“El client principal de fotovoltaica és la classe mitjana”. Entrevistam a Ecoenergia

El passat diumenge 16 de maig es respirava l’emoció a Pollença. Sense previsions de pluja i amb l’esdeveniment aplaçat per mor de la crisi sanitària, les Jornades de Joves Emprenedors es duien a terme en un format més reduït, però compensat per les ganes del jovent de mostrar als interessats els seus negocis i iniciatives. La jornada era llarga: començaven a les deu del matí a rebre els primers interessats fins a les dues que es tancava el recinte del Convent de Sant Domingo, un espai obert en què la publicitat d’aquests negocis fou acompanyada per algunes actuacions musicals.

Tot i entrar mitja hora després de l’obertura, el recinte estava ple a vessar, sempre en termes de nova normalitat, amb l’aforament reduït i amb les mesures sanitàries que no eviten l’interès general pel que s’està cuinant a la zona. Fou a la meitat del recorregut, que trobàrem Ecoenergia. Ja abans de presentar-nos-hi havíem parlat amb la organització: tant ells com l’empresa ja ho sabien i n’estaven interessats.

Entre plaques i maquinària trobàrem a Mateu Orfila, que fundà l’empresa ara ja fa sis anys i a Miquel Cànaves, qui s’afegí al projecte fa un any i mig. Trobam informació sobre els seus serveis, les seves instal·lacions…

Mónverd: En primer lloc us volíem demanar per vosaltres: qui sou, què feis…

Econenergia (Miquel): Bé, nosaltres som en Miquel Cànaves i en Mateu Orfila i ens dedicam a temes d’energies renovables, tant eòlica com fotovoltaica. Sí és vera que la fotovoltaica té molta més tirada, bàsicament perquè no requereix tant manteniment, com sí necessita l’eòlica,  i té uns terminis de garantia molt més llargs. També el fet que estigui subvencionat també ajuda que agafi molta de força.

M: Quin és el vostre objectiu com a empresa i com a projecte?

E (Miquel): Sempre et sents més satisfet quan cada dia estàs ajudant a fer una societat millor. Tu contribueixes a, per exemple, generar manco diòxid de carboni. A Mallorca totes les centrals de producció elèctrica són tèrmiques, bàsicament cremar carbó.

Mateu: El nostre objectiu és principalment la part residencial, evitar que el tema dels parcs solars no creixi amb tanta força. Anam cap a un autoconsum privat i cap a les naus industrials, aprofitant totes aquestes teulades que tenim. Teulades, aparcaments… Tot allò ja cimentat es pot aprofitar abans de fer parcs solars.

L’avenç de l’energia solar ha trobat opinions diverses des de tots els àmbits, inclosos els moviments ecologistes. Són aquests que volen evitar l’expansió dels anomenats parcs solar, grans extensions de sòl rústic reconvertit en sementers de plaques solars. Tant el moviment ecologista com, en aquest cas, Ecoenergia, demanen un desenvolupament que aprofiti les característiques pròpies de la producció fotovoltaica: l’autoconsum, l’aprofitament de zones ja construïdes (cases, aparcaments, naus industrials) o degradades (canteres) per tal d’evitar degradar més sòl rústic.

M: D’on sorgeix el negoci?

E (Mateu): Ara fa sis anys, quan vaig tornar d’Alemanya vaig veure que les possibilitats aquí a Espanya eren el triple de les d’allà. Jo treballava allò i veia que s’estava potenciant moltíssim i quan vaig arribar a Mallorca li vaig demanar a mon pare. No n’estava massa segur ell, que si era massa jove, que si havia de fer feina per qualcú altre… però jo el que volia era muntar la meva pròpia empresa.

M: Quins projectes heu realitzat fins ara?

E (Mateu): Bé, jo he realitzat projectes de fins a 300 kW i manteniments de parcs. Quan vaig començar al 2010, 2011 no hi havia res d’autoconsum. Sobretot a Menorca tenim projecte grans, de 50-60 kW, principalment de concessionaris de cotxes que posen punts de càrrega, naus industrials que tenen molt de consum a nivell de geleres…

M: Quin és el vostre client típic?

E (Mateu): El principal és el que té lloguer de vacances, on és més rentable i en dos anys té la instal·lació amortitzada.

(Miquel): La classe mitjana també es troba molt interessada en tot això, poder estalviar… La corrent puja cada any devers un 2% i clar… Ara aquest més de gener i d’abril la corrent s’ha cotitzat molt cara i incentiva una mica més el tema d’autoconsum. A part també hi ha les instal·lacions aïllades: gent que té una caseta, que posa quatre plaques i així la pot aprofitar

M: Us moveu per tota Mallorca?

E (Mateu): No tenim un zona. Ens movem des d’Artà, a Palmanova…

M: Abans heu dit que heu fet projectes a Menorca, n’heu fet a Eivissa?

E (Mateu): Sí, qualcun sí, tot i que ens movem més entre Mallorca i Menorca.

(Miquel): Feim una mitjana de quatre-cents cinquanta, cinc-cents quilòmetres cada dia.

M: Heu observat qualque canvi en les energies renovables en els darrers anys?

E (Miquel): Basta veure com de mig any enrere a ara, les plaques solars que es venien eren de 400 W i ara ja van per 530 W. Hi ha hagut un I+D bastant important. També en el tema de marques…  Nosaltres per exemple som representants de ‘Riello’ que es dedicava a SAI i UPS i ara s’ha ficat dins del món de la fotovoltaica. Una altra empresa que es dedicava al món de la nàutica ara té una gran sortida a nivell de renovables.

(Mateu): També a nivell social ha canviat molt. La gent no sabia què era una placa solar, pensava que això era caríssim, que era una inversió que no amortitzaves mai. Què era veritat. Fa deu anys tot era més car que avui dia. Però els preus han baixat molt. És veritat que ara han pujat una mica però per temes de demanda, falta d’estoc, peces que s’espenyen… Ens hem de barallar tots.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com