i proposa un objectiu més ambiciós que redueix aquest nombre als 1,5 ºC. Els objectius nacionals, tal i com Nacions Unides i organismes independents com Climate Action Tracker afirmen, no són suficients per arribar tan sols als 2 ºC d’escalfament.

S’espera que a la conferència climàtica que se celebrarà el pròxim novembre, la COP26 de Glasgow, sigui qualificada com una de les darreres reunions en què es podrà aturà el canvi climàtic.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

1

)

  1. Per què no hem de superar els 1,5 ºC? – mónverd

    […] Des de tots els mitjans de comunicació que parlam de negociacions climàtiques, de transició ecològica, de terminis i de nombres, no podem evitar mencionar una xifra que moltes vegades no entenem què duu inclòs, els 1,5 ºC d’escalfament. L’Acord de París ho deia clarament: no hem de superar els 2 ºC d’escalfament, però preferiblement no hauríem de superar els 1,5 ºC. Totes les organitzacions mediambientals lluiten per no superar aquesta xifra, a la qual ens estam acostant de forma perillosa i que podríem superar en els propers 5 anys segons un informe de l’Organització Meteorològica Mundial. […]

    M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com